Płynne złoto Andaluzji- oliwki, oliwa, tapas

Miłośnicy kuchni śródziemnomorskiej wiedzą, że podstawą wszystkich jej potraw jest oliwa z oliwek. Ale nie wszyscy pewnie wiedzą, że oliwę smakuje sie tak jak wino. Andaluzja i jej płynne złoto- oliwa z oliwek to główny bohater proponowanej przez nas wycieczki kulinarnej na firmowy wyjazd integracyjny. Spędzimy cały dzień w Jaen, stolicy gajów oliwnych, gdzie  zapoznamy się z procesem wytwarzania oliwy, weźmiemy udział w kursie rozpoznawania smaku, aromatu i cech charakterystycznych różnych jej gatunków. Z uprawą oliwek wiąże sie styl życia i andaluzyjska mentalność, a także sposób spojrzenia na życie. W  uroczym miasteczku Coin odbędziemy krótki kurs na temat serów andaluzyjskich, a w jednej z renomowanych restauracji weźmiemy udział w warsztatach kulinarnych. W "energetycznej", znanej z życia nocnego Maladze przejdziemy słynną „ruta de la tapa” , podczas której skosztujemy  typowych przekąsek hiszpańskich –pysznych tapas. Dodatkową atrakcją będzie perła Andaluzji -  Alhambra oraz pokaz flamenco.

Wyjazd kulinarno- integracyjny do Hiszpanii

1 dzień         MALAGA- TAPAS TOUR
Przylot na lotnisko w Maladze, transfer i zakwaterowanie w hotelu w Maladze. Późnym popołudniem spacer po rodzinnym mieście Pabla Picassa i Antonio Banderasa. Stolica wybrzeża Costa del Sol to energetyczna, tętniaca życiem metropolia obfitująca w zabytki klasy światowej. Kolacja w formie „ruta de la tapa”- tour po najlepszych typowo andaluzyjskich tapas barach, w których skosztujemy tych słynnych i pysznych hiszpańskich specjałów przy lampce lokalnego wina lub piwa. Tradycja tapas wywodzi się ze starego zwyczaju Andaluzyjczyków przykrywania kieliszka z winem plastrem kiełbasy w ochronie przed muchami. Później zaczęto dodawać cienki plaster pieczywa i inne dodatki. Do najbardziej popularnych tapas należą tortilla, oliwki, jamon serrano, banderilla (pikle nadziewane na wykałaczkę). Późnym wieczorem powrót do hotelu.

2 dzień        GRANADA- ALHAMBRA- FLAMENCO
W dzisiejszym dniu zwiedzimy Granadę i jej główny zabytek Alhambrę-  warowny zespół pałacowy, który jest szczytowym osiągnięciem muzułmańskiej wyobraźni i artyzmu w Europie. Charakteryzuje się wspaniałą kompozycją przestrzeni, wody, światła i dekoracji.
Alhambra była rezydencją arabskich władców i jest najpiękniejszym pałacem Orientu. Zobaczymy również zabytkową dzielnicę Albaicin oraz Sacromonte. Atrakcją kolacji będzie  pokaz tańca flamenco w typowej andaluzyjskiej restauracji. Nocleg w hotelu w Granadzie.

3 dzień       JAEN- dzień na PLANTACJI OLIWEK
Po śniadaniu wybierzemy się do Jaen, "światowej stolicy oliwy z oliwek". W prowincji Jaen odbywa się wiele międzynarodowych wydarzeń związanych z oliwą z oliwek, np targi EXPOLIVA czy tez Kongres Oliwy z Oliwek i Zdrowia. Dzień zaczniemy od wizyty na polu uprawnym drzew oliwnych, gdzie zaznajomimy się z rodzajami drzew, ich uprawą oraz sposobami zbierania oliwek. W Muzeum Kultury Oliwy zobaczymy jak w XIX wieku wyglądał cały proces produkcji oliwy z oliwek oraz czekać nas będzie degustacja różnych rodzajów oliwy wraz z krótkim kursem polegającym na rozpoznawaniu smaku, aromatu oraz specyficznych cech „płynnego złota Andaluzji”. W porze lunchu posmakujemy typowego posiłku osób pracujących na plantacji drzew oliwnych. Jest to tapas z Jaen – tortas de pan y aceite de pimenton y sal, oliwki oraz charakterystyczne w tej części Andaluzji wino. Na zakończenie naszej wizyty, w manufakturze oliwy zapoznamy się z procesem produkcji oliwy z oliwek. Po tym intensywnym, ale ciekawym dniu odpoczniemy w Torremolinos, jednym z najbardziej znanych kurortów na Costa del Sol. Zakwaterowanie w hotelu, kolacja.

4 dzień        "ZIELONE" COIN- WARSZTATY KULINARNE- MARBELLA
Dzisiejszy dzień spędzimy również pracowicie w uroczym miasteczku Coin, położonym w żyznej dolinie Guadalhorce. Coin słynie z upraw owoców i warzyw, a jego kuchnia bazuje głównie na własnych zbiorach. Zaczniemy od wizyty w zakładzie produkcji serów i krótkiego kursu na temat serów andaluzyjskich.  Następnie udamy się na pola uprawne na zbieranie warzyw. W wielokrotnie nagradzanej restauracji poczujemy się kucharzami, uczestniczac w kursie gotowania, zakończonym dyplomem ukończenia kursu. Powrót na krótki odpoczynek do hotelu w Torremolinos. A wieczorem czeka nas atrakcja w postaci kolacji w restauracji nagrodzonej gwiazdką Michelin w Marbelli- luksusowym nadmorskim kurorcie Costa del Sol. Po kolacji powrót do hotelu w Torremolinos.

5 dzień       WINNICA- DEGUSTACJA WINA MALAGA
Naszą kulinarną przygodę w Andaluzji zakończymy wizytą w winnicy produkującej wino Malaga- słodkie, gęstej konsystencji wino produkowane z podsuszanych winogron w okolicach Malagi. Degustacja wina i  tapas. Przejazd na lotnisko. Powrót do kraju.

 

**Terminy, ceny i realizacja na indywidualne zamówienia grupowe**