Smaki i winnice Toskanii

Toskania to wspaniała włoska prowincja, łącząca w sobie czar niezliczonych zabytków, zapierających dech w piersiach widoków, dziesiątków urokliwych wysepek i jednej, nieco krzywej wieży. Każdy turysta, bez względu na preferencje, znajdzie tu coś dla siebie - góry, morze, zabytkowe miasta, unikalne rezerwaty, wspaniała włoska kuchnie, źródła termalne i bardzo wysokie standardy Spa, ciepły klimat i to unikalne „coś”, co sprawia, że wyjazd tam zapada w pamięć na wiele, wiele lat… 

Kuchnia regionu to swoiste połączenie dwóch smaków - włoskiego i regionalnego - toskańskiego. Toskania to przede wszystkim region win, znanego  na całym świecie Chianti i najznakomitszych włoskich win: Brunello di Montalcino i Nobile di Montepulciano.
 
 

 

 

PROGRAM

1. DZIEŃ PONIEDZIAŁEK

Spotkanie na lotnisku Okęcie na 2 godziny przed odlotem, odprawa bagażowo - paszportowa, przelot do Florencji via Rzym lub Mediolan. Transfer z lotniska (autobusem) do hotelu w Montecatini Terme, welcome drink, zakwaterowanie i uroczysta kolacja powitalna w hotelu.  


2. DZIEŃ WTOREK - LUKKA - PIZA - VIAREGGIO
Po śniadaniu przejazd na zwiedzanie Lukki (dawna stolica Longobardów), katedra S.Martino, kościół S.Frediano, kościół S.Michele in Foro, Piazza  Amfiteatro, przejazd na zwiedzanie Pizy - katedra na Piazza dei Miracoli (Plac Cudów), Camposanto (cmentarz), Krzywa Wieża, Pałac Zegarowy, obiad, Po obiedzie: przejazd na najbardziej renomowane wybrzeże toskańskie do Viareggio, czas wolny, powrót na kolację do hotelu.


3. DZIEŃ ŚRODA - CHIANTI TOUR - VOLTERRA
Po śniadaniu wykwaterowanie, krótkie  zwiedzanie najbardziej znanych miasteczek Chianti (np. Radda, Gaiole, Castellina)  połączone z degustacją wina Chianti Classico i obiadem, po południu zwiedzanie Volterry, średniowieczna piazza dei Priori, Palazzo dei Priori, plac Katedralny, baptysterium. Przyjazd do hotelu np. Borgo San Luigi lub www.borgotrerose.it utworzone ze średniowiecznych osad lub Le Renaie. Zakwaterowanie , kolacja, nocleg.


4. DZIEŃ CZWARTEK MAŁA TOSKANIA - BRUNELLO TOUR MONTALCINO - PIENZA - MONTEPULCIANO
Po śniadaniu przejazd do Montalcino na degustacje renomowanych win Brunello di  Montalcino, nastepnie przejazd na zwiedzanie Pienzy, słynącej z produkcji serów owczych (miasto papieża Piusa II) średniowieczne centrum, Pałac Papieski, obiad. Po południu przejazd na zwiedzanie Montepulciano - możliwość degustacji win marki Vino Nobile, serwowanych w winiarniach wykutych w skale pod miastem. Powrot do hotelu, kolacja np. w restauracji przy basenie. 


5. DZIEŃ PIĄTEK - SAN GIMIGNANO - SIENA
Po śniadaniu przejazd San Gimignano (miasto wież) - kolegiata Santa Maria Assunta, place Piazza della Cisterna i Piazza del Duomo, lekki lunch, po południu wyścigi go kartami na  międzynarodowym torze  w Sienie, zwiedzanie Sieny, Palazzo Comunale, Katedra, Museo del Duomo,  kościół S.Cristina, Palazzo Papale, Piazza  Del Campo, kolacja  w restauracji Gallo Nero w Sienie, pokaz średniowiecznych  kuglarzy, powrót do hotelu, nocleg.

6. DZIEŃ SOBOTA - FLORENCJA
Po śniadaniu wykwaterowanie, transfer do Florencji, pozostawienie bagaży w hotelu np. www.krafthotel.it lub www.hotelbrunelleschi.it, zwiedzanie miasta z przewodnikiem - katedra S.Maria del Fiore, Baptysterium, Dom Dantego Alighieri, obiad, kościół Santa Croce, Palazzo Vecchio, muzea Uffizzi, uroczysta kolacja pożegnalna.

7. DZIEŃ NIEDZIELA - WARSZAWA
Po śniadaniu wykwaterowanie, transfer na lotnisko we Florencji i odlot do Warszawy.

ZAKOŃCZENIE IMPREZY

Proponowane hotele ( w/w  w tekście ) są tylko hotelami przykładowymi. W przypadku grup turystycznych  należałoby z uwagi na cenę  zaplanować noclegi w hotelach 3 gwiazdkowych w Montecatini Terme  oraz w Chiusi lub w Chianciano Terme.