Włochy dla koneserów- wycieczka objazdowa

Wyjątkowe zabytki, fascynujące dzieła sztuki, atrakcje turystyczne, przepiękne i różnorodne  krajobrazy, słońce, wyśmienita kuchnia i włoska gościnność to najlepsza wizytówka Włoch, najpiękniejszego kraju na świecie.
Włochy to kraj na wiele podróży i ciągłe odkrywanie czegoś nowego, zachwycającego. W trakcie naszej wycieczki objazdowej do Włoch odwiedzimy aż pięć z 20 włoskich regionów. Kampania, Lacjum, Toskania, Liguria i Lombardia są tak różnorodne pod każdym względem, że ich zwiedzanie można przyrównać do podróży po pięciu różnych krajach. Zobaczymy mityczny Neapol, elitarne Capri, malownicze Sorrento, Amalfi i Positano, starożytne Pompeje, Rzym i Watykan, romantyczną Toskanię ze średniowieczną Sieną i zabytkową Florencją, bajkowe Cinque Terre, luksusowe Portofino, elegancką Genuę i zawsze „modny” Mediolan. A dla smakoszy warsztaty kulinarne oraz degustacja win i regionalnych specjałów! Dodatkową atrakcją i częścią włoskiej przygody będą  też kolacje w wyjątkowych restauracjach w Sorrento, w Rzymie i w Mediolanie.

Smaki regionalnej kuchni włoskiej – co zjeść?

Według wielu smakoszy kuchnia włoska nie ma sobie równych na świecie. Pizza, makaron, dojrzewająca szynka, sery, oliwa z oliwek, świeże ryby i owoce morza, obfitość warzyw i owoców, wyśmienite wina i tradycyjne produkty regionalne jak magnes przyciągają turystów z całego świata, pragnących odkrywać nowe smaki. Regionalność włoskiej kuchni sprawdzimy osobiście, ponieważ skosztujemy najbardziej typowych dań  aż pięciu włoskich regionów.

Kuchnia Kampanii bazuje na olbrzymiej ilości warzyw. Uprawiane tu bakłażany, pomidory, papryka, cukinia smakują lepiej niż gdziekolwiek indziej. Prawdziwym filarem wszystkich posiłków są owoce morza. Tylko w Kampanii docenimy wyjątkowy smak serów z mleka bawolic, a zwłaszcza mozzarelli di buffala. Z dużych cytryn z Sorrento i Amalfi wytwarza się prawdziwy likier Limoncello. No i oczywiście słynna na całym świecie- neapolitańska pizza!  

W Lacjum zjemy najlepsze spaghetti cacio e pepe – makaron z serem owczym Pecorino Romano i pieprzem, spaghetti alla carbonara, abbacchio ( pieczone młode jagnię) lub saltimbocca alla romana- bitki z cielęciny z szynką (np.parmeńską) i szałwią smażone z dodatkiem białego wina. Z warzyw królują sezonowe karczochy.

Toskania kulinarnie kojarzy się ze słynnym bistecca alla fiorentina, czyli stekiem wołowym po florencku. Toskańską tradycją jest również makaron papardelle- szerokie wstążki podawane z sosem z dziczyzny oraz chleb „pane toscano”, wypiekany bez dodatku soli, na bazie którego robi się panzanellę (moczony chleb z dodatkiem pomidorów, cebuli i bazylii). Światową sławę Toskanii zapewniły natomiast  jej wina, przede wszystkim czerwone wino Chianti, Brunello di Montalcino czy Vino Nobile di Montepulciano.

Liguria to przede wszystkim słynne Pesto Genovese, czyli utarte orzeszki piniowe z bazylią i czosnkiem z dodatkiem oliwy, sera owczego i parmezanu. Makaron lub gnochi (kopytka) z pesto genovese  jest szybkim i bardzo smacznym daniem.

W Lombardii, a zwłaszcza w Mediolanie króluje ryż podawany na wiele różnych sposobów. Najbardziej znane danie to risotto alla milanese (z dodatkiem szafranu),  podawane z ossobuco, czyli duszoną giczą cielęcą.

Kampania- co zobaczymy?

Wybrzeże Amalfitańskie w Kampanii jest jednym z najpiękniejszych miejsc na świecie. Osadzone na górskim zboczu wpadającym wprost do szmaragdowych wód morza kolorowe, tonące w zieleni miasteczka Positano, Amalfi, Vietri sul Mare, Ravello, ale też luksusowa wyspa Capri to niekwestionowane perły regionu. Stolica Kampanii, Neapol, jest najbardziej włoskim ze wszystkich włoskich miast. To prawdziwy symbol Włoch, miasto pizzy, piłki nożnej, opery, religii i Sofii Loren.


1 dzień  

Neapol – panorama miasta

Po przylocie do Neapolu pierwsze kroki skierujemy do pizzerii na słynną neapolitańską pizzę, bo gdzie, jak nie w ojczyźnie pizzy poznamy jej prawdziwy smak. Pierwsza pizza powstała w 1889 r. na cześć królowej Włoch Małgorzaty Sabaudzkiej właśnie w Neapolu i od jej imienia pochodzi nazwa najpopularniejszej obecnie pizzy-  pizza Margherita.
Neapol, stolica Kampanii, to miasto pełne wspaniałych zabytków, pięknych rzeźb i imponującej historii, niezasłużenie kojarzone jedynie z mafią i chaosem. Neapol zachwyca też swoim malowniczym położeniem u podnóża Wezuwiusza i w centrum Zatoki Neapolitańskiej.
Podczas panoramicznego objazdu autokarem najciekawszych miejsc Neapolu zobaczymy największy plac w mieście Piazza del Plebiscito, pałac Królewski, Castel Nuovo, Castel dell’Ovo, Teatr San Carlo, Galeria Umberto I, Via Orazio i wzgórze Posillipo. Zakwaterowanie i kolacja w hotelu na półwyspie Sorrentyńskim.

2 dzień  

Capri- Anacapri- Sorrento    

Dzisiaj popłyniemy z portu w Sorrento wodolotem na Capri, jedną z najbardziej malowniczych wysp na świecie, miejsca spotkań i wypoczynku światowej „śmietanki towarzyskiej”. Najciekawsze miejsca wyspy do zobaczenia: Piazza Umberto I (słynna piazzetta di Capri), ogrody Augusta, willa Tyberiusza, np. Villa Jovis, Anacapri- Piazza Vittoria, villa San Michele, a jeżeli pogoda pozwoli, można popłynąć do słynnej Lazurowej Groty. Po powrocie z Capri zatrzymamy się w Sorrento, jednym z najpiękniejszych miasteczek południa Włoch. Spacer wąskimi, krętymi uliczkami starego miasta , w którym niegdyś  zakochali się Goethe, Lord Byron czy Henrik Ibsen. Powitalna kolacja w centrum Sorrento w sugestywnej atmosferze ogrodu cytrynowego. Oprócz tradycyjnych regionalnych dań skosztujemy też prawdziwego limoncello z cytryn sorrentyńskich.
Powrót do hotelu.

3 dzień 

Amalfi- Positano       

W dniu dzisiejszym poznamy dwie najbardziej malownicze miejscowości na najpiękniejszym wybrzeżu we Włoszech, Wybrzeżu Amalfitańskim- Amalfi i Positano. Amalfi, niegdyś bogata i niezależna republika z własną flotą morską, dzisiaj modny kurort, gdzie w sezonie można spotkać gwiazdy i celebrytów z pierwszych stron gazet. Kolorowe Positano natomiast to najbardziej znana, luksusowa i elegancka miejscowość Wybrzeża Amalfitańskiego, która była kurortem z okazałymi willami już w czasach rzymskich. Czas wolny na podziwianie uroków Amalfi i Positano, ich śródziemnomorskiej zabudowy, bujnej, soczystej roślinności i zakupy w eleganckich butikach.

4 dzień

Pompeje

Pompeje to jedno z trzech miast rzymskich, które 24 sierpnia 79 roku n.e. zniszczył wybuch wulkanu Wezuwiusz. Popiół wulkaniczny zasypał miasto, przez co jednocześnie doskonale je zakonserwował i dlatego możemy dzisiaj zobaczyć, jak wyglądało rzymskie miasto średniej wielkości oraz życie jego mieszkańców.

Rzym- atrakcje stolicy Włoch

Stolica Włoch i jednocześnie regionu Lacjum to jedno z najpiękniejszych miast świata, gdzie znajdziemy absolutnie wszystko, od antyku poprzez renesans i barok po czasy współczesne. Dlatego też Rzym nazywany jest muzeum pod gołym niebem.

Spotkanie z położonym na 7 wzgórzach „wiecznym miastem” rozpoczniemy od panoramicznego objazdu, w trakcie którego zobaczymy m.in. Circo Massimo - najstarszy i największy cyrk starożytnego Rzymu, Usta Prawdy w przedsionku Bazyliki Santa Maria in Cosmedin, Awentyn  z najsłynniejszą dziurką od klucza „do podglądania” Watykanu. Na zakończenie zatrzymamy się na jednym z rzymskich wzgórz, aby popijając aperitif zachwycać się panoramą miasta. Zakwaterowanie w hotelu w Rzymie.

5 dzień   

Rzym antyczno- barokowy

Przedpołudnie spędzimy podziwiając uroki Rzymu Antyczno- Barokowego. Zobaczymy Koloseum– symbol cesarskiego Rzymu, Forum Romanum- centrum politycznego i towarzyskiego życia starożytnego Rzymu, Kapitol, Forum Cesarskie, Panteon- świątynię wszystkich bogów oraz najpiękniejsze place, fontanny i najbardziej znane rzymskie ulice: Plac Hiszpański ze słynnymi schodami, Plac Navony z fontanną 4 Rzek, Fontannę di Trevi rozsławioną  przez  film Felliniego Dolce Vita z Anitą Ekberg, via del Corso- centralną ulicę Rzymu z barokowymi kamienicami, via Condotti z luksusowymi butikami. Przy via Condotti  znajduje się też słynna Caffe Greco z 1760 r., gdzie bywali m.in. A. Mickiewicz, J. Słowacki i H. Sienkiewicz.

Pizza- warsztaty kulinarne

Po południu dla pasjonatów gotowania warsztaty kulinarne w Rzymie. Czeka nas lekcja robienia prawdziwej włoskiej pizzy. Dla niejednej osoby taka próba to spore wyzwanie…Po zakończeniu lekcji zjemy kolację, której daniem podstawowym będzie przygotowana własnoręcznie pizza. Każdy z uczestników  otrzyma czapkę, fartuch, notatnik z długopisem, przepis oraz dyplom ukończenia kursu. Powrót do hotelu.

6 dzień  

Watykan- stolica apostolska

Rano zwiedzimy jedno z najważniejszych i najbogatszych muzeów na świecie, Muzea Watykańskie ze słynną Kaplicą Sykstyńską, dziełem Michała Anioła, miejscem konklawe i wyboru papieży oraz Bazylikę Św. Piotra z grobem naszego Papieża, Świętego Jana Pawła II. Wizytę w Watykanie zakończymy na Placu Św. Piotra. Po południu czas wolny.
Pożegnamy się z Rzymem  w restauracji z winem i muzyką na żywo na malowniczym Zatybrzu, najstarszej części miasta, gdzie miejscowi wciąż używaja dialektu „romanesco”. Obecnie Trastevere to ulubione przez artystów kulinarne serce Rzymu z modnymi tradycyjnymi tawernami, gdzie rozbrzmiewają rzymskie i neapolitańskie melodie, jak  „Come sei bella Roma", „ Roma Capoccia ” itp. To na pewno będzie niezapomniany wieczór!

Toskania- największe atrakcje

Toskania z malowniczymi wzgórzami Apeninów, słynną doliną Val d’Orcia, z winnicami regionu Chianti i modnymi nadmorskimi  kurortami słynie z najpiękniejszych w Europie krajobrazów, wyjątkowej architektury, sztuki i zabytków, które w ogromnym stopniu wpłynęły na artystyczny rozwój Europy i całego świata.

7 dzień 

Winnice Toskanii- Siena

Kolejne 3 dni spędzimy w klimatach Toskanii. Zaczniemy wizytą w jednej z winnic i degustacją wyśmienitych toskańskich win oraz lokalnych specjałów.
Po południu  zwiedzimy Sienę, miasto Św. Katarzyny i miasto średniowiecznych kontrad (dzielnic).  W lipcu i sierpniu w święta maryjne dbywa się tu słynne palio di Siena, wyścigi konne wokół głównego placu miasta Piazza del Campo. Oprócz Piazza del Campo, placu w kształcie muszli i jednego z najpiękniejszych średniowiecznych placów w Europie, zobaczymy Katedrę, Baptysterium oraz Kościół Św. Dominika z relikwiami Św. Katarzyny.  Zakwaterowanie i kolacja w hotelu w okolicach Sieny.

8 dzień 

San Gimignano - Volterra

Przed południem zwiedzimy San Gimignano, zwane „Manhattanem Średniowiecza”, z czternastoma czworokątnymi wieżami zbudowanymi przez zamożnych mieszkańców w XIII – XV w. Pierwotnie wież było 70. Pełniły one funkcje obronne, ale również podkreślały znaczenie i bogactwo właściciela. Zobaczymy m.in. kolegiatę Santa Maria Assunta, plac della Cisterna i plac del Duomo. Następnie odwiedzimy alabastrową Volterrę, pełne zabytków "miasto wiatru i kamienia" z historią sięgającą czasów etruskich i rzymskich i z najstarszym ratuszem w Toskanii. Kolacja i nocleg w hotelu w Montecatini Terme, miasteczku słynącym z wód termalnych.

9 dzień

Florencja- kolebka renesansu

Cały dzisiejszy dzień dedykujemy stolicy Toskanii, Florencji, gdzie zobaczymy dzieła największych europejskich artystów: Michała Anioła, Leonarda da Vinci, Donatella, Brunelleschiego i wielu innych. Przed południem zwiedzimy gotycki kościół Santa Croce z grobem  Michała Anioła, ratusz miejski- Palazzo Vecchio, plac della Signoria ze słynnym posągiem Dawida, Most Złotników- Ponte Vecchio z licznymi sklepikami jubilerskimi, malowniczo położony nad rzeką Arno, Katedrę Santa Maria del Fiore z imponującą  kopułą Brunelleschiego oraz Baptysterium. Czas wolny na indywidualną kontynuację zwiedzania. Powrót na kolację do hotelu w Montecatini Terme.

10 dzień 

Luksusowe Viareggio –  bajkowe Cinque Terre

Rankiem jeszcze trochę Toskanii - krótki przystanek w najmodniejszym nadmorskim luksusowym kurorcie Viareggio, które słynie z pięknych plaż i majestatycznych budynków w stylu art déco i art nouveau.

Liguria- Co warto zobaczyć?

W bajecznej Ligurii czekają na nas ekskluzywne i eleganckie kurorty morza Liguryjskiego, jak perełka włoskiej riwiery Portofino, malownicze Cinque Terre i Genua, stolica regionu.

Spotkanie z Ligurią rozpoczniemy od rejsu statkiem, w trakcie którego zwiedzimy bajkowe Cinque Terre z pięcioma małymi miasteczkami: Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola i Riomaggiore. Wyjątkowa architektura kolorowych miasteczek wtopionych w klify lub zawieszonych na stromych skalnych ścianach zapiera dech w piersiach. Zakwaterowanie i kolacja w malowniczo położonym hotelu pomiędzy Bajkową Zatoką a Zatoką Ciszy z pięknym widokiem na morze w Sestri Levante.

11 dzień

 Portofino i Genua

W dniu dzisiejszym  posmakujemy trochę włoskiego luksusu na Wybrzeżu Liguryjskim. Portofino, niegdyś mała rybacka wioska założona przez Rzymian, to dziś symbol luksusu, gdzie przyjeżdżają gwiazdy filmowe oraz śmietanka towarzyska z całego świata. To piękne, małe miasteczko portowe umiejscowione na skalistym cyplu, pomiędzy lazurowym morzem a zielenią klifów. Natomiast Genua to największe miasto portowe Włoch, gdzie zobaczymy stary port, dom, w którym urodził się Krzysztof Kolumb, teatr San Carlo i Palazzo Ducale, gotycką katedrę San Lorenzo. Przespacerujemy się również po via Garibaldi wśród imponujących eleganckich budynków. Zakwaterowanie i kolacja w hotelu w Mediolanie.

12 dzień

Mediolan- co zwiedzimy?

Najbogatszy region Włoch, Lombardia, zachwyca pięknymi jeziorami Como i Maggiore a także alpejskimi kurortami jak Livigno i Bormio. My jednak skoncentrujemy się na stolicy Lombardiii- Mediolanie, jednym z najbogatszych miast w Europie, światowej stolicy mody i gospodarczo- finansowym centrum Włoch.

Mediolan, z imponującą gotycką katedrą z marmuru, najsłynniejszą operą świata La Scala i znaną dzielnicą mody tzw. Trójkątem Mediolańskim, gdzie swoje siedziby mają największe włoskie i zagraniczne marki, to obowiązkowy „must see” dla każdego konesera Włoch. Kolacja pożegnalna w jednej z modnych restauracji w malowniczej i poprzecinanej kanałami dzielnicy Navigli, ulubionym miejscu spacerów Mediolańczyków i turystów. Powrót do hotelu.

13 dzień

Transfer na lotnisko i wylot do kraju.

 

**Terminy, ceny i realizacja na indywidualne zamówienia grupowe**