
W dniach 03-07 marca 2014 dzięki uprzejmości włosko-polskiej Izby Handlowo - Przemysłowej zostaliśmy zaproszeni na study tour do Caltanisetta ,prowincji w środkowej części Sycylii. Sycylia jest perłą Morza Śródziemnego z bogatą historią, dzięki której można podziwiać dziedzictwo wielu kultur. Wraz z grupą polskich i japońskich touroperatorów zobaczyliśmy smakowite oblicze wyspy, która może się poszczycić wspaniałą lokalną kuchnią bazującą na świeżych i regionalnych produktach. Uzupełnieniem kulinarnej wyprawy są z pewnością przepyszne czerwone pomarańcze, doskonałe wino i sycylijski deser: canolli, który tylko na Sycylii smakuje wybornie.
Wyjątkowość kuchni tego regionu i całej wyspy jest znakomitą inspiracją do organizacji grupowych wyjazdów enogastronomicznych, dzieki którym można odkryć dwa oblicza Sycylii: kulinarne i historyczne, nie zapominając oczywiście o pięknym słońcu i błękitnym morzu.