Kalabria, to najbardziej wysunięty na południe kontynentalny region Włoch, oblany krystalicznymi wodami, od zachodu Morza Tyrreńskiego, a od południa i wschodu Morza Jońskiego. Kalabria jest w stanie zadziwić dużymi kontrastami, bogactwem kulturalnym, swoją antyczną i skomplikowaną historią, która dała korzenie cywilizacji śródziemnomorskiej. To region o bardzo bogatej wielokulturowej tradycji, folklorze i wielu obliczach. Z jednej strony to „góry wyrastające z morza” z mnóstwem pięknych plaż i dziewiczych nie skażonych jeszcze terenów, z drugiej strony piękno i spokój małych zabytkowych centrów historycznych.
W programie wycieczki objazdowej do dziewiczej Kalabrii oprócz zwiedzania zabytków skoncentrujemy się też na aspekcie kulinarnym Kalabrii. Będzie lekcja kuchni kalabryjskiej, która przybliży nam smaki i aromaty tego pięknego regionu na końcu wloskiego buta oraz degustacje wina, lokalnych serów i typowego kalabryjskiego deseru - kremowych lodów tartufo. W trakcie wizyty studyjnej w przetwórni oliwek poznamy także tajemnice produkcji oliwy extra vergine z oliwek.
Co zobaczyć w Kalabrii?
Kalabria słynie nie tylko z zapierających dech w piersiach krajobrazów, pięknych plaż, czy szczytów górskich, przekraczających nawet 2000 m n.p.m., które zobaczymy w największym parku narodowym Włoch- Parco Nazionale del Pollino. Na wielbicieli zabytków, kultury i sztuki również czekają wspaniałe atrakcje. W Reggio di Calabria obowiązkowym punktem zwiedzania jest Muzeum Wielkiej Grecji, z zachwycającymi Brązami z Riace- dwoma tajemniczymi greckimi posągami, wyłowionymi w okolicach wioski Riace. Ich autorstwo przypisuje się nawet samemu Fidiaszowi. Innym „must see” jest średniowieczna katedra w Gerace, pochodząca z czasów normańskich i uznawana za największą świątynię w całej Kalabrii. Pamiątką po 100-letnim pobycie Normanów w Kalabrii są liczne zamki, które będziemy podziwiać w Stilo czy Cosenzy. Te, oraz wiele innych atrakcji znajdziecie w programie naszej wycieczki objazdowej/ kulinarnej do Kalabrii.
Smaki kuchni kalabryjskiej
Nie przez przypadek symbolem Kalabrii jest czerwona, ostra papryczka peperoncino, którą dodaje się prawie do każdej potrawy i dzięki której kalabryjska kuchnia ma opinię pikantnej. Rośnie w każdym ogródku przydomowym i znajdziemy ją na wszystkich straganach, a nawet w sklepach z pamiątkami. Innym symbolem Kalabrii jest słodka czerwona cebula z Tropei i wyrabiana z niej słynna już cebulowa marmolada. W otoczonej z trzech stron morzem Kalabrii nie brakuje również ryb i owoców morza. Poławia się tu tuńczyka, miecznika, kalmary, krewetki i ostrygi. Słynny deser tartufo di Pizzo- lodowa trufla, (lody z zewnątrz czekoladowe, w środku orzechowe z płynną czekoladą) pochodzi właśnie z Kalabrii. Kalabria jest największym we Włoszech producentem OLIO EXTRA VERGINE. Stąd pochodzi aż 25% krajowej produkcji. Uprawa oliwek to niezwykle dawna tradycja, stąd też można tu zobaczyć bardzo sędziwe drzewa oliwne jak np. gigantyczne drzewo, któremu nadano imię świętego Antoniego, a którego obwód przekracza kilkanaście metrów i jest to żywy dowód prastarej tradycji.
Najwięcej cytrusów we Włoszech również produkuje się w Kalabrii. Dominują klementynki, ale koniecznie trzeba spróbować cytronów, dużych owoców przypominających bardzo duże cytryny o pomarszczonej skórce. Cytrony były pierwszymi z owoców cytrusowych sprowadzonych do Europy (ok. 300 r. p.n.e.) z Azji. Wykorzystuje się je przy produkcji deserów, lodów, wódek i likierów. A ponieważ jesteśmy we Włoszech, to nie może zabraknąć też wina. Najbardziej znanym kalabryjskim winem i jednocześnie jednym z najstarszych win na świecie jest Cirò, wytwarzane z lokalnej odmiany winorośli – Gaglioppo.
1. DZIEŃ. AMANTEA
Przylot na lotnisko w Lamezia Terme, transfer do miejscowości AMANTEA (około 25 km od Lamezia Terme), zakwaterowanie w hotelu - village „LA PRINCIPESSA", kolacja regionalna.
2. DZIEŃ. AMANTEA - BELMONTE CALABRO’ - FIUMEFREDDO BRUZIO – PAOLA
W pierwszej części dnia zwiedzimy miasteczka Amantea i Belmonte Calabro z ich centrami historycznymi i kościołami z czasów rzymskich.
W Amantei zobaczymy malowniczą starówkę, kościół i opactwo San Bernardino z 1436 roku oraz pięknie, panoramicznie położony kościółek św. Franciszka.
W Belmonte Calabro- starą część miasta z górującym zamkiem Castello di Belmonte Calabro i kościółkami- del Carmine i Santa Maria Assunta. Czas wolny na degustację lokalnego specjału tj suszonych fig. Kolejnym etapem dnia będzie wizyta w położonym na wzgórzu borgo Fiumefreddo Bruzio, które znajduje się na liście najpiękniejszych miejscowości we Włoszech. Z tarasu widokowego będziemy podziwiać zachwycającą panoramę, a podczas spaceru poznamy uroki miasteczka.
Przejazd do Paola, najważniejszego ośrodka pielgrzymkowego Kalabrii. Zwiedzimy kompleks klasztorny Św. Franciszka di Paola, sanktuarium i miejsca, gdzie żył Święty zanim zmarł w Tours we Francji. Powrót na kolację do hotelu.
3. DZIEŃ.
Warsztaty kulinarne z kuchni kalabryjskiej
Przedpołudnie poświęcimy na LEKCJĘ KUCHNI KALABRYJSKIEJ. Pod okiem szefa kuchni w hotelu nauczymy się przygotowywać niektóre typowe potrawy kuchni kalabryjskiej, które będą stanowić bazą naszego obiadu.
Wizyta studyjna w przetwórni oliwek
Po obiedzie wycieczka do Lamezia Terme, gdzie odwiedzimy jedną z najbardziej nowoczesnych na południu Włoch przetwórnię (frantoio*) oliwek i zapoznamy się z kolejnymi fazami produkcji znanego kalabryjskiego OLIO EXTRA VERGINE. Powrót do hotelu na kolację.
*"Frantoio" w języku włoskim oznacza miejsce, w którym tłoczy się oliwę z oliwek.
4. DZIEŃ. GERACE i STILO- DEGUSTACJA WINA I SERÓW W BIVONGI
Rankiem pojedziemy do ślicznej miejscowości GERACE. Spacer średniowiecznymi, kamiennymi, krętymi uliczkami z licznymi rodzinnymi sklepikami i manufakturami. Obowiązkowy przystanek w XI –wiecznej normańskiej, największej w Kalabrii katedrze, będącej głównym zabytkiem Gerace.
Następnie zobaczymy STILO, z pięknym normańskim zamkiem i małym grecko- bizantyjskim kościółkiem z X w.- La Cattolica.
Kolejnym etapem naszej dzisiejszej podróży będzie położone wśród nieskażonej natury Borgo Bivongi. Zwiedzanie borgo i czas wolny na degustację lokalnego wina i serów. Kolacja w hotelu.
5. DZIEŃ. PIZZO CALABRO’- ZWIEDZANIE I DEGUSTACJA LODÓW
Rankiem udamy się do Pizzo Calabro’. Krótki postój przy kościółku Piedigrotta (prawdziwa grota u stóp morza), a następnie zwiedzimy centrum historyczne z Zamkiem Aragońskim, w którym odbył się proces i został zabity Joachim Murat - marszałek Francji, król Neapolu. Czas wolny na degustację bardzo znanych lodów (tartufo) z Pizzo. Powrót na kolację do hotelu.
6. DZIEŃ. ALTOMONTE – PARK NARODOWY POLLINO- COSENZA
Dzień rozpoczniemy od zwiedzania Altomonte. Zobaczymy m.in. zamek Św. Seweryna, najstarszy kościół św. Jakuba Apostoła z XII wieku, amfiteatr, wieżę Pallotta, następnie pojedziemy do największego parku narodowego Włoch- Parco Nazionale del Pollino, skąd można podziwiać ośnieżone szczyty Apeninów, kaniony, jaskinie oraz bogatą faunę i florę. Dzień zakończymy w Cosenzy, gdzie zobaczymy historyczne centrum miasta: Teatr A. Rendano, Zamek Federico II i główny zabytek miasta Cosenzy- XII wieczną romańską katedrę. Powrót na kolację do hotelu.
7. DZIEŃ. ZWIEDZANIE REGGIO DI CALABRIA
Pożegnamy się z Kalabrią zwiedzaniem Reggio di Calabria. Zobaczymy bazylikę katedralną, ruiny aragońskiego zamku, Muzeum Narodowe, w którym znajdują się słynne figury z brązu z V wieku p.n.e. W powrocie do hotelu zatrzymamy się na przylądku Sant’ Elia, skąd można podziwiać Costa Viola (piaszczyste wybrzeże, które nosi kwiecistą nazwę Wybrzeże Fiołków ) i Sycylię. Kolacja w hotelu.
8. DZIEŃ
Po śniadaniu wykwaterowanie z hotelu i transfer na lotnisko w Lamezia Terme.
**Terminy, ceny i realizacja na indywidualne zamówienia grupowe**