Toskania od kuchni - Integracyjny wyjazd kulinarny

TOSKANIA  to region malowniczych wzgórz z zabytkowa Florencją pełną dzieł Michała Anioła , Sieną ze słynną gonitwą Il Palio, Pizą z Krzywą Wieżą, warowną Lukka i San Gimignano zwanym średniowiecznym Manhattanem. Toskania to także kraina włoskiej kuchni oraz szlaków winnych Chianti, Vernaccia di San Gimignano, Brunello, która jest prawdziwym rajem dla smakoszy. Dlatego parafrazując Balzaka, możemy powiedzieć , że Toskania " położona jest na szerokości głównie kulinarnej".

 

I TU WŁAŚNIE SERDECZNIE PAŃSTWA ZAPRASZAMY.

1 dzień Przejazd Piaseczno-Tarvisio ( Włochy)
Zbiórka pod siedzibą firmy o godz.05:00,odjazd autokaru o godz.05:30. Przejazd przez Czechy, Austrię do włoskiej miejscowości Tarvisio, zakwaterowanie i kolacja w hotelu
 
2 dzień Tarvisio- LUKA ( lub PIZA)
Po śniadaniu przejazd do Luki ( lub Pizy). Zwiedzanie Luki, miasteczka załozonego przez Etrusków. Mozna tu podziwiac liczne zabytki takie jak : katedra S. Martino, gdzie znajduje się najcenniejsza relikwia miasta " Volo Santo" - Oblicze Chrystusa, Baptysterium,Piazza Amfiteatro lub PIZA , miasto Krzywej Wieży , która jest symbolem Toskanii.
Zakwaterowanie i kolacja w hotelu w Montecatini Terme/Luka/Piza.

3 dzień FLORENCJA
Dzisiejszy dzień zaczniemy nietypowo, czyli od porannej wizyty na bardzo malowniczym, lokalnym targu MERCATO SANT'AMBROGIO ( blisko Kościoła Santa Croce) www.mercatosantambrogio.it  z typowymi produktami spożywczymi, ale też z ubraniami,torebkami, butami. Po zakupach zwiedzimy z przewodnikiem najważniejsze zabytki Florencji.
FLORENCJA, stolica Toskanii i miasto sztuki , gdzie tworzyli najwięksi artyści europejscy: Michał Anioł, Leonardo da Vinci, Donatello, Brunelleschi i wielu innych. Główne zabytki miasta to m.in.: gotycki kościół Santa Croce, gdzie znajduje się grób Michała Anioła, Piazza della Signoria ze słynnym posągiem Dawida i Palazzo Vecchio- ratusz miejski, ponte Vecchio czyli most stary zwany także mostem złotników malowniczo rozciągniety nad rzeką arno, katedra Santa Maria del fiore ze słynną kopułą Brunelleschiego u Baptysterium. Powrót na kolację do hotelu
 
4 dzień SAN GIMIGNANO i WIZYTA W GOSPODARSTWIE ROLNYM

Dziesiejszy dzień to tytułowa "Toskania od kuchni".
Przed południem zobaczymy SAN GIMIGNANO , miasto słynnące z czworokątnych wież , zbudowanych przez zamoznych mieszkanców w XIII- XV w., które pełniły funkcje obronne , ale także podkreślały znaczenie i zamożność właściciela. Miasto to nazywane jest często średniowiecznym Manhattanem, a do naszych czasów przetrwało 14 z 72 wież. Następnie odwiedzimy GOSPODARSTWO ROLNE www.fattoriapoggioalloro.com , gdzie zapoznamy się z procesem produkcji wina i spróbujemy tego wyjątkowego "nektaru Bogów". Vernaccia di San Gimignano to jedyne białe wino w regionie nazywane toskańską legendą o mocnym korzennym i owocowym aromacie. W gospodarstwie hoduje się także krowy rasy Chianina,z których robione są steki florenckie (fiorentina), najsłynniejsze danie mięsne Toskanii. Dzień zakończymy LEKCJĄ GOTOWANIA. Nauczymy się przygotowywać pyszne i zdrowe toskańskie dania, które po lekcji wspólnie zjemy i popijemy najsłynnieszjym czerwonym winem Chianti i białym Vernaccia di San Gimignano. Przejazd i zakwaterowanie w hotelu w san Gimignano/Chiusi/Chianciano Terme.
 
5 dzień PIENZA i jej sery - SIENA
Dzień rozpoczniemy wizytą w Pienzy, malowniczym renesansowym miasteczku Małej Toskanii. W okolicy Pienzy, która słynie z produkcji serów owczych (słynne pecorino di Pienza) , odwiedzimy gospodarstwo rolne , zapoznamy się z procesem wytwarzania i skosztujemy tego słynnego na cały świat sera i toskańskich wędlin. Siena, jedno z najpiękniejszych średniowiecznych miast, pełne wyjątkowych zabytków takich jak: Sanktuarium Św. Katarzyny Sieneńskiej-patronki Sieny i Włoch, Kościół Dominikanów,Katedra,Baptysterium,Plac Il Campo , na którym odbywają się w lipcu i sierpniu słynne wyścigi konne na oklep ( "Il Palio"). Powrót na kolację do hotelu.
 
6 dzień Przejazd do Tarvisio
Po śniadaniu pożegnamy malowniczą Toskanię i udamy się w drogę powrotną do Polski. Zakwaterowanie i kolacja w hotelu w Tarvisio.
 
7 dzień Tarvisio-Piaseczno
Powrót do Piaseczna w godzinach nocnych.

**zakończenie wycieczki**

**Terminy, ceny i realizacja na indywidualne zamówienia grupowe**