„Mozzarella di bufala campana" to regionalny włoski produkt chroniony licznymi certyfikatami. Kolebką mozzarelli z mleka bawolic jest region Kampania, a w szczególności okolice Salerno i Caserty. Kto z Was miał okazję skosztować prawdziwej mozzarelli z mleka bawolic w miejscu jej produkcji? W trakcie wyjazdu studyjnego na południe Włoch zapoznamy się z produkcją mozzarelli, zobaczymy hodowle bawolic w gospodarstwie rolnym, odwiedzimy cytrynowy „raj”, gdzie wytwarzane jest słynne na całym świecie limoncello z Sorrento. Nie zabraknie również najpiękniejszych miejsc południa Włoch: greckich świątyń w Paestum, hałaśliwego Neapolu, kolorowego Wybrzeża Amalfitańskiego, ”włoskiego Wersalu” w Casercie i zasypanych przez popiół wulkaniczny ruin Pompei. Wyjazd studyjny na południe Włoch dedykujemy głównie branży hodowców bydła i branży mleczarskiej, ale także wszystkim smakoszom włoskiej kuchni, pasjonatom zachwycających włoskich krajobrazów i wspaniałych zabytków oraz firmom na niebanalne wyjazdy integracyjne i nagrodowe na południe Włoch.
Co trzeba wiedzieć o mozzarelli?
Mozzarella di bufala - ser pochodzący z mleka czarnych bawolic, wypasanych na podmokłych nizinach otaczających miasta Capua i Salerno, których mleko posiada większa zawartość tłuszczu mlecznego oraz białka niż mleko krowie. Dzięki temu ten pyszny włoski ser ma bardziej delikatną konsystencję i wysoką wartość odżywczą. Produkcja skupia się w środkowych i południowych Włoszech. Za kolebkę bawolej mozzarelli uważany jest włoski region, Kampania. Najsłynniejsza ze wszystkich jest produkowana pod nazwą Mozzarella di bufala di Campana i jest ona chroniona statusem DOC (Denominazione di Origine Controllata), który potwierdza jej wysoką jakość oraz oryginalność.
Kuchnia Kampanii - co jeszcze skosztujemy?
Kuchnia Kampanii to jednak nie tylko wyjątkowa mozzarella, ale również inne sery produkowane z mleka bawolic. Riccotta, miękki, niedojrzewający ser wytwarzany z serwatki, ser mascarpone produkowany ze śmietanki niezbędny do zrobienia pysznego ciasta tiramisu, ser provola i provolone w kształcie gruszki, bardzo często wędzony i ser scamorza, tradycyjny wędzony ser śmietanowy czy caciovallo, ser podpuszczkowy robiony z mleka krowiego to najbardziej popularne sery południa Włoch. Specjalnością są także serki kozie wielkości małych kulek obtaczane w ziołach, czyli caprignetti alle erbe z Sorrento.
Region Kampania to również soczyste, dojrzałe cytryny i produkowany z nich likier limoncello z Sorrento, sardele (anchois) w małej rybackiej osadzie Cetara i wyjątkowe słodycze. Skoro jesteśmy na południu Włoch, nie może oczywiście zabraknąć pizzy, kojarzonej z Neapolem! Czy wiecie, że pizzę można tu również kupować na metry? Przed nami zatem wyjątkowy i smaczny wyjazd studyjny do Włoch, do regionu Kampania!
1. DZIEŃ Warszawa - Neapol/ PAESTUM
Zbiórka na lotnisku w Warszawie, odprawa biletowo - bagażowa. Przylot do Neapolu. Transfer do hotelu w okolicach Salerno/Paestum, zakwaterowanie, kolacja. Po kolacji zabierzemy Was na wieczorny spacer po oświetlonych świątyniach w Paestum, które z pewnością pozostawią niezapomniane wrażenia.
2. DZIEŃ
Wizyta w gospodarstwie rolnym (SPA dla bawolic) i w serowarni mozzarelli
Przed południem odwiedzimy gospodarstwo rolne w okolicach Paestum, które zajmuje się hodowlą bawolic (bufale), produkcją sera mozzarella i mięsa bawolego (jedno z trzech najchudszych mięs, które zawiera dużo żelaza i innych wartości odżywczych).
Wizytę rozpoczniemy od zwiedzenia swoistego „SPA dla bawolic” tj. hodowli bawołów i bawolic żyjących w naturalnym środowisku i odżywiających się pokarmem naturalnym takim jak siano czy kukurydza. Taka hodowla pozwala osiągnąć wysoką jakość mleka i mięsa.
Następnie w serowarni zapoznamy się z cyklem produkcyjnym mozzarelli, jak również spróbujemy tej wyjątkowej mozzarelli i innych produkowanych tu rodzajów sera, wytwarzanego z mleka bawolic.
Zwiedzanie Paestum – starożytnego greckiego miasta
Po programie profesjonalnym czas na przeżycia estetyczne. W trakcie wizyty w strefie archeologicznej Paestum, cofniemy się do czasów antycznej „Wielkiej Grecji” podziwiając trzy okazałe greckie świątynie doryckie. Zachowane ruiny to pozostałość po greckich osadnikach, którzy założyli tutaj miasto, nazwane Posejdonią, na cześć boga mórz Posejdona. Świątynia Neptuna, Hery i Ateny, pozostałości forum i rzymskiego teatru oraz kamienna, rzymska droga to ponad 2500 lat historii i świadectwo, że Paestum to jedno z trzech najlepiej zachowanych antycznych greckich miast. Powrót do hotelu na kolację.
3. DZIEŃ
Cetara – ojczyzna sosu rybnego z sardeli (anchois) i tuńczyka
Dzisiejszy dzień rozpoczniemy wizytą w nadmorskim uroczym, małym miasteczku Cetara z ponad 1000 - letnią historią. Cetara jest bardzo dobrze zachowaną antyczną osadą rybacką słynącą z połowu sardeli (alici), najlepszych na całym Wybrzeżu Amalfitańskim i z połowu czerwonego tuńczyka (tonno rosso), znanego na całym świecie. Lokalnym specjałem, jeszcze z czasów rzymskich jest sos rybny, Colatura di alici, powszechnie stosowana w nadmorskich regionach południowych Włoch do doprawiania potraw z makaronu i ryżu. Jest przezroczysta, ma bursztynowy kolor, charakterystyczny morski aromat i powstaje z solanki po marynowaniu sardeli.
Odwiedzimy jedną z manufaktur, która zajmuje się obróbką sardeli i produkcją wyrobów. W sklepie będziemy mogli kupić same smakołyki z sardeli! A w trakcie lunchu spróbujemy sardeli podawanych na różne sposoby. Nigdzie na świecie sardele nie smakują tak jak tutaj!
Zwiedzanie Salerno – perły Kampanii
Dzień zakończymy w Salerno, niedocenianej perle Kampanii, na południe od której spotkamy znajduje się wiele modnych nadmorskich kurortów, a także Park Narodowy Cilento, drugi co do wielkości we Włoszech. Co zobaczymy w Salerno? Odwiedzimy piętrowy, budowany tarasami botaniczny ogród Minerwy, stworzony dla średniowiecznej Szkoły Medycznej, pachnący ziołami do dziś, z którego roztacza się piękny widok na Zatokę Salerno; serce miasta i przykład klasycznej sztuki romańskiej, Katedrę Św. Mateusza. Zobaczymy średniowieczny zamek Castello Arechiello wznoszący się nad miastem, a także średniowieczny akwedukt, stanowiący nieodłączną część architektury miasta. A na zakończenie naszej wizyty proponujemy spacer elegancką i długą promenadą nad brzegiem morza Tyrreńskiego. Nocleg i kolacja w hotelu w okolicach Salerno.
4. DZIEŃ
Zwiedzanie Pompei
Przed południem odwiedzimy Pompeje, teren wykopalisk antycznego miasta zasypanego przez popiół Wezuwiusza w 79 r. n.e. Zobaczymy m.in. Forum, gdzie toczyło się życie publiczne, jedną z najlepiej zachowanych świątyń starożytnych Świątynie Appolina, Wielki Teatr mieszczący 5000 widzów i łaźnie rzymskie.
Smak cytryn w Sorrento
Następnie zatrzymamy się w Sorrento, miasteczku spopularyzowanym przez neapolitańską piosenkę „Wróć do Sorrento”, wykonywaną m.in. przez Luciano Pavarottiego. Produktem, który promuje Sorrento, jest słynny na całym świecie klasyczny likier z cytryn, Limoncello di Sorrento. Jednym z najbardziej znanych producentów tradycyjnego limoncello jest marka Villa Massa, która wytwarza likier z cytryn uprawianych tylko w rejonie Półwyspu Sorrentyńskiego. Będąc w miasteczku zwiedzimy fabrykę, gdzie wytwarza się likier i spróbujemy jego wyjątkowego smaku. Kolację zjemy w sorrentyńskiej restauracji założonej w 1868 roku w otoczeniu cytrynowych drzewek. Nasze menu to kulinarna podróż przez tradycyjne dania kuchni regionu Kampania. Dla chętnych, po kolacji pokaz tradycyjnego, typowo sorrentyńskiego tańca tarantella w jednym z lokali w centrum miasteczka. Nocleg w hotelu w okolicach Sorrento.
5. DZIEŃ
Wycieczka po Wybrzeżu Amalfitańskim
Malownicze Wybrzeże Amalfitańskie to kilkanaście perełek turystycznych, które zapierają dech każdemu turyście. Po wybrzeżu poruszać będziemy się jedną z najciekawszych dróg nadmorskich w Europie, dostarczającej niezapomnianych wrażeń w każdym momencie. Malownicze zatoki i plaże, góry łączące się z morzem, wysokie urwiska i dzika przyroda to gwarancja niezapomnianej wycieczki. Widzieliśmy już jedną z perełek Wybrzeża Amalfitańskiego, portowe miasteczko Cetara, a dziś zobaczymy największe i najpopularniejsze miasteczko Amalfi oraz najsłynniejsze na Wybrzeżu Amalfitańskim pocztówkowe Positano. Modny kurort Amalfi, odwiedzany przez gwiazdy i celebrytów z całego świata to zdecydowanie królowa wybrzeża. Głównym zabytkiem miasteczka jest XVI.- wieczna katedra p.w. Św. Andrzeja, patrona miasta. Ciekawostką dla miłośników włoskich makaronów może być to, że w Amalfi wymyślono makaron cannelloni. Natomiast Positano, to elegancki i luksusowy kurort jeszcze z czasów
rzymskich, słynący z tarasowo ułożonych kolorowych domów. Powrót do hotelu.
6. DZIEŃ
Przed nami zwiedzanie kolejnej perły Kampanii, Caserty i „ruchliwego” Neapolu.
Zwiedzanie Caserty
Caserta to przede wszystkim Pałac Królewski, chluba dynastii Burbonów. Ta wizytówka rodziny królewskiej zbudowana została na wzór francuskiego Wersalu, a obecnie jest jednym z największych budynków w całej Europie. Wnętrze pałacu to 1200 pokoi urządzonych elegancko i z przepychem, 4 dziedzińce, ogrody, fabryka produkcji jedwabiu i pawilony myśliwskie. Pałac otoczony jest pięknym parkiem, zajmującym obszar 1200 hektarów. W Casercie wytwarza się również oryginalną mozzarellę taką jak w Salerno i w Paestum, jednak wyróżniającą się bardziej słonym smakiem. W jednym z lokali spróbujemy casertańskiej mozzarelli i będziemy mogli
porównać jej smak z wcześniej próbowaną tzw. „słodką” mozzarellą z okolic Salerno/Paestum.
Neapol – wieczór u stóp wulkanu
Nasz ostatni wieczór spędzimy w stolicy Kampanii, Neapolu. Spacer po mieście u stóp wulkanu wśród gwaru skuterów i prania suszącego się nad naszymi głowami, nie pozostawi nikogo obojętnym. W mieście najlepszej włoskiej pizzy obowiązkowo w trakcie kolacji spróbujemy najpopularniejszego „placka” świata. Nocleg w hotelu w Neapolu/okolicach .
7. DZIEŃ Neapol - Warszawa
Po śniadaniu wykwaterowanie z hotelu i transfer na lotnisko w Neapolu. Odprawa biletowo - bagażowa, odlot do Warszawy.
Co warto kupić we włoskiej Kampanii?
- mozzarella z buffala i inne regionalne sery produkowane w lokalnych manufakturach
- sos rybny Colatura di alici
- likier z cytryn Limoncello di Sorrento
- makarony rzemieślnicze
**Terminy, ceny i realizacja na indywidualne zamówienia grupowe**