Smaki Słowenii z kuchnią wiedeńską w tle

 

 

Słowenia to wymarzone miejsce na wyjazdy motywacyjne i integracyjne dla firm. Wszędzie tu blisko, a krajobrazy zaskakują różnorodnością. Błękitne morze i Alpy Julijskie, rwące rzeki, polodowcowe jeziora, rozległe winnice, zabytki i słynne jaskinie przyciągają coraz więcej turystów. Największe atrakcje Słowenii to jezioro BLED z zamkiem Bled, urokliwa  stolica LUBLANA  i najbardziej znana JASKINIA POSTOJNA. Bogactwo kulinarne Słowenii, oparte na przetworach z owoców, serach, szynce, oliwkach i wybornym winie, pozwala również na organizację ciekawych wycieczek kulinarnych. W drodze do Słowenii zatrzymamy się  w Cesarskim Wiedniu na krótkie zwiedzanie i  skosztowanie również wiedeńskiej kuchni. To jedyna kuchnia na świecie, której nazwa pochodzi od miasta.

1 dzień, wtorek

Cesarski Wiedeń- Grinzing

Ok. godz. 07.00 wyjedziemy autokarem z Wrocławia  do Wiednia, lekki lunch po drodze. Jak wszystkie najpiękniejsze  metropolie  europejskie  również  stolica Austrii  ma swoją sławną ulicę. Jest nią  wiedeński Ringstrasse, jeden z symboli WIEDNIA i najbardziej reprezentacyjna ulica miasta. I właśnie zwiedzanie Wiednia rozpoczniemy od objazdu autokarem słynną wiedeńską obwodnicą, która ma już ponad 150 lat i przy której znajdują się  najważniejsze zabytki miasta : pomnik cesarzowej Marii Teresy, uniwersytet, ratusz, parlament, kościół wotywny, budynek giełdy, muzeum historii sztuki, muzeum przyrodnicze,  słynna wiedeńska opera.
Zakwaterowanie w hotelu i czas wolny. W czasie wolnym zwiedzimy  Katedrę  Św.Szczepana- dumę i symbol miasta.
Wewnątrz granic  Wiednia , co jest ewenementem w skali światowej, znajduje się kilkaset  hektarów winnic. Produkuje się tutaj  głownie wino białe, które można skosztować w wielu lokalach . Ale najlepiej zrobić to na Grinzingu, gdzie udamy się na kolację.

Grinzing to dzielnica miasta u stóp Lasku Wiedeńskiego, znana ze swoich  „Heuriger” , niewielkich przytulnych oberży i nie mniej słynna niż zamek Schonbrunn czy Diabelski Młyn. Pooddychamy tutejszą atmosferą, spróbujemy  domowego, młodego wina oraz tradycyjnego domowo podanego Wiener Schnitzel. Powrót do hotelu na nocleg. (ewentualnie powrót z Grinzingu  tramwajem  miejskim).

*Opcjonalnie w Sacher Cafe lub innej kawiarni  skosztujemy słynnego czekoladowego tortu Sachera, znanego na świecie już od 1832 r.

2 dzień, środa

Bled – dolina Bohinj

Po śniadaniu udamy się do Bled w Słowenii. Bled to ikona słoweńskiej turystyki i luksusowy kurort Europy Środkowej, niegdyś najchętniej wybierany na wypoczynek przez elity imperium Austro-Węgierskiego z uwagi na niezwykły urok jeziora Bled ze słynną wysepką i malowniczym kościółkiem, średniowiecznym zamkiem położonym na wysokim, skalistym klifie i bliskość narodowego parku Triglav. A wszystko to w  przepięknej  scenerii  Alp Julijskich.
Po przyjeździe i zakwaterowaniu w hotelu,  lunch  w restauracji. Po południu wybierzemy się do doliny Bohinj nad drugie największe jezioro słoweńskie Bohinj . Jest tu mniej luksusów, a więcej natury i warunków do aktywnego wypoczynku.   Wjedziemy kolejką na szczyt góry Vogel, skąd roztacza się wspaniały widok na jezioro i na Alpy Julijskie, które są najwyższym i największym masywem górskim w Słowenii.
Wieczorem kolacja regionalna w lokalnej restauracji z muzyką na żywo (akordeon)

*Opcjonalnie, jeżeli czas pozwoli, możemy udać się nad wodospad Savica. Wodospad daje początek najdłuższej rzece Słowenii, ma około 60 metrów wysokości i jest to jedno z najpiękniejszych miejsc w kraju.

3 dzień, czwartek

Bled i atrakcje najbardziej znanego jeziora Słowenii

Dzisiejszy dzień spędzimy na poznawaniu Bledu i najbliższych okolic. Dla chętnych z samego rana bieg lub spacer wokół jeziora. Po śniadaniu udamy się do niezwykle malowniczej przełęczy Vintgar, gdzie urokliwa trasa poprowadzona jest drewnianymi kładkami  i mostkami zawieszonymi  nad spienioną wodą i otoczona wapiennymi ścianami  sięgającymi 160 metrów.
Następnie odwiedzimy cukiernię, w której produkuje się słynną kremówkę – kremna rezina, której tradycja sięga   60 lat.  Po słodkościach popłyniemy łodzią po szmaragdowym jeziorze na słynną wyspę Blejski Otok  z malowniczym  kościółkiem.
*Opcjonalnie spróbujemy tutaj innego znanego słoweńskiego ciasta Potica.
Po lunchu wybierzemy się na  zwiedzanie średniowiecznego zamku Bled (Blejski grad) , najstarszego zamku w Słowenii, spektakularnie umiejscowionego na stromej skale.
Po południu czas wolny na SPA lub odpoczynek. Wieczorem  kolacja w Bled z muzyką na żywo.

4 dzień, piątek 

Jaskinia Postojna- Słoweński Kras-  Lublana

Dzisiejsze  zwiedzanie rozpoczniemy od  słynnej Jaskini  Postojna z przed 2 mln lat, należącej do grupy największych i najpiękniejszych  jaskiń na świecie.  To  20  kilometrów podziemnych sal i korytarzy „baśniowego świata”!  W jaskini mieszka niezwykły płaz, zwany odmieńcem jaskiniowym, ma 30 cm długości, nie posiada oczu – można go tu oglądać w specjalnym basenie. W dalszej kolejności odwiedzimy nadmorski region Kras, w którym od 2500 lat produkowane są znakomite wina. W Słowenii znajdziemy 53 typy odmian upraw winogron, a najsłynniejsze wina pochodzą właśnie  z  tego regionu. Zatrzymamy się w winnicy na degustację wina, odwiedzimy również prywatnego producenta szynki dojrzewającej Pršut .
Lunch w lokalnej restauracji, która prowadzona jest przez jedną rodzinę od 11 pokoleń. Po południu zwiedzimy stolicę kraju- Lublanę. Legenda powiada, że Lublanę założyli Jazon i Argonauci, którzy pokonali tu smoka. Mityczny stwór jest dziś symbolem miasta. Poznamy zabytki stolicy  spacerując nad rzeką przez pięknie odrestaurowane stare miasto. Zwiedzanie zakończymy ( lub zaczniemy od tego) wizytą na centralnym targu Lublany. Od wczesnej wiosny do jesieni w każdy piątek na targu w Lublanie odbywa się festiwal kulinarny tzw. „otwarta kuchnia”, podczas którego na świeżym powietrzu gotują szefowie  z całej Słowenii. Będzie okazja do spróbowania świeżych i ciekawych dań oraz zrobienia zakupów.  Kolacja w Lublanie lub w Bled. Powrót do hotelu.

5 dzień, sobota
Po śniadaniu wyjazd do kraju, jazda non stop. W drodze przystanek na lunch w Czechach. Przyjazd do Wrocławia w późnych godzinach wieczornych.