Integracyjny wyjazd kulinarny do Włoch- Toskania od kuchni

TOSKANIA to region malowniczych wzgórz z zabytkową Florencją, pełną dzieł Michała Anioła, Sieną, ze słynną gonitwą Il Palio, Pizą z Krzywą Wieżą, warowną Lukką i San Gimignano, zwanym średniowiecznym Manhattanem. Toskania to także kraina włoskiej kuchni oraz szlaków winnych Chianti, Vernaccia di San Gimignano, Brunello, która jest prawdziwym rajem dla smakoszy. Dlatego parafrazując Balzaka, możemy powiedzieć, że Toskania "położona jest na szerokości głównie kulinarnej".

Kulinarna integracja

Program integracyjnego wyjazdu kulinarnego dla pasjonatów włoskiej kuchni. Oprócz małych, urokliwych toskańskich miasteczek odwiedzimy malowniczy, lokalny targ we Florencji oraz gospodarstwa rolne hodowli krów rasy Chianina, produkcji wina i znakomitych, słynnych na całym świecie, owczych serów. Praktyczną częścią programu będzie wspólna lekcja gotowania. Przygotowane przez nas samych dania zjemy i popijemy znakomitymi winami Chianti i Vernaccia di San Gimignano.

I TU WŁAŚNIE SERDECZNIE PAŃSTWA ZAPRASZAMY.

1 dzień  Przejazd Piaseczno- Tarvisio ( Włochy)
Zbiórka pod siedzibą firmy o godz.05:00, odjazd autokaru o godz.05:30. Przejazd przez Czechy, Austrię do włoskiej miejscowości Tarvisio, zakwaterowanie i kolacja w hotelu.

Największe atrakcje turystyczne Toskanii

2 dzień  ZWIEDZANIE LUKKI (lub PIZY)
Po śniadaniu przejazd do Lukki (lub Pizy). Zwiedzanie Lukki, miasteczka założonego przez Etrusków. Można tu podziwiać liczne zabytki takie jak: katedra S. Martino, gdzie znajduje się najcenniejsza relikwia miasta " Volo Santo" - Oblicze Chrystusa, Baptysterium, Piazza Amfiteatro lub PIZA, miasto Krzywej Wieży, która jest symbolem Toskanii.
Zakwaterowanie i kolacja w hotelu w Montecatini Terme/Lukka/Piza.

3 dzień FLORENCJA - CO ZOBACZYMY?


Dzisiejszy dzień zaczniemy nietypowo, czyli od porannej wizyty na bardzo malowniczym, lokalnym targu MERCATO SANT'AMBROGIO (blisko Kościoła Santa Croce) www.mercatosantambrogio.it  z typowymi produktami spożywczymi, ale też z ubraniami, torebkami, butami. Po zakupach zwiedzimy z przewodnikiem najważniejsze zabytki Florencji. FLORENCJA, stolica Toskanii i miasto sztuki, gdzie tworzyli najwięksi artyści europejscy: Michał Anioł, Leonardo da Vinci, Donatello, Brunelleschi i wielu innych. Główne zabytki miasta to m.in.: gotycki kościół Santa Croce, gdzie znajduje się grób Michała Anioła, Piazza della Signoria ze słynnym posągiem Dawida i Palazzo Vecchio- ratusz miejski, Ponte Vecchio czyli Most Stary zwany także Mostem Złotników, malowniczo rozciągnięty nad rzeką Arno, katedra Santa Maria del Fiore ze słynną kopułą Brunelleschiego i Baptysterium. Powrót na kolację do hotelu.
 
4 dzień ZWIEDZANIESAN GIMIGNANO i WIZYTA W GOSPODARSTWIE ROLNYM

Dziesiejszy dzień to tytułowa "Toskania od kuchni".
Przed południem zobaczymy SAN GIMIGNANO, miasto słynnące z czworokątnych wież, zbudowanych przez zamożnych mieszkańców w XIII- XV w., które pełniły funkcje obronne, ale także podkreślały znaczenie i zamożność właściciela. Miasto to nazywane jest często średniowiecznym Manhattanem, a do naszych czasów przetrwało 14 z 72 wież.

Toskania od kuchni- wizyty w gospodarstwach rolnych

Następnie odwiedzimy GOSPODARSTWO ROLNE www.fattoriapoggioalloro.com, gdzie zapoznamy się z procesem produkcji wina i spróbujemy tego wyjątkowego "nektaru Bogów". Vernaccia di San Gimignano to jedyne białe wino w regionie, nazywane toskańską legendą, o mocnym korzennym i owocowym aromacie. W gospodarstwie hoduje się także krowy rasy Chianina, z których robione są steki florenckie (fiorentina), najsłynniejsze danie mięsne Toskanii. Dzień zakończymy LEKCJĄ GOTOWANIA. Nauczymy się przygotowywać pyszne i zdrowe toskańskie dania, które po lekcji wspólnie zjemy i popijemy najsłynnieszjym czerwonym winem Chianti i białym Vernaccia di San Gimignano. Przejazd i zakwaterowanie w hotelu w San Gimignano/Chiusi/Chianciano Terme.
 
5 dzień PIENZA I JEJ SERY - SIENA
Dzień rozpoczniemy wizytą w Pienzy, malowniczym renesansowym miasteczku Małej Toskanii. W okolicy Pienzy, która słynie z produkcji serów owczych (słynne pecorino di Pienza), odwiedzimy gospodarstwo rolne, zapoznamy się z procesem wytwarzania i skosztujemy tego słynnego na cały świat sera i toskańskich wędlin. Siena, jedno z najpiękniejszych średniowiecznych miast, pełne wyjątkowych zabytków takich jak: Sanktuarium Św. Katarzyny Sieneńskiej- patronki Sieny i Włoch, Kościół Dominikanów, Katedra, Baptysterium, Plac Il Campo, na którym odbywają się w lipcu i sierpniu słynne wyścigi konne na oklep ("Il Palio"). Powrót na kolację do hotelu.
 
6 dzień Przejazd do Tarvisio
Po śniadaniu pożegnamy malowniczą Toskanię i udamy się w drogę powrotną do Polski. Zakwaterowanie i kolacja w hotelu w Tarvisio.
 
7 dzień Tarvisio- Piaseczno
Powrót do Piaseczna w godzinach nocnych.

**zakończenie wycieczki**

**Terminy, ceny i realizacja na indywidualne zamówienia grupowe**