Włochy- wyjazd kulinarny / tematyczny dla firm do Friuli Wenecja Julijska

 

Friuli Wenecja Julijska- włoski region, gdzie Alpy niemal dotykają Adriatyku, jest doskonałą propozycją na organizację integracyjnych wyjazdów firmowych, a zwłaszcza kulinarnych i może absolutnie konkurować z Toskanią! W programie wiele różnych atrakcji smakowych, np.: degustacje znakomitych win oraz grappy, wizyta w fabryce szynki prosciutto di San Daniele, lekcja gotowania, wizyta na uniwersytecie kawy i wiele innych.

1 dzień      WARSZAWA- DEGUSTACJA WIN I ZWIEDZANIE PORDENONE
Godz. 08:20 zbiórka na lotnisku im. Fryderyka Chopina w Warszawie, indywidualna odprawa biletowo- bagażowa, o godz 10:35 odlot polskimi liniami lotniczymi LOT do Wenecji, planowany przylot do Wenecji o godz. 12.40
Spotkanie z regionem zaczniemy w pięknej winnicy i agroturystyce Fossa Mala w zabytkowej willi, gdzie będziemy nocować. Po zakwaterowaniu lunch, w czasie którego będziemy mogli spróbować wyjątkowych win produkowanych przez winnicę. Czas na odpoczynek.
Wieczorem zwiedzimy małe miasteczko Pordenone i zjemy kolację w jednej z restauracji z typowymi daniami tego regionu.
Powrót na nocleg.

2 dzień    ZWIEDZANIE ANTYCZNEGO VALVASONE

Dzień rozpoczniemy wizytą w miasteczku  Valvasone, nazywanym  „małym antycznym światem” zaliczanym do elitarnego klubu najpiękniejszych włoskich osad („Borghi piu belli d’Italia” ).

Smaki Friuli Wenecja Julijska- warsztaty kulinarne i degustacja grappy

Po południu  odwiedzimy jedną z najlepszych szkół gotowania w Pordenone. Wspólnie z szefem kuchni i z jego pomocą, w trakcie lekcji gotowania, przygotujemy potrawy  regionalnej kuchni. Oczywiście wszystkie ugotowane przez nas dania zjemy wspólnie, popijając je znakomitym winem z regionu Friuli Wenecja Julijska. Takie lekcje wspaniale  integrują grupę i są świetną zabawą i nauką dla wszystkich! Dzień zakończymy wizytą połączoną z degustacją grappy w jednej z najstarszych destylarni w regionie.
Kolacja w restauracji w Valvasone.
Powrót na nocleg.

3 dzień  

Wizyta w szkole mozaiki w Spilimbergo

Przed południem odwiedzimy Spilimbergo, stolicę  mozaiki. W tym małym i uroczym miasteczku mieści się znana na całym świecie szkoła mozaiki uhonorowana w 2013 r. odznaczeniem „Klejnot Włoch”. Na każdym kroku można zobaczyć wspaniałe dzieła uczniów szkoły, a samo miasteczko to także wiele cennych zabytków w tym m.in. Katedra Santa Maria Maggiore, jedna z najważniejszych gotyckich budowli w całym regionie.
Na obiad wybraliśmy pięknie położoną agroturystykę na wzgórzu.

Poznajemy tajniki produkcji szynki San Daniele

Po krótkim odpoczynku zwiedzimy miasteczko San Daniele del Friuli.Tutaj i w 30 okolicznych wioskach produkuje się znaną na całym świecie szynkę San Daniele (prosciutto di San Daniele), którą wytwarza się ze świeżych udźców wieprzowych wyłącznie włoskiego pochodzenia, przy udziale soli morskiej i przesuszania świeżym powietrzem (nie stosuje się innych dodatków). San Daniele del Friuli znajduje się nieopodal pierwszych wzniesień alpejskich, na kontakcie zimnych  mas powietrza napływających z gór i ciepłych znad Adriatyku. Powoduje to powstawanie unikatowych warunków dla przesuszania mięsa, co musi trwać minimum 13 miesięcy. Właśnie dlatego ta odmiana prosciutto posiada oznaczenie pochodzenia geograficznego Unii Europejskiej i specjalną pieczęć regionalną. W trakcie wizyty w fabryce zapoznamy się z procesem produkcji i skosztujemy tej wyśmienitej szynki.
Zakwaterowanie i kolacja w hotelu w Trieście lub okolicach

4 dzień  

Turystyczne atrakcje Triestu

Cały dzisiejszy dzień poświęcimy na zwiedzanie Triestu , przepięknego miasta będącego stolicą regionu Friuli Wenecja Julijska. Miasto to zawsze było na rozdrożu, mieszały się tu różne kultury i różne style architektoniczne. Serce miasta stanowi rozległy (jeden z największych w Europie) plac Piazza Unità d'Italia oddany do użytku w drugiej połowie XIX wieku, gdzie koncentruje się życie kulturalne miasta. Znajdują się tu najważniejsze budowle Triestu m.in. okazały ratusz (Palazzo del Comune), Palazzo Modello oraz słynna Caffé degli Specchi (kawiarnia Luster). Pozostałe ważne budynki Triestu to np. wybudowana w XIV wieku katedra św. Justyna (Cattedrale di San Giusto), XI wieczna bazylika św. Sylwestra (najstarsza budowla Triestu), XX wieczna synagoga, kościół św. Antoniego (Chiesa di Sant'Antonio), wzniesiona w XV wieku na ruinach dawnego zamku weneckiego twierdza San Giusto oraz zbudowany około 100 roku przez cesarza Trajana Teatr Rzymski. Triest od dawna inspirował także wielkich artystów, którzy tworzyli tutaj swoje największe dzieła np. James Joyce.

Wizyta studyjna na uniwersytecie kawy w Trieście

W Trieście koniecznie należy spróbować bardzo dobrej kawy w jednej z licznych kafejek położonych wokół głownego placu miasta. Właśnie z Triestu wywodzi się znana na całym świecie marka kawy ILLY . Działa tu również uniwersytet kawy stworzony przez markę ILLY, mający za zadanie promować i wspierać kulturę picia kawy na świecie. Naszą podróż po świecie kawy rozpoczniemy degustacją i krótką lekcją,  jak rozpoznać idealne espresso. Następnie zobaczymy cały proces produkcji kawy, od zielonych ziarenek az po czarny napar w małej filiżance.

Zwiedzanie zamku Miramare

Dzień zakończymy wizytą w Zamku Miramare, wzniesionym na skalistym cyplu nad samym brzegiem morza, jednym z najbardziej znanych i uwiecznianych na pocztówkach widoków z Triestu. Rezydencja została wzniesiona w połowie XIX wieku na polecenie arcyksięcia Maksymiliana I Habsburga. Stąd można też zobaczyć przepiękny zachód słońca. Powrót na kolację do hotelu w Trieście lub okolicach

5 dzień   Triest- Warszawa
Poranny transfer na lotnisko w Wenecji. Indywidualna odprawa biletowo-bagażowa. O godz. 12:25 odlot polskimi liniami LOT do Warszawy. Planowany przylot do Warszawy o godz.14:25

**zakończenie wycieczki**

**Terminy, ceny i realizacja na indywidualne zamówienia grupowe**