Sycylia i Kalabria - Prawdziwe oblicze Południa Włoch

SYCYLIA to największa wyspa na Morzu Śródziemnym (25 400 km²), leżąca na południowy zachód od Półwyspu Apenińskiego, od którego oddziela ją wąska Cieśnina Mesyńska. Wyspę zamieszkuje około 5 milionów mieszkańców. Najwyższym wzniesieniem na wyspie jest słynny wulkan Etna (3323 m n.p.m.). Sycylia to przepiękne krajobrazy, ciepły śródziemnomorski klimat i zabytki pozostawione przez licznych zdobywców wyspy, powstałe na przestrzeni tysięcy lat: wspaniałe barokowe miasteczka, bizantyjskie mozaiki, wspaniale zachowane teatry greckie. Sycylia słynie również ze świetnej kuchni i wybornych win. 

Kalabria to najbardziej wysunięty na południe kontynentalny region Włoch. Oblana jest krystalicznymi wodami: od zachodu Morza Tyrreńskiego, a od południa i wschodu Morza Jońskiego. KALABRIA ciągle jeszcze jest w stanie zadziwić turystę dużymi kontrastami, bogactwem kulturalnym, swoją antyczną i skomplikowana historią , która dała korzenie cywilizacji śródziemnomorskiej. KALABRIA to region o wielu obliczach, z jednej strony to „ góry wyrastające z morza „ - mnóstwo pięknych plaż i dziewiczych nieskażonych jeszcze terenów, z drugiej strony to piękno i spokój małych zabytkowych centrów historycznych , ale tez region o bardzo bogatej wielokulturowej tradycji i folklorze.
 
1. DZIEŃ
Przylot na lotnisko w Katanii lub Lamecja Terme, transfer do hotelu w ok. Milazzo (np. Marina di Patti) zakwaterowanie w hotelu, kolacja, nocleg.

2. DZIEŃ WYSPY LIPARYJSKIE
Śniadanie, całodzienna wycieczka na wyspę Lipari lub Vulcano. Degustacja specjałów kuchni sycylijskiej canolo siciliano i cassata siciliana. Powrót do hotelu na kolację i nocleg.
 
3. DZIEŃ ETNA - TAORMINA
Śniadanie, wycieczka na Etnę - najwyższy czynny wulkan Europy, następnie przejazd do Taorminy, zwiedzanie starówki, teatr Grecki z III w. p.n.e., ruiny zamku na Monte Tauro, katedra, plac Vittorio Emanuele. Przejazd do hotelu w ok. Giardini Naxos lub ok. Etny na kolację i nocleg.

4. DZIEŃ SYRAKUZY - NOTO
Śniadanie, przejazd do Syrakuz, zwiedzanie Porto Grande, Fonte Aretusa, Tempio di Apollo, przejazd do Noto, zwiedzanie wspaniałej Starówki, kościół S. Francesco, S. Domenico, Pl. Municipio, Katedra, Przejazd do hotelu w ok. Noto na kolację i nocleg.

5. DZIEŃ CALTAGIRONE- PIAZZA ARMERINA - ENNA
Śniadanie, przejazd do Caltagirone, most S. Francesco, La Scala- schody prowadzące do kościoła na szczycie wzgórza- pionowa część każdego ze stopni pokryta jest innym wzorem ceramicznym, następnie przejazd do Piazza Armerina, zwiedzanie XVII- i XVIII- wiecznych zabytków miasta nad którymi dominują zamek i katedra oraz rzymskiej willi w Casale, przejazd do Enny- zwiedzanie Castello di Lombardia, spacer po via Roma, katedra, pl. Vittorio Emanuele. Przejazd do hotelu w ok. Agrigento na kolację i nocleg.

6. DZIEŃ. AGRIGENTO- PALERMO
Śniadanie, zwiedzanie Agrigento - Dolina Świątyń, przejazd do Palermo, zwiedzanie katedry San Giovanni, Pałac Normandzki, teatr Massimo, plac Pretoria, Capella Palatina. Przejazd do Kalabrii, zakwaterowanie w hotelu w Amantea, kolacja, nocleg.

7. DZIEŃ AMANTEA - BELMONTE CALABRO’ - FIUMEFREDDO BRUZIO - PAOLA
Po śniadaniu zwiedzanie miasteczka Amantea i Belmonte, centrum historyczne z kościołami z czasów rzymskich, Opactwo di San Bernardino z 1436 roku, czas wolny na degustację lokalnego specjału tj suszonych fig. Kolejnym etapem będzie wizyta w borgo w Fiumefreddo Bruzio, które znajduje się na liscie najpiękniejszych we Włoszech, przejazd do Paola - zwiedzanie kompleksu klasztornego Św. Franciszka di Paola, sanktuarium i miejsc gdzie żył Święty zanim zmarł w  Tours we Francji, Powrót na kolację do hotelu.

8 DZIEŃ. KUCHNIA KALABRYJSKA
Śniadanie, przedpołudnie poświęcone na LEKCJE KUCHNI KALABRYJSKIEJ.
Pod okiem szefa kuchni w hotelu turyści będą obserwować  przygotowanie niektórych typowych potraw kuchni kalabryjskiej  przeznaczonych na obiad. Po obiedzie wycieczka do Lamezia Terme , wizyta w jednej z najbardziej nowoczesnych na południu Włoch przetwórni ( frantoio ) oliwek, obserwacja kolejnych faz produkcji znanego kalabryjskiego OLIO EXTRA VERGINE, powrót do hotelu na kolację


9. DZIEŃ GERACE - STILO
Po śniadaniu przejazd do GERACE - zwiedzanie miasteczka m.in. wizyta w największej katedrze w Kalabrii, wyjazd do STILO z postojem w Cattolica gdzie zobaczymy kościółek grecko-bizantyjski. Przejazd do Borgo Bivongi położonego wśród nieskażonej natury, zwiedzanie borgo i czas wolny na degustację lokalnych serów, kolacja w hotelu.


10. DZIEŃ PIZZO CALABRO’
Śniadanie, przejazd do Pizzo Calabro’, krotki postój przy kościółku Piedigrotta (prawdziwa grota u stóp morza ), następnie zwiedzanie centrum historycznego z Zamkiem Aragońskim, w którym odbył się proces i został zabity Joachim Murat-marszałek Francji, król Neapolu. Czas wolny na degustację bardzo znanych lodów (tartufo ) z Pizzo.
Powrót na kolację do hotelu.
 
 
11. DZIEŃ ALTOMONTE (PARCO DEL POLLINO ) - COSENZA
Po śniadaniu przejazd do Altomonte, zwiedzanie m.in. zamku Św. Seweryna, najstarszego kościołu Sw. Jakuba Apostoła z XII wieku, amfiteatru, wieży Pallotta, następnie wizyta w Parku Narodowym Pollino. Przejazd do Cosenza - zwiedzanie centrum historycznego: teatr A. Rendano, zamek Federico II, Katedra. Powrót na kolację do hotelu. 

12. DZIEŃ REGGIO CALABRIA
Po śniadaniu przejazd do Reggio Calabria - zwiedzanie  : katedra, ruiny zamku, Muzeum Narodowe, w którym znajdują się figury z brązu z V wieku p.n.e ,  w powrocie postój na przylądku Sant’Elia skąd można podziwiać Costa Viola (piaszczyste wybrzeżu, które nosi kwiecistą nazwę Wybrzeże Fiołków ) i Sycylię.  Kolacja w hotelu.

13. DZIEŃ
Po śniadaniu wykwaterowanie z hotelu i transfer na lotnisko w Lamecja Terme.