W Ojczyźnie Mozzarelli - Program profesjonalno - turystyczny

Mozzarella di bufala - ser pochodzący z mleka czarnych bawolic wypasanych na podmokłych nizinach otaczających miasta Capua i Salerno, których mleko posiada większa zawartość tłuszczu mlecznego oraz białka niż mleko krowie. Dzięki temu ten pyszny włoski ser ma bardziej delikatną konsystencję i dużą zawartość wartości odżywczych. Produkcja skupia się w środkowych i południowych Włoszech.Za kolebkę bawolej mozzarelli uważana jest Kampania. Najsłynniejsza ze wszystkich jest produkowana pod nazwą Mozzarella di bufala di Campana i jest ona chroniona statusem DOC (Denominazione di Origine Controllata), który zapewnia jej wysoką jakość oraz oryginalność. W Kampanii cenione są także inne sery powstające z mleka bawolic, jak na przykład ricotta i mascarpone, podobnie zresztą jak sery provola i scamorza, które niekiedy bywają lekko wędzone. Specjalnością Sorrento są caprignetti alle erbe - serki kozie wielkości małych kulek obtaczane w ziołach. Popularne są także sery caciocavallo i provolone.

 
1. DZIEŃ - WARSZAWA - RZYM
Zbiórka na lotnisku w  Warszawie o godz…., odprawa biletowo-bagażowa, odlot samolotu linii…. do Rzymu, przylot do Rzymu (lotnisko Fiumicino) o godz…. Transfer do hotelu w okolicach Salerno/Paestum , zakwaterowanie, kolacja. 

*Polecamy wieczorny spacer  do oświetlonych świątyń w Paestum. Z pewnością pozostawi to niezapomniane wrażenia.

2. DZIEŃ PROGRAM PROFESJONALNY (WIZYTY W  FABRYKACH MOZZARELLI)
Po śniadaniu przejazd do gospodarstw rolniczych w okolicach Paestum www.tempio.eu zajmujących się hodowlą bawolic (bufala), produkcją  sera mozzarella i mięsa bawolego (jedno z trzech najchudszych mięs, które zawiera dużo żelaza i innych wartości odżywczych ). Wizytę uczestnicy rozpoczną od zwiedzenia hodowli bawołów i bawolic żyjących w naturalnym środowisku i odżywiających się pokarmem naturalnym  takim jak  siano, kukurydza. Taka hodowla pozwala osiągnąć wysoką jakość mleka i mięsa. Następnie uczestnicy w serowarni zapoznają się z cyklem produkcyjnym  mozzarelli. Przy okazji wszyscy będą  mieli możliwość  degustacji mozarelli i innych rodzajów sera wytwarzanych z mleka bawolic. Powrót do hotelu na kolację. 

3. DZIEŃ PAESTUM - POMPEJE - SORRENTO
Po śniadaniu wykwaterowanie z hotelu i przejazd do Paestum, wcześniej miasta znanego jako Posejdonia, które zostało  zbudowane na chwałę boga mórz Posejdona. Dziś jest to strefa archeologiczna nazywana „ Wielką Grecją” z trzema, dużymi świątyniami doryckimi, które są  dużo lepiej zachowane niż świątynie w Grecji.
Następnie przejazd na zwiedzanie Pompei- terenu wykopalisk antycznego miasta zasypanego przez popiół Wezuwiusza w 79 r. n.e.. Poźnym popołudniem  przejazd do Sorrento, miasteczka spopularyzowanego przez neapolitańska piosenkę „Wróć do Sorrento”, wykonywaną m.in. przez Luciano Pavarottiego, czas wolny,  zakwaterowanie w hotelu na Płw. Sorrentyńskim , kolacja  na zakończenie, której  można bedzie sprobowac słynnego Limoncello di Sorrento (najbardziej klasyczny likier z cytryn z Sorrento).

4. DZIEŃ MONTE CASSINO - RZYM
Po śniadaniu wykwaterowanie z hotelu i przejazd do Rzymu, po drodze wizyta na wzgórzu Monte Cassino gdzie znajduje się  opactwo benedyktyńskie z 529 roku i cmentarz wojskowyz grobami Żołnierzy Polskich II Korpusu oraz ich dowódcy generała  Andersa. To również polski symbol  we Włoszech - miejsce  bohaterskich, zwycięskich walk polskich żołnierzy z Niemcami  w czasie II wojny światowej w maju  1944 roku. Po przyjeździe do Rzymu - zwiedzanie  z pilotem Rzymu Barokowego (najpiękniejsze place i fontanny): plac Hiszpański ze słynnymi schodami, Fontanna di Trevi, panorama Rzymu ze schodów kościoła św. Trójcy, barokowy plac Navona z fontanną Czterech Rzek, zakwaterowanie w hotelu w Rzymie lub w okolicy, kolacja, nocleg.

5. DZIEŃ RZYM
Po śniadaniu zwiedzanie z przewodnikiem polskojęzycznym Rzymu Antycznego: Koloseum - symbol cesarskiego Rzymu, Forum Romanum, Kapitolu - centrum miasta od czasów starożytnych przebudowanego wdł projektu Michała Anioła, Panteonu - świątynia wszystkich bogów, następnie zwiedzanie Watykanu - stolicy chrześcijaństwa :Plac Sw.Piotra, Bazylika Św. Piotra wraz z nawiedzeniem Grobu Jana Pawła II, powrót do hotelu, kolacja, nocleg.
*Ewentualnie istnieje możliwość zwiedzania wraz z Bazylika Św. Piotra także Muzeów Watykańskich z Kaplicą Sykstyńską.

6. DZIEŃ RZYM - WARSZAWA
Po śniadaniu wykwaterowanie z hotelu i transfer na lotnisko Fiumicino, odprawa biletowo-bagażowa, przelot do Warszawy.

*****Zakończenie Wycieczki.****
Kolejność zwiedzania może ulec zmianie.

UWAGI:

W zależności od terminu wyjazdu można wydłużyć  pobyt w Paestum o jeden  dzień  przeznaczając go na całodniowy pobyt nad morzem.

Jeden dzień więcej można przeznaczyć także na wycieczkę statkiem na CAPRI (malownicza wyspa znana z pięknych widoków, śródziemnomorskiej roślinności) lub zwiedzanie wybrzeża Amalfitańskiego (przepiękne widoki, które będzie można podziwiać ze słynnej trasy z Positano do Amalfi, dwóch miast rozlokowanych na bardzo urozmaiconej linii brzegowej)

W zaleznosci od terminu  pobytu w Rzymie można wybrać się na środową Audiencję Generalną na Pl. Sw. Piotra lub w niedziele na Anioł Pański. 

Polecamy zorganizowanie ostatniej, integracyjnej kolacji z winem i muzyka na żywo np. folklorystycznej restauracji Da Meo Patacca na Zatybrzu.