Smaki i winnice Toskanii

Toskania to wspaniała włoska prowincja, łącząca w sobie czar niezliczonych zabytków, zapierających dech w piersiach widoków, dziesiątków urokliwych wysepek i jednej, nieco krzywej wieży. Każdy turysta, bez względu na preferencje, znajdzie tu coś dla siebie - góry, morze, zabytkowe miasta, unikalne rezerwaty, wspaniała włoska kuchnie, źródła termalne i bardzo wysokie standardy Spa, ciepły klimat i to unikalne „coś”, co sprawia, że wyjazd tam zapada w pamięć na wiele, wiele lat… 

Kuchnia regionu to swoiste połączenie dwóch smaków - włoskiego i regionalnego - toskańskiego. Toskania to przede wszystkim region win, znanego  na całym świecie Chianti i najznakomitszych włoskich win: Brunello di Montalcino i Nobile di Montepulciano.
 
 

 

 

 

PROGRAM

1. DZIEŃ PONIEDZIAŁEK

Spotkanie na lotnisku Okęcie na 2 godziny przed odlotem, odprawa bagażowo - paszportowa, przelot do Florencji via Rzym lub Mediolan. Transfer z lotniska (autobusem) do hotelu w Montecatini Terme,  welcome drink, zakwaterowanie i uroczysta kolacja powitalna w hotelu.  

  
2. DZIEŃ WTOREK - LUKKA - PIZA - VIAREGGIO
Po śniadaniu przejazd na zwiedzanie Lukki (dawna stolica Longobardów), katedra S.Martino, kościół S.Frediano, kościół S.Michele in Foro, Piazza  Amfiteatro, przejazd na zwiedzanie Pizy - katedra na Piazza dei Miracoli (Plac Cudów), Camposanto (cmentarz), Krzywa Wieża, Pałac Zegarowy, obiad, Po obiedzie: przejazd na najbardziej renomowane wybrzeże toskańskie do Viareggio, czas wolny, powrót na kolację do hotelu.


3. DZIEŃ ŚRODA - CHIANTI TOUR - VOLTERRA
Po śniadaniu wykwaterowanie, krótkie  zwiedzanie najbardziej znanych miasteczek Chianti (np. Radda, Gaiole, Castellina)  połączone z degustacją wina Chianti Classico i obiadem, po południu zwiedzanie Volterry, średniowieczna piazza dei Priori, Palazzo dei Priori, plac Katedralny, baptysterium. Przyjazd do hotelu np. Borgo San Luigi lub www.borgotrerose.it utworzone ze średniowiecznych osad  lub  Le Renaie. Zakwaterowanie, kolacja, nocleg.


4. DZIEŃ CZWARTEK MAŁA TOSKANIA - BRUNELLO TOUR MONTALCINO - PIENZA - MONTEPULCIANO
Po śniadaniu przejazd do Montalcino na degustacje renomowanych win Brunello di  Montalcino, nastepnie przejazd na zwiedzanie Pienzy, słynącej z produkcji serów owczych (miasto papieża Piusa II) średniowieczne centrum, Pałac Papieski, obiad. Po południu przejazd na zwiedzanie Montepulciano - możliwość degustacji win marki Vino Nobile, serwowanych w winiarniach wykutych w skale pod miastem. Powrot do hotelu, kolacja np. w restauracji przy basenie. 


5. DZIEŃ PIĄTEK - SAN GIMIGNANO - SIENA
Po śniadaniu przejazd San Gimignano (miasto wież) - kolegiata Santa Maria Assunta, place Piazza della Cisterna i Piazza del Duomo, lekki lunch, po południu wyścigi go kartami na  międzynarodowym torze  w Sienie, zwiedzanie Sieny, Palazzo Comunale, Katedra, Museo del Duomo,  kościół S.Cristina, Palazzo Papale, Piazza  Del Campo, kolacja  w restauracji Gallo Nero w Sienie, pokaz średniowiecznych  kuglarzy, powrót do hotelu, nocleg.

6. DZIEŃ SOBOTA - FLORENCJA
Po śniadaniu wykwaterowanie, transfer do Florencji, pozostawienie bagaży w hotelu np. www.krafthotel.it lub www.hotelbrunelleschi.it., zwiedzanie miasta z przewodnikiem - katedra S.Maria del Fiore, Baptysterium, Dom Dantego Alighieri, obiad, kościół Santa Croce, Palazzo Vecchio, muzea Uffizzi, uroczysta kolacja pożegnalna.

7. DZIEŃ NIEDZIELA - WARSZAWA
Po śniadaniu wykwaterowanie, transfer na lotnisko we Florencji i odlot do Warszawy.

ZAKOŃCZENIE IMPREZY

Proponowane hotele ( w/w  w tekście ) są tylko hotelami przykładowymi. W przypadku grup turystycznych  należałoby z uwagi na cenę  zaplanować noclegi w hotelach 3 gwiazdkowych w Montecatini Terme  oraz w Chiusi lub w Chianciano Terme.