Toskania aktywnie

Toskania to wspaniała włoska prowincja, łącząca w sobie czar niezliczonych zabytków, zapierających dech w piersiach widoków, dziesiątków urokliwych wysepek i jednej, nieco krzywej wieży. Każdy turysta, bez względu na preferencje, znajdzie tu coś dla siebie – góry, morze, zabytkowe miasta, unikalne rezerwaty, wspaniała włoska kuchnie, źródła termalne i bardzo wysokie standardy Spa, ciepły klimat i to unikalne „coś”, co sprawia, że wyjazd tam zapada w pamięć na wiele, wiele lat…


KUCHNIA
Kuchnia regionu to swoiste połączenie dwóch smaków - włoskiego i regionalnego - toskańskiego. Znajdziemy tu dania skomponowane z owoców morza i ryb, a także  wykwintne specjały z makaronów i ciast oraz warzywne kompozycje zazwyczaj przyprawione szczyptą bazylii. Toskania to przede wszystkim region win i sławnego na całym świecie Chianti i najznakomitszych włoskich win: Brunello di Montalcino i Nobile di Montepulciano.
 
1. DZIEŃ PONIEDZIAŁEK
Spotkanie na lotnisku Okęcie na 2 godziny przed odlotem, odprawa bagażowo – paszportowa, przelot do Pizy lub Florencji via Rzym lub Mediolan. Transfer z lotniska do hotelu Jolly Cavaglieri w Pizie, welcome drink, zakwaterowanie i uroczysta kolacja powitalna w hotelu.   
 
2. DZIEŃ WTOREK - PIZA - LUKKA - LIVORNO
Po śniadaniu zwiedzanie Pizy-katedra na Piazza dei Miracoli  (Plac Cudów), Camposanto (cmentarz), Krzywa Wieża, Pałac  Zegarowy, przejazd do Lukki, lunch, zwiedzanie Lukki (dawna stolica Longobardów), katedra S.Martino, kościół S.Frediano, kościół S.Michele in Foro, Piazza Amfiteatro, nastepnie krótkie zwiedzanie Livorno, - Porto Mediceo, Fortezza Vecchia, przejazd do hotelu na trasie Livorno- Grosetto, www.parkhotelzibellino.com, zakwaterowanie, kolacja w hotelu.
 
3. DZIEŃ ŚRODA - ELBA
Po śniadaniu przejazd do portu w Piombino, przeprawa na Elbę, zwiedzanie wyspy quadami, skuterami i gokartami drogowymi, lunch, czas wolny/ plażowanie - na Elbie lub w Castiglione Della Pescaia). Kolacja w hotelu Zibbelino, nocleg.
 
 

 

 

4. DZIEŃ CZWARTEK MAŁA TOSKANIA - BRUNELLO TOUR
Po śniadaniu wykwaterowanie, przejazd na zwiedzanie Montalcino, degustacja win Brunello di Montalcino, przejazd do Pienzy (miasto papieża Piusa II) –średniowieczne centrum, Pałac Papieski, lunch. Przejazd do Monteriggioni. Zakwaterowanie w hotelu Borgo San Luigi. Kolacja w restauracji przy basenie.
 
5. DZIEŃ PIĄTEK - TOSKANIA Z LOTU PTAKA - SIENA
Wczesnym rankiem, (ok. 06.00) przejazd  na miejsce startu balonów, np. do Tavernelle val di Pesa, przelot nad wzgórzami Toskanii, lekki lunch typu piknik, po południu przejazd do Sieny, wyścigi gokartami na  międzynarodowym torze w Sienie i następnie zwiedzanie Sieny, Palazzo Comunale, Katedra, Museo del Duomo, kościół S.Cristina, Palazzo Papale, Piazza Del Campo, kolacja w restauracji Gallo Nero w Sienie z pokazem średniowiecznych  kuglarzy, www.gallonero.it  powrót do hotelu, nocleg.
 

6. DZIEŃ SOBOTA - FLORENCJA
Po śniadaniu przejazd do Florencji, pozostawienie bagaży w hotelu www.hotelbrunelleschi.it, zwiedzanie miasta z przewodnikiem - katedra S.Maria del Fiore, Baptysterium, Dom Dantego Alighieri, lunch, kościół Santa Croce, Palazzo Vecchio, uroczysta kolacja pożegnalna..
 
7 .DZIEŃ NIEDZIELA - WARSZAWA
Po śniadaniu transfer na lotnisko we Florencji lub Pizie i odlot do Warszawy

ZAKOŃCZENIE IMPREZY

**Terminy, ceny i realizacja na indywidualne zamówienia grupowe**