Kulinarnym szlakiem Andaluzji

 

Andaluzja, a zwłaszcza prowincja Malagi mieści w sobie wszystkie bogactwa i całą różnorodność kontynentu. Wycieczka rowerowa po ekskluzywnej Marbelli, lekcja gotowania tradycyjnych potraw andaluzyjskich w energetycznej Maladze, degustacja oliwy i przekąsek tapas to  znakomita forma budowania dobrych relacji pomiędzy pracownikami podczas integracyjnego  wyjazdu firmowego. W naszym programie kulinarnego  incentivu w Andaluzji znajdziecie wszystkie największe atrakcje Słonecznego Wybrzeża: znakomitą kuchnię, elegancki świat Marbelli, złoto Andaluzji- oliwę z oliwek z tajnikami jej produkcji, 5000 lat historii Antequery, ślady Fenicjan, Rzymian,  dzieje królestwa Maurów i czasów Rekonkwisty.  Nie zabraknie również pochodzącego z Andaluzji ognistego flamenco.  Nasza kulinarna wycieczka może być idealnym  pomysłem również na wyjazd motywacyjny, bądź  wyjazd nagrodowy.

 

Wyjazd motywacyjno- integracyjny do Hiszpanii

 

1 dzień                 MALAGA- RUTA DE LA TAPA

Przylot do Malagi, panoramiczny objazd stolicy wybrzeża Costa del Sol, transfer do  hotelu, zakwaterowanie.  Nasz kulinarny incentive w Andaluzji  rozpoczniemy  od  wycieczki po tapas-barach.  W trakcie spaceru po tętniącym życiem  porcie z pięknym widokiem na zatokę, słynącym z wielu modnych barów, kafejek, butików i restauracji, odwiedzimy kilka barów z małymi andaluzyjskimi przekąskami- tapas, które przyjęły się w całej Hiszpanii. Kolacja w formie  „ruta de la tapa” pozwoli nam spróbować tych różnorodnych i bezkonkurencyjnych specjałów przy lampce lokalnego wina lub piwa. Powrót do hotelu.

2 dzień                  MARBELLA- WYCIECZKA ROWEROWA TAPAS & WINO
Dzisiaj wybierzemy się do  eleganckiej  Marbelli, jednego z najbardziej  znanych andaluzyjskich  kurortów, porównywanych z  francuskim  Saint –Tropez pod względem ekskluzywności. To tutaj najłatwiej spotkać sławnych i bogatych z całego świata,  tutaj sprzedaje się też najwięcej Rolls- Royców w całej Europie. Wielu znanych aktorów i piosenkarzy ma w Marbelli  letnie  rezydencje, ale żadna nie dorównuje pałacowi dawnego króla Arabii Saudyjskiej Fahda, który jest wierną repliką Białego Domu.
Będziemy  zwiedzać Marbellę  i  jej centrum historyczne  w sposób aktywny – w formie wycieczki rowerowej. Zobaczymy piękne wybrzeże i część mauretańską miasta, a także poznamy wiele charakterystycznych zakątków i barów,  tajniki hiszpańskiej kuchni i tradycyjnych przekąsek tapas. Czas wolny w Puerto Banus- słynnym porcie jachtowym i eleganckim kompleksie handlowym.
Powrót do hotelu w Maladze, wieczorem kolacja połączona z degustacją produktów lokalnych: oliwy z oliwek, szynki i serów andaluzyjskich.

3 dzień                 FRIGILIANA- NERJA- LEKCJA GOTOWANIA
Z wielu Pueblos  blancos-białych miasteczek na Costa del Sol wybraliśmy  dwa wyjątkowo urokliwe, których absolutnie nie można pominąć. Zaczniemy  wizytą w  najpiękniejszym  andaluzyjskim białym miasteczku  Frigiliana.  Spacerując po brukowanych krętych uliczkach, pomiędzy bielonymi domami z czerwoną dachówką i kolorowymi  ukwieconymi  donicami, zobaczymy pozostałości po starożytnej twierdzy, która była schronieniem dla ostatnich Maurów, a z wielu punktów widokowych miasteczka będziemy podziwiać zapierające dech w piersiach krajobrazy. Czas wolny na zakupy regionalnych produktów (ceramika, owoce, warzywa, wino).
Drugie z wybranych na dzisiaj miasteczek z zachowanym prawdziwie hiszpańskim charakterem to Nerja słynąca z produkcji owoców mango, papai i największej w Europie produkcji awokado. Pierwotnie była to mała rybacka wioska, obecnie jest to  jedno z  najczęściej odwiedzanych miejsc w okolicach Malagi. Spacer po malowniczych uliczkach  starówki i zachwycający widok z wysuniętego w morze skalistego punktu widokowego- Balkonu Europy. Odwiedzimy również jaskinię Nerji, zwaną „prehistoryczną katedrą”. Jaskinia ciągnie się przez prawie 5 km i można tu podziwiać największe na świecie stalagmity. Wiele jej korytarzy i galerii  było sceną dla przedstawień baletowych i innych przedsięwzięć artystycznych. Powrót do Malagi, czas wolny, kolacja połączona z lekcją gotowania. Pod okiem szefa kuchni  samodzielnie przyrządzimy typowe andaluzyjskie dania, które następnie skonsumujemy.

4 dzień                  ANTEQUERA- SZLAKIEM OLIWY - FLAMENCO
Dzisiejszy dzień zadedykujemy  oliwie z oliwek, zwanej płynnym złotem Andaluzji. Zaczniemy od wizyty w Molino del Hortelano- manufakturze oliwy z oliwek, gdzie zapoznamy się z procesem produkcji oraz zjemy drugie śniadanie składające się z grzanek z oliwą i typowego ciasta oliwkowego, połączone z degustacją oliwy.
Następnym etapem na szlaku oliwy będzie Antequera.  Na początek odwiedzimy restaurację-  muzeum narzędzi uprawnych i  zjemy tu lunch. Po południu spacer po Antequerze, której historia sięga epoki Brązu i ostatnie 5000 lat ujęte jest w pomnikach megalitycznych, łaźniach rzymskich, ruinach zamku mauretańskiego, gotyckich kościołach, renesansowych fontannach i barokowych dzwonnicach.  Dzień  zakończymy wizytą w Muzeum Oliwy Hojiblanca, gdzie znajduje się kompletna tłocznia oliwy z XVII w. Powrót do Malagi, kolacja połączona z pokazem wywodzącego się z Andaluzji flamenco.
5 dzień
Wylot z Malagi do kraju. Zakończenie wycieczki.

**Terminy, ceny i realizacja na indywidualne zamówienia grupowe**