Gruzja- wyjazd integracyjny dla firm

Gruzińskie klimaty na wycieczkę kulinarno- integracyjną dla firm "Chleb i Wino"! Starożytna historia, gościnność, wyjątkowa kultura, tańce i pieśni polifoniczne, gruzińska kuchnia, gruzińskie wino- część światowego dziedzictwa UNESCO, zabytkowe kościoły, fascynujaca przyroda, gruzińskie toasty, degustacja wina, koniaku, pieczenie chleba i szaszłyków, przygotowanie czurczcheli, łaźnie siarkowe i wiele innych atrakcji... Welcome to Georgia na wyjazdy firmowe!

1 dzień - poniedziałek
Godz. 20.30- spotkanie grupy na lotnisku F. Chopina w Warszawie.
Godz. 22.30 wylot z Warszawy liniami LOT.

2 dzień- wtorek 

Smaki Kaukazu: wino, chacha, shoti i szaszłyki

Godz. 04.35 przylot do Tbilisi, transfer do hotelu, np. Lopota Lake Resort & Spa, pięknie położonego nad jeziorem z malowniczym widokiem na góry Kaukazu. sniadanie, czas wolny na wypoczynek. Po południu wycieczka do muzeum Chavchavadze i winiarni Shumi. Muzeum mieści się w rodzinnym pałacu słynnego poety, prekursora romantyzmu gruzińskiego, Aleksandra Chavchavadze. Był on również pierwszym gruzińskim szlachcicem produkujacym wino wg metod europejskich. W jego winnicy wino produkowane jest do dziś, a w muzeum zobaczymy m. in. butelkę Saperavi z 1839 roku oraz 16 500 butelek innych gatunków wina. W winiarni Shumi, oprócz degustacji wina, nauczymy się piec chleb Shoti oraz tradycyjne szaszłyki Mtsvadi. Dzień zakończymy kolacja w restauracji Twins Old Cellar, gdzie będziemy degustować wino oraz poznamy tajniki destylacji Chachy (gruzińskie brandy). Powrót do hotelu.

3 dzień- środa

Kachetia dla pasjonatów wina, kuchni gruzińskiej i zabytków

Przedpołudnie do dyspozycji gości (wypoczynek w Spa, nad jeziorem lub na basenie...). Po obiedzie wybierzemy się do jednej z najlepszych gruzińskich winnic, Khareba, w tunelu o długości 7 km, wydrążonym w górach Kaukazu. Zwiedzanie, degustacja i lekcja przygotowania czurczcheli- gruzińskiego deseru z orzechów i winogron. Nastepnie pojedziemy zwiedzić opactwo Bodbe z IX w., siedzibę biskupów kachijskich, a potem Sighnaghi- najładniejsze miasteczko w Kachetii, pełne zabytków z XVIII i XIX w. Kolacja w restauracji Pheasant`s Tears, która produkuje własne wino oraz brandy (chacha). Wino prudukowane jest metodą naturalną, bez żadnych sztucznych dodatków- jak najwięcej natury- jak najmniej ingerencji człowieka. Powrót do hotelu.

4 dzień- czwartek

Tbilisi- spotkanie Europy z orientem

dzisiaj zwiedzimy Tbilisi, stolicę Gruzji i jedną z najstarszych stolic na świecie, gdzie w wyjątkowy sposób łączą się style Europy i Orientu. Spacer po starożytnym centrum miasta, obiad w restauracji Bread House. Zaraz po wejściu do środka znajdziemy się w piekarni, gdzie zobaczymy jak piecze się długi chlebek shoti i okrągły Madauri. Po obiedzie wycieczka do największej i najstarszej fabryki koniaku w Gruzji- Sarajishvili. Poznamy sztukę produkcji koniaku, bedziemy degustować i nauczymy się rozróżniać smaki i wiek tego magicznego trunku. Będąc w Tbilisi musimy koniecznie odwiedzić łaźnie siarkowe, które pojawiły się tu już w VI w. Temperatura wody wynosi 38-40 C i ma działanie lecznicze przy szeregu dolegliwości, m.in. skórnych i artretyzmie. Kolacja w jednej z najpopularniejszych restauracji In the Shadow of Matekhi, z przepięknym widokiem na Starówkę i wspaniałym pokazem folkloru gruzińskiego. Zakwaterowanie w hotelu w Tbilisi, np. Iveria Inn, lub Hualing, lub Baltimore Millenium.

5 dzień- piątek

Pożegnanie z Gruzją: lokalny bazar w Tbilisi, Mukhrani, Mtksheta

Nasz ostatni dzień w Gruzji rozpoczniemy degustacją typowych gruzińskich serów w sklepie z serami oraz wizytą na lokalnym rynku w Tbilisi. Czas na zakupy. Na obiad połączony z degustacją wina wybierzemy się do zamku Mukhrani. To jedyny prawdziwy zamek królewski w Gruzji. Wino zaczęto tu produkować w XIX w. Zobaczymy dzisiaj również jedno z najstarszych miast Gruzji- Mtkshetę, która była stolicą państwa w III-V w.n.e. To tutaj w 317 r przyjęto chrześcijaństwo. Zwiedzimy prawosławny klasztor Jvari z VI w. i katedrę Svetitskhoveli z XI w. Obydwa zabytki sa na liście światowego dziedzictwa UNESCO. Kolacja w malowniczo położonej na brzegu rzeki Kura restauracji Phaeton. Wspaniały program muzyczny uświetni pożegnalną kolację. Powrót do hotelu, czas na odpoczynek.

6 dzień- sobota

godz. 02.15 transfer na lotnisko,

godz. 04.55 wylot do kraju. Przylot do Warszawy godz. 06.40

 

**Terminy, ceny i realizacja na indywidualne zamówienia grupowe**