Magiczny BALATON i perły Dunaju- BUDAPESZT i WIEDEŃ na wyjazd integracyjny

 

KULINARNE AUSTRO-WĘGRY Z DEGUSTACJAMI

Proponujemy  wyjątkową  kulinarną podróż na wyjazd motywacyjny, integracyjny lub nagrodowy  do królestwa  salami, papryki, gulaszu w kociołku  oraz sznycla wiedeńskiego. Posmakujemy różnych specjałów  kuchni węgierskiej, jednej z najbardziej charakterystycznych tradycji kulinarnych w Europie  i kuchni wiedeńskiej, jedynej na świecie, której nazwa pochodzi od miasta. Węgry z dwudziestoma dwoma  regionami winiarskimi  winem stoją, stąd słynne  powiedzenie „nie ma wina nad węgrzyna”. Nad otoczonym winnicami Balatonem, zwanym „węgierskim morzem” , czeka nas nie tylko degustacja win, ale też palinki, tradycyjnej owocowej wódki o zawartości alkoholu od 40 do 70%.
W Wiedniu natomiast, jedynej metropolii na świecie, w granicach której uprawia się winorośle, skosztujemy oryginalnego domowego  wina w  nieformalnej atmosferze na Grinzingu.
Piwoszom  polecamy  spróbować węgierskie  piwa smakowe, dla odważnych  piwo lawendowe w Tihany nad Balatonem, a w Wiedniu  piwo dyniowe i piwo chili.
W naszym degustacyjnym menu  jest też miejsce na wspaniałe desery : Apfelstrudel, Topfenstrudel, tort Sachera.
Oprócz kulinarnych ciekawostek i degustacji  w programie zwiedzanie atrakcji Balatonu, narodowej dumy Wegrów,  z półwyspem Tihany, polami lawendy i winnicami, a także  oczywiście  Budapeszt i Wiedeń  ze wspólną historią Austro- Wegier, wielonarodowego państwa Habsburgów i rejs po Dunaju.

1 dzień

Wyjazd autokarem w godzinach rannych  na WĘGRY, nad BALATON, największe jezioro Europy Środkowej. BALATON, z otaczającymi jezioro winnicami,  to  po Budapeszcie druga największa atrakcja turystyczna Węgier i raj  dla miłośników wina.  Zakwaterowanie w hotelu  w Zamardi, czas wolny,  kolacja.

2 dzień       ATRAKCJE BALATONU : półwysep TIHANY- WINNICE - DESTYLARNIA PALINKI

Jedno z najpiękniejszych  miejsc nad Balatonem i jego największa atrakcja to  malowniczy półwysep TIHANY i zarazem najlepszy punkt widokowy  nad jeziorem. Na półwysep przeprawimy się promem.  Centralną część półwyspu zajmują jeziora wulkaniczne, a na wschodnim wybrzeżu urokliwe wioski. Na szczególną uwagę  zasługuje wieś Tihany ze swoją ponad 1000.letnią historią,  XI.wiecznym opactwem benedyktyńskim i barokowym XVIII.wiecznym kościołem. W romańskiej krypcie pod kościołem spoczywa założyciel dynastii Arpadów, węgierski król Andrzej I, zmarły  w 1060 roku. Warto  też zwiedzić  muzeum -skansen  z typowymi  dla Tihany chatami wiejskimi. Półwysep TIHANY, z unoszącym się wszędzie  zapachem  lawendy i papryki,  na pewno zachwyci każdego.
Po Tihany  czekają nas innego rodzaju atrakcje dnia. Najpierw zwiedzimy jedną z miejscowych  winnic, z których słynie Balaton i skosztujemy kilku rodzajów produkowanych  tu  win. Po południu czas na mocniejszy trunek! W destylarni palinki zapoznamy  się z procesem produkcji  tradycyjnej owocowej wódki i spróbujemy kilku jej rodzajów.  Palinka to mocna wódka, o zawartości  alkoholu od 40 do 70% ! Powrót do hotelu, kolacja.

3 dzień     BUDAPESZT - „PARYŻ WSCHODU”- MADZIARSKA INTEGRACJA

Zwiedzanie BUDAPESZTU, światowej stolicy SPA i jednego z najpiękniejszych miast Europy, rozpoczniemy  od najsłynniejszej góry miasta, Góry Gellerta,  skąd widać Budapeszt jak na dłoni.  Mostem Elżbiety, nazwanym tak dla uczczenia cesarzowej  Sissi  dojedziemy  na Plac Bohaterów, a stąd przejedziemy zabytkową linia metra M1  do Opery. Zobaczymy również największą bazylikę miasta, Bazylikę Św. Stefana  i słynny Parlament. W ramach naszej kulinarnej  przygody lunch zjemy w restauracji w Peszcie z pokazem pieczenia strudli i prezentacją  autentycznej historii powstania tego węgierskiego deseru. Pożegnamy Budapeszt  rejsem po Dunaju z lampką wina/piwa.  Dunaj, jeden z najstarszych szlaków handlowych w Europie, przepływa przez 10 krajów i 4 stolice, z których perłą  Nr 1 jest właśnie Budapeszt . Rzeka dzieli miasto na 2 części, Budę i Peszt, połączone 10 mostami, z których największe wrażenie robią te najstarsze, Most Łańcuchowy,  Most Małgorzaty i Most Elżbiety. Wieczorem po powrocie nad Balaton w regionalnej restauracji zintegrujemy się po madziarsku, tj smakując tradycyjne wegierskie potrawy i tańcząc czardasza ! Powrót do hotelu.

 4 dzień              SMAKI IMPERIALNEGO  WIEDNIA

Dzisiaj pożegnamy  Węgry i udamy się do cesarskiego Wiednia, drugiej perły  Dunaju. Rozpoczniemy lunchem w restauracji w centrum Wiednia z potrawami  kuchni wiedeńskiej. Po Wiedniu oprowadzi nas lokalny przewodnik. Zobaczymy najpiękniejszy barok na kontynencie, najsłynniejsze ulice i place starówki: Albertinę, cesarski Hofburg, słynny Kohlmarkt i Katedrę św. Szczepana. Objedziemy miasto reprezentacyjną aleją Ringstrasse powstałą z końcem XIX w. w miejscu murów obronnych miasta, przy której znajdują się najsłynniejsze ze  słynnych budowli Wiednia  jak Opera Wiedeńska, Muzeum Historii Sztuki , Parlament, Ratusz, Teatr Zamkowy, Kościół Wotywny, Muzeum Sztuki Użytkowej czy też Park Miejski ze słynnym  „złotym Straussem”. Z ciekawostek do zobaczenia  Dom Hundertwassera - „bajkowa budowla”, na której dachach-ogrodach rosną  dziesiątki drzew i krzewów.  Zakwaterowanie w hotelu, czas wolny. A wieczorem  wiedenska integracja w jednej z przytulnych oberży na słynnym Grinzingu  ze smakami kuchni wiedeńskiej,  Wiener Schnitzel  i tortem Sachera oraz degustacją młodego domowego wina. Powrót  do hotelu.

5 dzień      WIEDEŃ- Pałac SCHONBRUNN

Przed powrotem  do kraju  czas wolny w Wiedniu na zakupy. Dla chętnych  wycieczka ze zwiedzaniem Pałacu Schonbrunn, królestwa cesarzowej Sissi.  

 

**Terminy, ceny i realizacja na indywidualne zamówienia grupowe**