Malta to magiczna wyspa pełna kontrastów, zachwycająca swoją różnorodnością. Znajdziemy tu najstarsze świątynie na świecie, twierdze, zamki Joannitów, wspaniałą historię Zakonu Rycerzy Św. Jana. Miłośnicy architektury zapoznają się ze wspaniałymi miastami, m.in. liczącą sobie 4000 lat Mdiną, a także Rabatem, gdzie ponoć mieszkał sw. Paweł, gdy jego statek rozbił się u wybrzeży Malty. Spróbujemy wyjątkowej kuchni maltańskiej, która łączy wpływy włoskie i sycylijskie z afrykańskimi, a lokalne wina maltańskie nie zawiodą nawet koneserów. Pasjonatom życia nocnego polecamy zabawę do białego rana w licznych pubach i dyskotekach St. Julian's i Sliemy. Malta to doskonały wybór na pobyt wypoczynkowy, na wyjazd integracyjny, nagrodowy, czy wycieczkę kulinarną dla firm.
Co zjemy na Malcie?
Kuchnia maltańska to przede wszystkim kuchnia śródziemnomorska, gdzie na stołach królują warzywa, oliwki, owoce morza oraz królik. Znajdziemy tu również wpływy wielu kultur, przede wszystkim włoskiej, brytyjskiej i arabskiej. Rycerze Zakonu Św. Jana (Kawalerowie Maltańscy), przybywający z różnych stron świata, przywozili swoje przepisy kulinarne, które także na stałe zagościły na maltańskich stołach. Zapożyczenia z kuchni włoskiej to makarony oraz pizza, Brytyjczykom Maltańczycy zawdzięczają rybę z frytkami, steki i szarlotkę, Arabom- przyprawy. Na Malcie koniecznie musimy spróbować potrawki z królika duszonego w sosie winnym, zupy rybnej ze świeżych ryb i owoców morza, duszonej ośmiornicy, ciasta z doradą i zapiekanki z makaronu, mielonego mięsa i pomidorów. Najpopularniejszym napojem bezalkoholowym jest Kinnie, lekko gorzki gazowany napój o smaku pomarańczy z dodatkiem ziół. Dostępne są również lokalne wina, piwo i miejscowe likiery, np. z owoców opuncji.
1 Dzień
Malta- Valletta
Przylot na Maltę. Po zakwaterowaniu w hotelu (lub pozostawieniu bagaży) zwiedzimy Vallettę - stolicę wyspy, zbudowaną przez Joannitów i zapoznamy się z historią Zakonu Maltańskiego. Zobaczymy Dolne oraz Górne Ogrody Barracca z zapierającymi dech w piersiach widokami na Grand Harbour i fort św. Anioła, zwiedzimy również najważniejszy zabytek Malty- katedrę Św. Jana Chrzciciela z pięknym barokowym wnętrzem i obrazem Caravaggia "Ścięcie Św. Jana", a także Pałac Wielkiego Mistrza. Powitalna kolacja w jednej z lokalnych restauracji, serwującej dania maltańskie przy akompaniamencie tradycyjnej muzyki maltańskiej w wykonaniu duo muzycznego oraz pokazu zespołu folklorystycznego.
2 Dzień
Atrakcje wyspy Gozo
Całodzienna wycieczka na wyspę Gozo, gdzie znajdują się najstarsze, wolno stojące świątynie na świecie- Ggantija, zbudowane w latach 3600- 3000 p.n.e., poznamy legendę Kalipso, następnie pojedziemy do Victorii- stolicy wyspy, która swoją nazwę zawdzięcza królowej Wiktorii, zobaczymy starożytną cytadelę, stare miasto z bazyliką Św. Jerzego oraz katedrę. Odwiedzimy również narodową świątynię Malty Ta` Pinu, oraz urzekającą wioskę Gharb. Wieczorem, po powrocie z Gozo, wyjątkowe, niezapomniane doświadczenie kulinarne w sercu Malty, dinner in the sky- kolacja złożona z 7 dań i wyselekcjonowanych, wybornych win na platformie 40 m nad ziemią.
3 Dzień
Trzy Miasta- Marsaxlokk- Mosta- Rabat- Mdina
Dziś zwiedzimy Three Cities- Trzy Miasta - niegdyś siedzibę Joannitów, następnie brytyjskiej marynarki, obecnie jedne z najbardziej urokliwych miejsc na Malcie. Przejedziemy do Marsaxlokk- najpiękniejszej wioski rybackiej na wyspie, gdzie w porcie cumuje mnóstwo tradycyjnych kolorowych łodzi rybaków. W Mosta zobaczymy kościół Santa Maria Assunta z trzecią co do wielkości niepodpartą kopułą na świecie (Mosta Dome). Odwiedzimy również Rabat słynący z katakumb Św. Pawła i Św. Agaty oraz Mdinę- dawną stolicę Malty. Pożegnalna kolacja w Mdinie, gdzie w blasku pochodni czeka nas krótki spacer po wąskich średniowiecznych uliczkach, a następnie welcome drink i uroczysta kolacja w restauracji. Powrót do hotelu.
4 Dzień
Czas wolny, transfer na lotnisko, powrót do kraju.
**Terminy, ceny i realizacja na indywidualne zamówienia grupowe**