Wyjazd integracyjny do Lizbony- Na krańcu Europy w krainie fado

WEEKEND W LIZBONIE 5 DNI, 4 NOCE

Dlaczego Lizbona to dobry wybór na wyjazdy dla firm?

Lizbona, stolica Portugalii, jedno z najstarszych i najpiękniejszych miast Europy, które zawsze zaskakuje. W Lizbonie znajdziemy wszystko: słońce, morze, czarującą atmosferę krętych, wąskich uliczek i wyborną portugalską kuchnię. Dzisiejsza Lizbona to kosmopolityczne miasto ze wspaniałym multikulturowym i architektonicznym dziedzictwem. Spotkamy tu fascynujące połączenie średniowiecznych fasad z interesującymi budynkami w stylu art - nouveau, czarno - białe mozaiki chodników, wąskie uliczki starego miasta z przytulnymi restauracjami, pubami i barami z muzyką fado. Nazwa miasta pochodzi od fenickich słów Allis Ubboh, co znaczy „ zachwycający port”. Bliskość Oceanu Atlantyckiego niewątpliwie wpłynęła na wielkie tradycje żeglarskie Portugalczyków. Miasto jest zlokalizowane w zachodniej części kraju, w miejscu, gdzie Tag wpada do oceanu.
W proponowanym programie wyjazdu integracyjnego do Lizbony czeka nas zwiedzanie wspaniałych zabytków, przejażdżki zabytkowymi tramwajami, rejs po Tagu, degustacja lokalnych potraw w najbardziej znanych restauracjach Lizbony przy magicznej muzyce smętnych pieśni fado, miejscowych ciasteczek pasteis de Nata, wisniówki z Obidos oraz win. Podczas lekcji gotowania nauczymy się samodzielnie przyrządzać tradycyjne portugalskie potrawy. Lizbona i jej okolice to idealna propozycja dla firm na wycieczki kulinarne, wyjazdy motywacyjne i integracyjne.

Kuchnia portugalska- co zjeść w Lizbonie

W kuchni portugalskiej królują tradycyjne, proste potrawy ze świeżych ryb i owoców morza z codziennego połowu oraz wyjątkowe wina, takie jak Porto, Madeira i Moscatel. Portugalczycy lubią również mięso. Oprócz wieprzowiny i wołowiny popularne są także koźlina i baranina. Koniecznie trzeba spróbować króla portugalskich stołów- dorsza! Podaje się go na 100 różnych sposobów, ale my polecamy zapiekankę z dorsza, ziemniaków i jajka oraz zapiekane kawałki dorsza w cieście. Innym obowiązkowym do skosztowania daniem jest zielony rosół (Caldo Verde)- zupa z włoskiej kapusty lub jarmużu z ziemniakami i chorizo. Warto również spróbować grillowanych sardynek i ośmiornicy oraz ceviche, czyli surowej ryby marynowanej w soku z owoców cytrusowych i ziołach. A na deser obowiązkowo, słynne na całym świecie, pasteis de Nata lub pasteis de Belem- budyniowe ciasteczka, symbol portugalskiej kuchni.

DZIEŃ 1

Pierwsze spotkanie z Lizboną
Po przylocie do Lizbony transfer do hotelu, zakwaterowanie. Po drodze na kolację  krótki objazd miasta - poprzez Starówkę - główne place i aleje (Marques de Pombal, Liberdade Avenue, budynek Parlamentu, dzielnica Belem) do nowej, wschodniej części Lizbony (Park Narodów). Kolacja w restauracji np. Bufalo Grill, położonej nad rzeką Tag, w sercu Parku Narodów. Powrót do hotelu, nocleg.

DZIEŃ 2

Odkrywanie uroków Lizbony- co można zwiedzić w mieście?

Zwiedzanie stolicy Portugalii zaczniemy od  zabytkowej  części Lizbony - dzielnicy Belém, gdzie zobaczymy Klasztor Hieronimitów, zbudowany w 1500 r., gdzie znajdują się piękne grobowce m.in. Luisa de Camoes (portugalskiego poety), Vasco da Gamy (słynnego żeglarza, który odkrył drogę morską do Indii). Krótka przerwa w jednej z najstarszych i najsłynniejszych cukierni Lizbony, degustacja słynnych ciasteczek Belem, na które przepis jest najpilniej strzeżoną tajemnicą rodziny. Następnie Wieża Belem  oraz pomnik portugalskich żeglarzy, które uznawane są za wizytówkę Lizbony. Opcjonalnie wizyta w Muzeum Pojazdów królewskich i dworskich.
Lunch w restauracji  Botequim do Rei, która mieści się w jednym z najpiękniejszych ogrodów Lizbony lub w Estufa Real, w środku ogrodu Botanicznego Ajuda, z widokiem na rzekę Tag. Obie restauracje serwują dania kuchni portugalskiej i miedzynarodowej. Po południu rejs po rzece Tag. Czas wolny, kolacja z występami fado w restauracji (np. Pateo Alfacinha).

DZIEŃ 3

Targ Mercado da Ribeira- degustacja wiśniówki- lekcja gotowania

Na dzień dobry, wizyta na lokalnym targu– Mercado da Ribeira, który mieści się w hali z XIX w. Znajdziemy tu wszystkie portugalskie produkty lokalne, wina,  świeże owoce, warzywa i ryby. Czas wolny na zakupy i lunch. Po lunchu będziemy kontynuować zwiedzanie miasta- pojedziemy do Baixa Pombalina, dzielnicy odbudowanej w XVIII w. po trzęsieniu ziemi w 1755 r., przejdziemy  pod Łukiem Trumfalnym. Dalsze zwiedzanie  tradycyjnymi żółtymi lub czerwonymi  tramwajami (uwaga- maks 20 osób w 1 tramwaju),  pojedziemy malowniczymi ulicami takimi jak Estrela, S. Bento, Camoes, zobaczymy Katedrę Lizbońską i zakończymy na placu Portas do Sol. Spacer na wzgórze z Zamkiem Św. Jerzego, fortecy z XII w. skąd roztacza się zapierający dech w piersiach widok na starówkę, rzekę Tag oraz most 25 Kwietnia. Podczas zwiedzania zatrzymamy się na degustację słynnej wiśniówki z Obidos. Spacer do Alfamy- gdzie odnajdziemy prawdziwe oblicze dawnej Lizbony. Na koniec dnia- lekcja gotowania potraw portugalskich zakończona kolacją z własnoręcznie przygotowanych potraw. Goście są witani kieliszkiem wina, lokalnym chlebem, serem i oliwą z oliwek. Zaczynamy od przygotowania przystawki, następnie danie główne- tradycyjna potrawa portugalska i deser. Powrót do hotelu.

Co jeszcze warto zobaczyć w okolicach Lizbony

DZIEŃ 4  

W dzisiejszym dniu proponujemy 2 warianty spędzenia czasu (do wyboru):  

Zwiedzanie Sintry, Cabo da Roca, Cascais z degustacją win i ciasteczek

•         Dzień rozpoczniemy od zwiedzania Sintry, uwiecznionej przez Lorda Byrona w „Glorious Eden”. Zamek Królewski od XIV w. był rezydencją wielu portugalskich królów. Spacer wąskimi uliczkami miasta, degustacja słynnych ciasteczek –poduszeczek z Sintry. Czas wolny na zakupy. Przejazd do Colares, winnicy położonej niedaleko Sintry i Cabo da Roca, najbardziej wysuniętego punktu Europy na zachód, skąd będziemy podziwiać przepiękny widok na Ocean Atlantycki. Winnica Colares jest znana z produkcji białego wina, jedynego w Portugalli białego wina, które może być sezonowane przez dłużej niż 2-3 lata. Degustacja win i sera. Lunch. Przejazd do Cascais, wizyta w dawnej wiosce rybackiej. Powrót do Lizbony malowniczą nadmorską drogą. Kolacja pożegnalna w restauracji np. Kais lub Belem Bar Cafe (BBC) z muzyką i tańcami. W przypadku wyboru restauracji Kais- dyskoteka odbywa się w klubie obok- The Skones. Powrót do hotelu, nocleg.

LUB

Zwiedzanie Obidos, Nazare, Batalha, Fatima

•         Całodzienna wycieczka do Obidos, Nazare, Batalha, Fatima. Rano wyjazd do Obidos- jednego z najpiękniejszych portugalskich miasteczek, całkowicie otoczonego murami średniowiecznego zamku. Następnie przejazd do Nazaretu - najsłynniejszej rybackiej wioski w Portugalii, gdzie po dziś dzień kobiety noszą tradycyjne, 7 spódnicowe kostiumy. Przejazd do Fatimy, lunch w restauracji. Zwiedzanie Fatimy - miejsca kultu maryjnego. Zwiedzanie Bazyliki i Kaplicy Objawień, czas wolny. Przejazd do Batalha, gdzie znajduje się wspaniały klasztor Santa Maria da Victoria, zbudowany w 1388 r. na cześć zwycięstwa z Kastylijczykami, najwspanialsze dzieło gotyckie w Portugalii. Kolacja pożegnalna w restauracji Kais lub Belem Bar Cafe (BBC) z muzyką i tańcami. W przypadku wyboru restauracji Kais- dyskoteka odbywa się w klubie obok- The Skones.
Powrót do hotelu,  nocleg.

DZIEŃ 5

Śniadanie. Transfer na lotnisko. Powrót do kraju.

Zakończenie wycieczki.

 

**Terminy, ceny i realizacja na indywidualne zamówienia grupowe**