Smaki Piemontu - wyjazd kulinarny dla firm

Ciekawy i pełen atrakcji program zwiedzania Piemontu, perły winiarstwa włoskiego i królestwa trufli, to świetna propozycja na wyjazd firmowy dla miłośników wycieczek kulinarnych. Czym Burgundia dla Francji, tym Piemont jest dla winiarskich Włoch.Oprócz zwiedzania malowniczych miasteczek Alba i Asti większość czasu spędzimy w winnicach, poznając tajniki produkcji i smaki wybornych win Barolo, Barbaresco, Barbera, Moscato D'Asti, wina musującego Spumante D'Asti.Nie zabraknie oczywiście "polowania na trufle"- najdroższe grzyby świata oraz okazji do degustacji innych piemonckich specjałów:serów Gorgonzola i Bra, nugatów (torrone) i przepysznych czekoladek gianduiotti.Wyprawa do kulinarnego i winnego zagłębia Włoch na pewno na długo pozostanie w pamięci uczestników.

 

Smaki Piemontu- co warto zjeść?

W kuchni Piemontu znajdziemy wiele wpływów francuskich, takich jak risotto z żabimi udkami czy duszone ślimaki, tym nie mniej lokalna kuchnia bazuje przede wszystkim na prostej i biednej tradycji piemonckiej wsi. Wykorzystuje się tu wiele darów natury jak grzyby, trufle, dziczyznę, wołowinę z cenionej hodowlanej rasy razza piemontese i warzywa, jako dodatek do potraw z ryżu lub makaronu oraz na dania główne. Największe w Europie pola ryżowe znajdziemy w Piemoncie, gdzie uprawiana jest odmiana ryżu Carnaroli, znakomita do przyrządzania risotto. Ogromną popularnością w regionie cieszy się też polenta (kasza kukurydziana) i gnochi (małe, ziemniaczane kopytka). W Piemoncie produkuje się również słynne sery Gorgonzola i Grana Padano oraz mniej znane, typowo lokalne, ale także znakomite, Talleggio, Toma Piemontese, Bra, Robiola di Roccaverano i wiele innych. Typowym produktem piekarniczym z Piemontu są grissini, czyli paluszki chlebowe, wypiekane tu od XVII w. i podawane do każdego posiłku. Piemont również dzierży palmę pierszeństwa we Włoszech w uprawie orzechów laskowych, wykorzystywanych zarówno do wyrobu czekolad i nugatów (torrone) jak i do wypieku ciast i ciasteczek.


1 Dzień Warszawa - BERGAMO - MEDIOLAN - ALBA
Przylot do Bergamo, transfer do Mediolanu na zwiedzanie miasta, które jest finansową stolicą Włoch. Najbardziej znane zabytki miasta to m.in. słynny teatr operowy La Scala, kościół Santa Maria della Grazie z freskiem Leonarda da Vinci "Ostatnia Wieczerza", Bazylika Św.Ambrożego i Św.Wawrzyńca, pałac Sforzów z bogatymi zbiorami sztuki renesansowej i Pianocoteca di Brera z dziełami wybitnych malarzy Rafaela,Rembrandta, Rubensa, Caravaggia. Zakwaterowanie i kolacja w hotelu w Albie lub w okolicach.
 

2 Dzień  

"Polowanie" na trufle- Alba

Dzisiejszy dzień rozpoczniemy od "polowania" na trufle. Udamy się wraz z przewodnikiem i jego psem na poszukiwanie trufli w okolicznych lasach Alby, mając nadzieję, że dopisze nam szczęście... Następnie odwiedzimy "fabrykę" trufli , gdzie zobaczymy cały proces, któremu podlega  trufla, w show room pokazane zostaną ostatnio znalezione okazy a na koniec odbędzie się mała degustacja na bazie produktów lokalnych. Dzień zakończymy wizytą w uroczym miasteczku Alba , położonym wśród winnic Piemontu. Do dziś zachowała się średniowieczna zabudowa miasta z Kościołem Św.Lorenza i wieżami. Miasteczko jest też stolicą trufli i główną siedzibą firmy Ferrero znanej m.in. z produkcji Nutelli . Powrót do hotelu na kolację.
 
3 Dzień  WINNICA FONTANAFREDDA-SERRALUNGA D'ALBA
Winnica Fontanafredda  to wizytówka Piemontu na całym świecie z bogatą arystokratyczną przeszłością (była prywatną własnością króla Vittorio Emanuele II) . Wina produkowane są tu od 1878 roku a sama winnica to 120 ha upraw winorośli. W magicznej atmosferze Fontanafredda ,gdzie nadal żywa jest pamięć pierwszego króla Włoch,zapoznamy się z procesem produkcji słynnych win regionu Langhe. Naszą wizytę w winnicy zakończymy degustacją. Nieopodal leżąca Serralunga D'Alba  jest pięknym miasteczkiem, w którym wytwarza się nietypowy, lekko pikantny likier z wina Barolo, który oczywiście spróbujemy. Powrót do hotelu na kolację.
 
4 Dzień ZAMEK GRINZANE CAVOUR - ZAMEK W BAROLO - MUZEUM WINA-ASTI
Dzień zaczniemy wizytą w Zamku Grinzane Cavour wzniesionym na przełomie XIII i XIV wieku,gdzie odbywają się coroczne międzynarodowe licytacje drogocennych trufli. Ostatnio biała truflę sprzedano za 125 tys. euro ( o wadze 1,5 kg). Zamek posiada regionalną enotekę ,  muzeum historyczno-etnograficzne , a także - jedną z najlepszych w regionie-restaurację Al Castello. Do dziś w tym najstarszym zamku w regionie mieszka hrabia Cavour, Camillo Conte.
Następnie odwiedzimy miasteczko Barolo z Muzeum Wina Barolo, świątynie wszystkich miłośników wina Barolo. To tutaj przechowywane są archiwalne egzemplarze tego wyśmienitego króla win.Kolejnym przystankiem na naszej trasie będzie miasteczko Asti, kulinarny skarb Włoch. Produkuje się tu najlepsze sery , słodki nugat (torrone) zwany "dumą Piemontu" oraz lekkie musujące wino D'Asti.  Piemont to największy producent wina musującego wytwarzanego zarówno metodą klasyczną ,szampańską , jak i metodą fermentacji w kadziach. W Asti  zwiedzimy fabrykę, gdzie produkuje się torrone. Zobaczymy kolejne etapy produkcji i skosztujemy tego wyśmienitego deseru. Dzień zakończymy kolacją w jednym z gospodarstw agroturystycznych przy akompaniamencie wina D'Asti, najsłodszego i najstarszego wina musującego na świecie, powrót do hotelu.
 
5 Dzień

W krainie wielkich piemonckich win

Winnice Piemontu rozciągają się od regionu Langhe- Roero po Monferrato a krajobraz  został wpisany na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO, które uhonorowało w ten sposób długą, sięgającą V wieku p.n.e. tradycję winiarską regionu. Dzisiejszy dzień poświęcimy  odkrywaniu smaków wyjątkowych i sławnych win oraz małych, uroczych miasteczek związanych nierozerwalnie z tym trunkiem.Wino Barolo i Barbaresco produkowane są ze szczepu nebbiolo (nebbia to po włosku mgła, często występująca w tym regionie). Barbera natomiast jest najłatwiej przystosowującym się do panujących warunków i najbardziej żywotnym szczepem wśród odmian piemonckich. Podążając szlakiem win odwiedzimy winnice gdzie są produkowane. Nie możemy też pominąć ojczyzny włoskiego wina musującego (lo spumante italiano), miasteczka Canelli z jego słynnymi historycznymi piwnicami wydrążonymi w tufie, nazywanymi "podziemnymi katedrami" (mają po kilka pięter w dół) . W dniu dzisiejszym nie zabraknie oczywiście okazji do degustacji tych wybornych win z innymi przysmakami kuchni piemonckiej takimi jak: ser Castelmagno (dojrzewający 4-5 miesięcy w pieczarach skalnych), ser Gorgonzola (krowi ser dojrzewający 2-3 miesiące), grissini (chrupiące pałeczki z mąki, wody,drożdży i soli) a na słodko turyńskie praliny z orzechami laskowymi zwane gianduiotto. Warto też wspomnieć, że w Piemoncie uprawia się najwięcej w całych Włoszech orzechów laskowych, które sa chronione znakiem IGP ( chronione oznaczenie geograficzne). Powrót do hotelu na kolację.
 
6 Dzień  CZEKOLADOWY TURYN - Warszawa
Naszą kulinarną podróż zakończymy w Turynie, stolicy Piemontu , który pachnie i smakuje czekoladą. Miasto , jest niesamowitą mieszanką historii, tradycji i nowoczesności. W urokliwych kawiarniach z historią w tle, warto spróbować aromatycznego specjału, jakim jest bicerin-czekolada,kawa i śmietanka podana w wysokiej szklance tworząca trzy odrębne wartswy. Nie zapomnimy oczywiście o zabytkach:zobaczymy katedrę Św. Jana Chrzciciela gdzie w jednej z kaplic schowany jest całun turyński użyty, według Chrześcijan, przy pochówku Jezusa. Całun zostanie wystawiony na widok publiczny dopiero w 2025 r.
Transfer na lotnisko , odlot do Warszawy.
 
** Istnieje także możliwość przedłużenia wyjazdu i zwiedzenia :
 
VERCELLI
Aby zobaczyć uprawy ryżu nie musimy wcale jechać do Chin. Wystarczy odwiedzić piemonckie miasteczko Vercelli, słynnące z upraw ryżu, który jest eksportowany nawet do Chin. W trakcie naszej kulinarnej podrózy  odkryjemy tajniki uprawy ryżu i zasmakujemy jego róznych odmian.W samej miejscowości warto zobaczyć także XII-wieczną bazylikę Św.Andrzeja wraz z przyległym klasztorem cystersów, który uchodzi za najlepiej zachowany zabytek romański we Włoszech.
 
BRA
Słynie z produkcji sera Bra,którego produkcja rozpoczęła się pod koniec XIV wieku . To tutaj także narodziła się idea ruchu Slow Food a od kilkunastu lat jest to także mekka miłośników sera i odbywających sie Festiwali Serów.
 
**Terminy i realizacja na indywidualne zamówienia grupowe**