Wycieczka dla pszczelarzy na Litwę, Łotwę i Estonię

       

Litwa, Łotwa i Estonia mają długą historię pszczelarstwa, głównie ze względu na dziewiczą naturą i są kierunkiem wielu wyjazdów studyjnych związanych z apiturystyką. Dlatego też te nadbałtyckie perły, leżące blisko Polski, wybraliśmy na wyjazd studyjny dla pszczelarzy poświęcony zagadnieniom apiturystyki. Program profesjonalny obfituje w wizyty w gospodarstwach pszczelarskich, w Muzeum Pszczelarstwa, w podmiotach zajmujących się wykorzystaniem miodu w medycynie, kosmetologii i apiterapii oraz spotkania z organizacjami zrzeszającymi pszczelarzy i jednostkami naukowymi. Ponadto pokażemy też Wam wiele innych atrakcji Litwy, Łotwy i Estonii. Oprócz zwiedzania urokliwych stolic: Rygi, Tallina i bliskiego nam Polakom, Wilna, nie zabraknie degustacji wspaniałych regionalnych dań republik nadbałtyckich, a nawet pokazu pieczenia słynnego sękacza. Zrelaksujemy się w słynnym litewskim SPA w Druskiennikach, ale też wzbogacimy naszą wiedzę z zakresu wykorzystania miodu w medycynie i w kosmetologii. Do udziału w wyjazdach studyjnych dla pszczelarzy zapraszamy organizacje zrzeszające pszczelarzy, jednostki naukowe, doradców, rolników, przedstawicieli organizacji pozarządowych, którzy mają zamiar wdrażać innowacyjne sposoby na poprawę dochodowości gospodarstw pszczelarskich, chcą nawiązać nowe kontakty i wymienić doświadczenia. Pszczelarze zawsze znajdą wspólny język, bez względu na miejsce! Ten wyjazd polecamy również osobom, które właśnie zaczynają swoją przygodę z pszczelarstwem.

Krótka historia pszczelarstwa europejskiego

        

Początki pszczelarstwa, inaczej bartnictwa, sięgają starożytności. Już wtedy doceniono miód oraz jego wartości odżywcze i lecznicze. Miód był nawet środkiem płatniczym za pracę w Egipcie w XIII w. Na początku dostępny tylko dla najbogatszych, z czasem stał się popularny i dostępny dla każdego. Jednak pszczelarstwo najbardziej rozwinęło się na terytorium krajów słowiańskich, czemu sprzyjał klimat i środowisko naturalne tej części kontynentu. Niespotykana barwa, aromat i smak europejskich miodów to najlepsze wizytówki miodów z tej części Europy. Na świecie powstały liczne pasieki, te maleńkie z unikatowym produktem pachnącym naturą i wielkie przedsiębiorstwa, które w naszych czasach stają się coraz mniej popularne. Obecnie doceniamy bardziej produkty naturalne, a mniej te produkowane w ilościach przemysłowych.

Apiturystyka – jako forma turystyki pszczelarskiej

Coraz bardziej popularna apiturystyka to przykład turystyki tematycznej, związanej z branżą pszczelarską, czyli zarówno z zawodem pszczelarza, jak i z produktami pszczelimi  typu: miód, wosk itp. Moda na zdrowy styl życia, świadomość ekologiczna i chęć zdobywania nowych doświadczeń skłaniają osoby z branży pszczelarskiej do podróżowania i poznawania nowości ze świata pszczół. W ramach apiturystyki możemy nie tylko zapoznać się z wieloma produktami pszczelimi jak pyłek, pierzga, mleczko czy wosk pszczeli, ale również obserwować funkcjonowanie pszczelej rodziny, zdobyć nową wiedzę na temat zależności między pszczołami a człowiekiem ipodziwiać zabytkowy sprzęt oraz oryginalne stanowiące dzieła sztuki ule.

Apiterapia - lecznicze właściwości miodu

Apiterapia była znana już dużo wcześniej na terenach dzisiejszej Rosji, starożytnych Chin i Korei. Aktualnie jesteśmy świadkiem rozkwitu apiterapii, czyli stosowania miodów i produktów pszczelarskich w różnych sferach życia. Produkty pszczele są podstawową substancją czynną wielu leków i wykorzystuje się je m.in. w dermatologii, chirurgii i pediatrii. Każdy z miodów np. wielokwiatowy, lipowy, spadziowy ma drogocenny wpływ na nasz organizm. Poszczególne rodzaje miodów leczą konkretne problemy zdrowotne. Przykładowo miód lipowy jest doskonały na schorzenia górnych dróg oddechowych, a gryczany chroni przed miażdżycą. Miody są bardzo często wykorzystywane w kosmetyce, głównie ze względu na swoje właściwości bakteriobójcze. Miód znajdziemy w wielu produktach kosmetycznych: w balsamach do ciała, szamponach, kremach itp. Podsumowując, miody to samo zdrowie i warto je stosować w codziennym życiu.

Program wyjazdu studyjnego na Litwę, Łotwę i Estonię:

1 dzień   Warszawa – TROKI -  WILNO

      

Wyjazd z Warszawy na Litwę, w kierunku Wilna. Po drodze do Wilna zatrzymamy się w Trokach, w pięknym zamku położonym na jeziornej wyspie, będącym dawniej rezydencją władców litewskich i królów polskich. Jest to jedyny w Europie Wschodniej zamek na wyspie. W średniowieczu Troki były stolicą państwa litewskiego. Następnie odwiedzimy Dzukijski Park Narodowy, największy park narodowy Litwy z unikatowym światem przyrody, dającym schronienie rzadkim roślinom i zwierzętom. We wsi Mustaika na terenie parku zachowało się około 50 barci, a 16 z tych drzew jest pomnikiem przyrody. Wycięte w drzewach dziuple dla pszczół są dziś elementem szlaku edukacyjnego, który ma na celu zachowanie dla przyszłych pokoleń tradycji wydrążania dziupli dla pszczół ( dziś jest aż 11 nowych barci). Naszym przewodnikiem będzie pszczelarz, który pokaże nam metody pozyskiwania miodu i wosku oraz opowie o zasadach budowy uli i wabików. Szlak obrazuje również historię pszczelarstwa w okolicznych wsiach i pokazuje historyczne ule gromadzone od setek lat.

Zakwaterowanie i kolacja z regionalnymi daniami kuchni litewskiej w hotelu w Wilnie.

2 dzień     WILNO

Po śniadaniu czekają nas dwa spotkania w Wilnie: z lokalnymi przedstawicielami pszczelarzy, którzy przybliżą nam aktualną sytuację pszczelarstwa i apiturystyki na Litwie i z przedstawicielami Litewskiego Stowarzyszenia Apiterapii, które zrzesza specjalistów zajmujących się pszczelarstwem, apiterapią i produktami wykorzystującymi miody.

Wilno – najciekawsze zabytki

Po obiedzie wybierzemy się szlakiem najważniejszych wileńskich zabytków. Rozpoczniemy zwiedzanie od Góry Zamkowej, miejsca dawnej rezydencji książąt litewskich, skąd roztacza się piękna panorama miasta. Następnie zobaczymy Ostrą Bramę, w której znajduje się wejście do kaplicy Ostrobramskiej z cudownym obrazem Matki Boskiej Ostrobramskiej, a później zwiedzimy Stare Miasto z Archikatedrą, Kościołem Św. Anny, pomnikiem A. Mickiewicza, Uniwersytetem Wileńskim założonym przez Stefana Batorego oraz Muzeum Celę Konrada opisaną w III części „Dziadów” Adama Mickiewicza.

Kolacja w folklorystycznej restauracji z regionalnymi daniami kuchni litewskiej. Na naszym stole zagoszczą m.in. cepeliny, czeburaki, chłodnik litewski, ser jabłkowy i ciasto Sakotis. Powrót na nocleg do hotelu.  

3 dzień   Muzeum Pszczelarstwa na Litwie –  ŁOTWA

    

Po śniadaniu i wykwaterowaniu pojedziemy do zabytkowego Muzeum Pszczelarstwa w Stripeikiai, gdzie ludzie od dawna przyjaźnią  się z pszczołami, zbierają miód, a z wosku tworzą małe dzieła sztuki. Zapoznamy się z rozwojem pszczelarstwa na Litwie, życiem pszczół i ich miejscem w ekosystemie. Muzeum odgrywa bardzo ważną rolę w promowaniu pszczelarstwa  i zasad pszczelarstwa organicznego. Spotkamy się również z lokalnym właścicielem pasieki, który opowie o wykorzystaniu miodu w różnych dziedzinach życia.

Przed podróżą w kierunku Łotwy obiad w restauracji z degustacją typowego deseru litewskiego.

Nasza kolejna wizyta w świecie pszczół to gospodarstwo pszczelarskie już na Łotwie, związane z produkcją miodów dla firmy Daugmales Jana Bisu Medus – najbardziej znanych miodów na Łotwie. Firma ma też swój sklep w Rydze, który odwiedzimy w trakcie wieczornego zwiedzania Rygi, stolicy Łotwy.

Ryga – co zobaczyć?

Ryga, ze średniowiecznym rodowodem, piękną starówką i wspaniałymi zabytkami jest jedną z ładniejszych europejskich stolic. Historia miasta widoczna jest w jej architekturze, w zespole secesyjnej zabudowy, jednej z największych w Europie. W czasie wieczornego spaceru odkryjemy najpiękniejsze zabytki miasta m.in. Zamek Kawalerów Mieczowych , Katedrę Św. Jakuba, kościół Św. Piotra, wieżę radiowo-telewizyjną w stylu wieży Eiffla, kościoły Św. Jana Chrzciciela i Jana Ewangelisty, Sobór Narodzenia Pańskiego, zespół secesyjnych kamieniczek Trzej Bracia, Dom Bractwa Czarnogłowych, najczęściej fotografowaną ryską kamienicę i Dom Kotów.

Po zakwaterowaniu w hotelu w Rydze kolacja w lokalnej restauracji z daniami regionalnymi kuchni łotewskiej połączona z degustacją słynnego ryskiego likieru Czarnego Balsamu, robionego z 24 różnych ziół i roślin niezmiennie od 250 lat.

4 dzień    TALLIN

Dzisiejszy cały dzień spędzimy w Tallinie, stolicy Estonii. Spotkamy się ze Stowarzyszeniem Pszczelarzy w Tallinie na dachu hotelu, gdzie zainstalowano ule promujące pszczelarstwo w mieście. W trakcie pokazu lokalni pszczelarze przybliżą nam temat hodowli pszczół w miastach.

    

Tallin – co warto zobaczyć?

Zwiedzanie starówki Tallina, nazywanej perłą Bałtyku, podzielonej na dwie części – dolne i górne miasto. Dolne Miasto jest jednym z najlepiej zachowanych średniowiecznych miast w Europie, stąd jego obecność na liście Światowego Dziedzictwa UNESCO. Zachwyt z pewnością wzbudzi położony na wzgórzu Sobór św. Aleksandra Newskiego i średniowieczne mury miasta zbudowane 800 lat temu. Cały system obronny najlepiej zobaczyć z platformy widokowej Patkuli.

Odwiedzimy również Park Kadriorg, gdzie prezydent Estonii mieszka i hoduje pszczoły. W parku można zobaczyć również jeden z najpiękniejszych kompleksów pałacowych w krajach bałtyckich zbudowany przez cara Piotra I, który miał tu swoją letnią rezydencję. Obecnie pałac jest siedzibą prezydenta Estonii i miejscem, które można zwiedzać.

Zakwaterowanie w hotelu w Tallinie i kolacja z daniami kuchni estońskiej.

5 dzień  Wizyty profesjonalne 

Po śniadaniu i wykwaterowaniu odwiedzimy w Estonii, w okolicach Tallina jeszcze jedno gospodarstwo z pasieką i spotkamy się z lokalnym pszczelarzem, który przybliży nam historię i rozwój pszczelarstwa w Estonii. W drodze powrotnej już na Litwie spotkamy się z przedstawicielami Litewskiego Związku Pszczelarzy i odwiedzimy farmę z pasiekami w okolicach Jełgawy.

Zakwaterowanie i kolacja w hotelu na trasie do Druskiennik.

6 dzień  SPA w DRUSKIENNIKACH

Dzisiejszy dzień to czas na odnowę ciała i ducha, którą połączymy z profesjonalną wizytą w jednym z hoteli SPA w Druskiennikach, najpopularniejszym całorocznym  uzdrowisku na Litwie. Dowiemy się m.in. jak wykorzystuje się miód w medycynie oraz w kosmetykologii, medycynie niekonwencjonalnej i apiterapii.

   

Po południu odwiedzimy jedyne na świecie Muzeum Sękacza, gdzie dowiemy się, jaka jest różnica w pieczeniu sękacza w innych krajach, m.in. na Węgrzech, w Szwecji, Polsce, Japonii, a jak piecze się go na Litwie. Następnie weźmiemy udział w pokazie pieczenia sękacza. Podczas pokazu nie tylko zobaczymy cały proces produkcji, ale również będziemy brali czynny udział w jego powstawaniu. Na zakończenie wizyty wspólnie spróbujemy niepowtarzalnego smaku tego wyjątkowego ciasta.

Kolacja pożegnalna w lokalnej restauracji w Druskiennikach, a w menu dania bazujące na grzybach i jagodach, czyli skarbach z okolicznych lasów.


7 dzień   Druskienniki – Warszawa

Po śniadaniu i wykwaterowaniu udamy się na rodzinną litewską farmę, która produkuje sery. Gospodarstwo położone tuż obok lasu jest własnością jednej rodziny już od pokoleń. Zobaczymy proces produkcji sera i zrobimy zakupy w lokalnym sklepie rodziny gospodarza.

Powrót do Warszawy w godzinach wieczornych.

**Terminy, ceny i realizacja na indywidualne zamówienia grupowe**