KULINARNE AUSTRO-WĘGRY Z DEGUSTACJAMI
Proponujemy wyjątkową kulinarną podróż na wyjazd motywacyjny, integracyjny lub nagrodowy do królestwa salami, papryki, gulaszu w kociołku oraz sznycla wiedeńskiego. Posmakujemy różnych specjałów kuchni węgierskiej, jednej z najbardziej charakterystycznych tradycji kulinarnych w Europie i kuchni wiedeńskiej, jedynej na świecie, której nazwa pochodzi od miasta. Węgry z dwudziestoma dwoma regionami winiarskimi winem stoją, stąd słynne powiedzenie „nie ma wina nad węgrzyna”. Nad otoczonym winnicami Balatonem, zwanym „węgierskim morzem” , czeka nas nie tylko degustacja win, ale też palinki, tradycyjnej owocowej wódki o zawartości alkoholu od 40 do 70%.
W Wiedniu natomiast, jedynej metropolii na świecie, w granicach której uprawia się winorośle, skosztujemy oryginalnego domowego wina w nieformalnej atmosferze na Grinzingu.
Piwoszom polecamy spróbować węgierskie piwa smakowe, dla odważnych piwo lawendowe w Tihany nad Balatonem, a w Wiedniu piwo dyniowe i piwo chili.
W naszym degustacyjnym menu jest też miejsce na wspaniałe desery : Apfelstrudel, Topfenstrudel, tort Sachera.
Oprócz kulinarnych ciekawostek i degustacji w programie zwiedzanie atrakcji Balatonu, narodowej dumy Wegrów, z półwyspem Tihany, polami lawendy i winnicami, a także oczywiście Budapeszt i Wiedeń ze wspólną historią Austro- Wegier, wielonarodowego państwa Habsburgów i rejs po Dunaju.
1 dzień
Wyjazd autokarem w godzinach rannych na WĘGRY, nad BALATON, największe jezioro Europy Środkowej. BALATON, z otaczającymi jezioro winnicami, to po Budapeszcie druga największa atrakcja turystyczna Węgier i raj dla miłośników wina. Zakwaterowanie w hotelu w Zamardi, czas wolny, kolacja.
2 dzień ATRAKCJE BALATONU : półwysep TIHANY- WINNICE - DESTYLARNIA PALINKI
Jedno z najpiękniejszych miejsc nad Balatonem i jego największa atrakcja to malowniczy półwysep TIHANY i zarazem najlepszy punkt widokowy nad jeziorem. Na półwysep przeprawimy się promem. Centralną część półwyspu zajmują jeziora wulkaniczne, a na wschodnim wybrzeżu urokliwe wioski. Na szczególną uwagę zasługuje wieś Tihany ze swoją ponad 1000.letnią historią, XI.wiecznym opactwem benedyktyńskim i barokowym XVIII.wiecznym kościołem. W romańskiej krypcie pod kościołem spoczywa założyciel dynastii Arpadów, węgierski król Andrzej I, zmarły w 1060 roku. Warto też zwiedzić muzeum -skansen z typowymi dla Tihany chatami wiejskimi. Półwysep TIHANY, z unoszącym się wszędzie zapachem lawendy i papryki, na pewno zachwyci każdego.
Po Tihany czekają nas innego rodzaju atrakcje dnia. Najpierw zwiedzimy jedną z miejscowych winnic, z których słynie Balaton i skosztujemy kilku rodzajów produkowanych tu win. Po południu czas na mocniejszy trunek! W destylarni palinki zapoznamy się z procesem produkcji tradycyjnej owocowej wódki i spróbujemy kilku jej rodzajów. Palinka to mocna wódka, o zawartości alkoholu od 40 do 70% ! Powrót do hotelu, kolacja.
3 dzień BUDAPESZT - „PARYŻ WSCHODU”- MADZIARSKA INTEGRACJA
Zwiedzanie BUDAPESZTU, światowej stolicy SPA i jednego z najpiękniejszych miast Europy, rozpoczniemy od najsłynniejszej góry miasta, Góry Gellerta, skąd widać Budapeszt jak na dłoni. Mostem Elżbiety, nazwanym tak dla uczczenia cesarzowej Sissi dojedziemy na Plac Bohaterów, a stąd przejedziemy zabytkową linia metra M1 do Opery. Zobaczymy również największą bazylikę miasta, Bazylikę Św. Stefana i słynny Parlament. W ramach naszej kulinarnej przygody lunch zjemy w restauracji w Peszcie z pokazem pieczenia strudli i prezentacją autentycznej historii powstania tego węgierskiego deseru. Pożegnamy Budapeszt rejsem po Dunaju z lampką wina/piwa. Dunaj, jeden z najstarszych szlaków handlowych w Europie, przepływa przez 10 krajów i 4 stolice, z których perłą Nr 1 jest właśnie Budapeszt . Rzeka dzieli miasto na 2 części, Budę i Peszt, połączone 10 mostami, z których największe wrażenie robią te najstarsze, Most Łańcuchowy, Most Małgorzaty i Most Elżbiety. Wieczorem po powrocie nad Balaton w regionalnej restauracji zintegrujemy się po madziarsku, tj smakując tradycyjne wegierskie potrawy i tańcząc czardasza ! Powrót do hotelu.
4 dzień SMAKI IMPERIALNEGO WIEDNIA
Dzisiaj pożegnamy Węgry i udamy się do cesarskiego Wiednia, drugiej perły Dunaju. Rozpoczniemy lunchem w restauracji w centrum Wiednia z potrawami kuchni wiedeńskiej. Po Wiedniu oprowadzi nas lokalny przewodnik. Zobaczymy najpiękniejszy barok na kontynencie, najsłynniejsze ulice i place starówki: Albertinę, cesarski Hofburg, słynny Kohlmarkt i Katedrę św. Szczepana. Objedziemy miasto reprezentacyjną aleją Ringstrasse powstałą z końcem XIX w. w miejscu murów obronnych miasta, przy której znajdują się najsłynniejsze ze słynnych budowli Wiednia jak Opera Wiedeńska, Muzeum Historii Sztuki , Parlament, Ratusz, Teatr Zamkowy, Kościół Wotywny, Muzeum Sztuki Użytkowej czy też Park Miejski ze słynnym „złotym Straussem”. Z ciekawostek do zobaczenia Dom Hundertwassera - „bajkowa budowla”, na której dachach-ogrodach rosną dziesiątki drzew i krzewów. Zakwaterowanie w hotelu, czas wolny. A wieczorem wiedenska integracja w jednej z przytulnych oberży na słynnym Grinzingu ze smakami kuchni wiedeńskiej, Wiener Schnitzel i tortem Sachera oraz degustacją młodego domowego wina. Powrót do hotelu.
5 dzień WIEDEŃ- Pałac SCHONBRUNN
Przed powrotem do kraju czas wolny w Wiedniu na zakupy. Dla chętnych wycieczka ze zwiedzaniem Pałacu Schonbrunn, królestwa cesarzowej Sissi.
**Terminy, ceny i realizacja na indywidualne zamówienia grupowe**