Toskania łączy w sobie czar niezliczonych zabytków, zapierających dech w piersiach widoków, dziesiątków urokliwych wysepek i jednej, nieco krzywej wieży. Każdy turysta, bez względu na preferencje, znajdzie tu coś dla siebie - góry, morze, zabytkowe miasta, unikalne rezerwaty, wspaniałą włoską kuchnię, źródła termalne i Spa na światowym poziomie, ciepły klimat i to unikalne „coś”, co sprawia, że wyjazd tam zapada w pamięć na wiele, wiele lat…
Kuchnia włoska i produkcja wina to prawdziwa sztuka i pasja, która ma mnóstwo wielbicieli na całym świecie. W trakcie naszej kulinarnej wycieczki do Toskanii poznamy smaki kuchni toskańskiej, degustując jednocześnie najbardziej znane toskańskie wina jak Chianti Classico, Brunello di Montalcino, Nobile di Montepulciano. Noclegi w średniowiecznych osadach (Borghi) i kolacja ze średniowiecznym menu i występami kuglarzy pozwolą nam wczuć się w atmosferę średniowiecznej Toskanii. Na spalenie nadprogramowych kalorii proponujemy też aktywną atrakcję- pełen adrenaliny wyścig gokartami na międzynarodowym torze w Sienie.
Kulinarne i winne tradycje Toskanii
Podstawą toskańskiej kuchni jest chleb, który podaje się do wszystkich potraw. Smakuje on zupełnie inaczej niż w innych regionach Włoch, a to dlatego, że nie ma w nim soli, co znakomicie podkreśla smak serów i wędlin, z którymi jest podawany. Sól w czasach średniowiecza była produktem luksusowym i trudno dostępnym, a przepis pozostał niezmienny od wieków.
Na bazie chleba robiona jest typowa toskańska panzanella, czyli namoczony czerstwy chleb, do którego dodaje się pomidorów, ogórków, bazylii, czerwonej cebuli, oliwek i całość przyprawia oliwą.
Warta spróbowania jest również gęsta zupa ribollita z kapusty, czarnej fasoli i chleba, gotowanych w dużym glinianym garnku w piecu drzewnym przez co najmniej 2 dni.
Słynnym na całym świecie wywodzącym się z Toskanii daniem mięsnym jest bistecca alla fiorentina, gruby i krwisty befsztyk z lokalnej rasy krów- chianina. Każda porcja to minimum 450 g mięsa, ale najczęściej podawana jest porcja o wadze ok. 1 kg.
Wytwarzane są tu również znakomite sery, przede wszystkim owcze, jak Pecorino Toscano, często z dodatkiem trufli, z rozmarynem, czy ostrą papryką lub Marzolino z okolic Chianti i Caccio z Pienzy.
Toskańskie lasy obfitują w grzyby i trufle, niezwykle popularne w lokalnej kuchni oraz kasztany, z których wyrabiane są desery, jak castagnaccio z mąki kasztanowej z dodatkiem rodzynek, orzeszków piniowych i rozmarynu.
Innym deserowym klasykiem jest panforte ze Sieny, bakaliowy torcik z wieloma korzennymi przyprawami, ze spodem z opłatka oraz cantucci, twarde i kruche ciasteczka z migdałami, podawane ze słodkim winem Vin santo.
Ale Toskania to przede wszystkim region win, znanego na całym świecie Chianti i najznakomitszych włoskich czerwonych win Brunello di Montalcino i Nobile di Montepulciano. Świetne są również białe wina, z których najsłynniejsze to Vernaccia di San Gimignano.
1. DZIEŃ PRZYLOT DO WŁOCH- UROCZYSTA KOLACJA
Spotkanie na lotnisku Okęcie na 2 godziny przed odlotem, odprawa bagażowo - paszportowa, przelot do Florencji via Rzym lub Mediolan. Transfer z lotniska (autobusem) do hotelu w Montecatini Terme, welcome drink, zakwaterowanie i uroczysta kolacja powitalna w hotelu.
2. DZIEŃ ZWIEDZANIE LUKKI, PIZY I VIAREGGIO
Po śniadaniu przejazd na zwiedzanie Lukki (dawna stolica Longobardów), katedra S.Martino, kościół S.Frediano, kościół S.Michele in Foro, Piazza Amfiteatro, przejazd na zwiedzanie Pizy - katedra na Piazza dei Miracoli (Plac Cudów), Camposanto (cmentarz), Krzywa Wieża, Pałac Zegarowy, obiad, Po obiedzie: przejazd na najbardziej renomowane wybrzeże toskańskie do Viareggio, czas wolny, powrót na kolację do hotelu.
3. DZIEŃ WINNICE CHIANTI Z DEGUSTACJĄ - VOLTERRA
Po śniadaniu wykwaterowanie, krótkie zwiedzanie najbardziej znanych miasteczek Chianti (np. Radda, Gaiole, Castellina) połączone z degustacją wina Chianti Classico i obiadem. Po południu zwiedzanie Volterry: średniowieczna piazza dei Priori, Palazzo dei Priori, plac Katedralny, baptysterium. Przyjazd do hotelu utworzonego z oryginalnej średniowiecznej osady, typowej dla toskańskich wzgórz, np. Borgo San Luigi lub www.borgotrerose.it lub Le Renaie. Zakwaterowanie, kolacja, nocleg.
4. DZIEŃ MAŁA TOSKANIA - BRUNELLO TOUR Z DEGUSTACJĄ- MONTALCINO - PIENZA - MONTEPULCIANO
Po śniadaniu przejazd do Montalcino na degustacje renomowanych win Brunello di Montalcino, następnie przejazd na zwiedzanie Pienzy, słynącej z produkcji serów owczych (miasto papieża Piusa II), średniowieczne centrum, Pałac Papieski, obiad. Po południu przejazd na zwiedzanie Montepulciano - możliwość degustacji win marki Vino Nobile, serwowanych w winiarniach wykutych w skale pod miastem. Powrot do hotelu, kolacja np. w restauracji przy basenie.
5. DZIEŃ ZWIEDZANIE SAN GIMIGNANO I SIENY- WYŚCIGI GOKARTAMI
Po śniadaniu przejazd San Gimignano, miasta "tysiaca wież", zwiedzanie kolegiaty Santa Maria Assunta, placów Piazza della Cisterna i Piazza del Duomo, lekki lunch. Po południu wyścigi gokartami na międzynarodowym torze w Sienie. Zwiedzanie Sieny: Palazzo Comunale, Katedra, Museo del Duomo, kościół S.Cristina, Palazzo Papale, Piazza Del Campo. Kolacja w restauracji Gallo Nero w Sienie z pokazem średniowiecznych kuglarzy. Powrót do hotelu, nocleg.
6. DZIEŃ ZWIEDZANIE FLORENCJI, STOLICY TOSKANII
Po śniadaniu wykwaterowanie, transfer do Florencji, pozostawienie bagaży w hotelu np. www.krafthotel.it lub www.hotelbrunelleschi.it. Zwiedzanie miasta z przewodnikiem - katedra S.Maria del Fiore, Baptysterium, Dom Dantego Alighieri, obiad, kościół Santa Croce, Palazzo Vecchio, muzea Uffizzi. Na pożegnanie z Toskanią- uroczysta kolacja.
7. DZIEŃ
Po śniadaniu wykwaterowanie, transfer na lotnisko we Florencji i odlot do Warszawy.
ZAKOŃCZENIE IMPREZY
Proponowane hotele ( w/w w tekście ) są tylko hotelami przykładowymi. W przypadku grup turystycznych należałoby z uwagi na cenę zaplanować noclegi w hotelach 3 gwiazdkowych w Montecatini Terme oraz w Chiusi lub w Chianciano Terme.
**Terminy, ceny i realizacja na indywidualne zamówienia grupowe**