Kalabria - Sztuka, Kultura i Gastronomia

Kalabria to najbardziej wysunięty na południe kontynentalny region Włoch. Oblany jest krystalicznymi wodami: od zachodu Morza Tyrreńskiego, a od południa i wschodu Morza Jońskiego. Kalabria jest w stanie zadziwić turystę dużymi kontrastami, bogactwem kulturalnym, swoją antyczną i skomplikowaną historią, która dała korzenie cywilizacji śródziemnomorskiej.To kraina o wielu obliczach, z jednej strony to „ góry wyrastające z morza „ - mnóstwo pięknych plaż i dziewiczych nie skażonych jeszcze terenów, z drugiej strony to piękno i spokój małych zabytkowych centrów historycznych, ale też region o bardzo bogatej wielokulturowej tradycji i folklorze.

 
Należy pamiętać, że Kalabria słynie z produkcji OLIO EXTRA VERGINE. Uprawa oliwek to niezwykle dawna tradycja, stąd też można tu zobaczyć bardzo sędziwe drzewa oliwne jak np. gigantyczne drzewo, któremu nadano imię świętego Antoniego, a którego obwód przekracza kilkanaście metrów i jest to żywy dowód prastarej tradycji.
 
1. DZIEŃ. AMANTEA
Przylotna lotniskow Lamezia Terme, transfer do miejscowości AMANTEA ( około 25km od Lamezia Terme), zakwaterowanie w hotelu - village „LA PRINCIPESSA", kolacja regionalna.


2. DZIEŃ. AMANTEA - BELMONTE CALABRO’ - FIUMEFREDDO BRUZIO - PAOLA
Po śniadaniu zwiedzanie miasteczka Amantea i Belmonte, centrum historyczne z kościołami z czasów rzymskich, Opactwo San Bernardino z 1436 roku, czas wolny na degustację lokalnego specjału tj .suszonych fig. Kolejnym etapem będzie wizyta w borgo w Fiumefreddo Bruzio, które znajduje się na liscie najpiękniejszych we Włoszech, przejazd do Paola - zwiedzanie kompleksu klasztornego Św. Franciszka di Paola, sanktuarium i miejsc, gdzie żył Świętyz anim zmarł w Tourswe Francj. Powrót na kolację do hotelu.
 
3. DZIEŃ. KUCHNIA KALABRYJSKA
Śniadanie, przedpołudnie poświęcone na LEKCJE KUCHNI KALABRYJSKIEJ. Pod okiem szefa kuchni w hotelu turyści będą obserwować przygotowanie niektórych typowych potraw kuchni kalabryjskiej przeznaczonych na obiad. Po obiedzie wycieczka do Lamezia Terme, wizyta w jednej z najbardziej nowoczesnych na południu Włoch przetwórni (frantoio*) oliwek, obserwacja kolejnych faz produkcji znanego kalabryjskiego OLIO EXTRA VERGINE, powrót do hotelu na kolację. 
*"Frantoio" w języku włoskim oznacza miejsce, w którym tłoczy się oliwę z oliwek. 

4. DZIEŃ. GERACE - STILO
Po śniadaniu przejazd do GERACE - zwiedzanie miasteczka m.in. wizyta w największej katedrze w Kalabrii, wyjazd do STILO z postojem w Cattolica gdzie zobaczymy kościółek grecko - bizantyjski. Przejazd do Borgo Bivongi położonego wśród nieskażonej natury, zwiedzanie borgo i czas wolny na degustację lokalnych serów, kolacja w hotelu.
 
5. DZIEŃ. PIZZO CALABRO’
Śniadanie, przejazd do Pizzo Calabro’, krotki postój przy kościółku Piedigrotta (prawdziwa grota u stóp morza ), następnie zwiedzanie centrum historycznego z Zamkiem Aragońskim, w którym odbył się proces i został zabity Joachim Murat - marszałek Francji, król Neapolu. Czas wolny na degustację bardzo znanych lodów ( tartufo ) z Pizzo. Powrót na kolację do hotelu. 

6. DZIEŃ. ALTOMONTE ( PARCO DEL POLLINO ) - COSENZA
Po śniadaniu przejazd do Altomonte, zwiedzanie m.in. zamku Św. Seweryna, najstarszego kościołu Sw. Jakuba Apostoła z XII wieku, amfiteatru, wieży Pallotta, następnie wizyta w Parku Narodowym Pollino, Przejazd do Cosenza - zwiedzanie centrum historycznego miasta: Teatr A. Rendano, Zamek Federico II, Katedra, Powrót na kolację do hotelu.
 
7. DZIEŃ. REGGIO CALABRIA
Po śniadaniu przejazd do Reggio Calabria - zwiedzanie miasta : katedra, ruiny zamku, Muzeum Narodowe, w którym znajdują się figury z brązu z V wieku p.n.e w powrocie postój na przylądku Sant’Elia skąd można podziwiać CostaViola (piaszczyste wybrzeżu, które nosi kwiecistą nazwę Wybrzeże Fiołków ) i Sycylię.  Kolacja w hotelu. 

8. DZIEŃ
Po śniadaniu wykwaterowanie z hotelu i transfer na lotnisko w Lamezia Terme. 

**Terminy, ceny i realizacja na indywidualne zamówienia grupowe**