Wycieczka integracyjna na Cypr - All Inclusive w Pafos

  

Jeżeli macie w planach organizację firmowego eventu, konferencji czy weekendowy wyjazd integracyjny, motywacyjny lub nagrodowy proponujemy malowniczy Cypr.Dlaczego Cypr? Bo to ogromne muzeum pod gołym niebem, mozaika kultur i archeologicznych epok, wszechobecny kult Afrodyty, starożytnej bogini milosci i piekna, gościnność mieszkańców, gwarancja słonecznej pogody, zapach jaśminu i dzikiego tymianku, nocne muzykowanie cykad pod rozgwieżdżonym niebem i bogactwo śródziemnomorskiej kuchni, która jest egzotyczną mieszanką dań greckich i orientalnych. Ta szczególna atmosfera wyspy Morza Śródziemnego pozwoli Wam złapać prawdziwy oddech od pracy! Wyspa, tak jak i sama Afrodyta, rozkochuje w sobie każdego, kto tylko ją odwiedzi. W zrealizowanym już dla jednego z naszych Klientów programie wyjazdu integracyjnego na Cypr proponujemy pobyt w hotelu w tak ulubionej przez rodaków formule ALL Inclusive, a więc dużo pysznego jedzenia i picia, zwiedzanie historycznego Pafos i wspólną zabawę w cypryjskiej tawernie! 

Cypr – co zjeść ?

  

Mająca korzenie greckie, tureckie i włoskie kuchnia cypryjska jest bez wątpienia jedną z najsmaczniejszych kuchni śródziemnomorskich. Kolorowe i różnorodne potrawy oraz przysmaki przyciągają smakoszy z całego świata. Czego więc warto skosztować? Na przekąskę polecamy słynny ser Halloumi. A może skusicie się również na inne rarytasy jak chlebek Eliotti, kiełbasę Loukanika czy małe ślimaczki Karaoli Yahni? Jako danie główne proponujemy tradycyjne dania mięsne tj. Afelia, Dolmades i krewniaka szaszłyków – Souvla. Warto skusić się na gęsty gulasz wieprzowy, wołowy lub z królika. Obowiązkowo należy spróbować flagowego dania Cypryjczyków - pieczonej jagnięciny w sosie własnym z dodatkami ( Kleftiko) ! Jeśli są wśród Was wegetarianie polecamy zupę na bazie jajek i soku z cytryny - Avgolemono, która, oprócz bycia bardzo smaczną, posiada również zadziwiająco dużo właściwości leczniczych. Leczy się nią bowiem zarówno przeziębienie jak i … kaca. Pora na coś słodkiego. Słodyczy w deserach cypryjskich nie brakuje. Za prawdziwy przysmak uchodzi  ciasto francuskie, przekładane miodem i orzechami - Baklavas. Nadziewane twarogiem z miodem Bourekia, słodkie galaretki Loukomi i przypominające długie świeczki woskowe Soutzokous też są niczego sobie. Jeśli chcemy skosztować czegoś zdrowszego, idealnie sprawdzą się trójkątne pierożki Kolokotes.

Program wyjazdu weekendowego na Cypr

1 dzień -  piątek
O godz. 04:50 zbiórka na lotnisku im. F. Chopina w strefie odpraw linii Wizzair (strefa A).
Indywidualna odprawa paszportowo – bagażowa przy stanowisku linii Wizzair do Larnaca
O godz. 07:10 odlot liniami Wizzair do Larnaki.
O godz. 11:30 ( lokalnego czasu) przylot do Larnaki.
Transfer i zakwaterowanie w hotelu w Pafos.  

Pobyt w hotelu w formule All Inclusive:
Śniadanie : 07:00 – 10.30
Obiad: 12:30 – 14:30
Kolacja: 18:00 – 21:30
Przekąski i lokalne napoje w barze od godz. 10.00 do godz. 24.00.

2 dzień -  sobota        Pafos – zwiedzanie i wieczór w cypryjskiej tawernie

Przed południem czas wolny.

Po południu wycieczka dla miłośników archeologii, ale nie tylko…Wraz z polskojęzycznym przewodnikiem zobaczymy historyczną część Pafos, w której znajduje się jedno z największych stanowisk archeologicznych. Na tym terenie, pod patronatem Światowego Dziedzictwa UNESCO, obejrzymy wykopaliska z pierwszych stuleci naszej ery. Prawdziwą perłą Pafos są mozaiki podłogowe, określane mianem najpiękniejszych na świecie, przedstawiające sceny z życia i mitologii antycznych Greków. Kolejną atrakcją jest Grobowiec Królów z doskonale zachowanymi starożytnymi grobowcami i podziemnymi komnatami oraz wspaniały odeon – teatr pod gołym niebem, któremu uroku dodaje pobliska latarnia morska. W tle można dostrzec też Zamek Czterdziestu Kolumn, wzniesiony przez Krzyżowców w 1192 roku. W trakcie zwiedzania krótka przerwa w starym porcie na kawę!

Powrót do hotelu.

Ok godz. 19.30 transfer do cypryjskiej tawerny.

Kolacja w typowej cypryjskiej tawernie będzie kulinarną podróżą przez smaczną lokalną kuchnię. Spróbujemy tradycyjnych dań i wina cypryjskiego, a zabawiać nas będą
tancerze w narodowych strojach, prezentujący cypryjskie i greckie tańce, do których można oczywiście dołączyć. Każdy powinien spróbować swoich sił, aby wrócić do kraju
z nowymi umiejętnościami i  niezapomnianymi wrażeniami.

Od godz. 20.00 do godz.23.00 kolacja w restauracji.

O godz. 23.00 transfer powrotny do hotelu.

3 dzień - niedziela
Czas wolny na odpoczynek.

4 dzień - poniedziałek
Śniadanie i wykwaterowanie z hotelu.  
O godz. 08:30 transfer z hotelu na lotnisko.
O godz. 12:05 odlot liniami Wizzair do Warszawy.
O godz. 14:35 przylot do Warszawy.

W przypadku przedłużonego pobytu na Cyprze proponujemy dodatkowe wycieczki fakultatywne:

Cypr – co  jeszcze zobaczyć ?

- STOLICA CYPRU NIKOZJA I WIOSKA LEFKARA

NIKOZJA, stolica wyspy, jest największym miastem na Cyprze. W chwili obecnej jest jedyną podzieloną stolicą na świecie.  Południowa część miasta należy do greckiej części Cypru, a północna do tureckiej. W trakcie naszej wycieczki zobaczymy Pałac Arcybiskupa, Katedrę Św. Jana, muzeum sztuki bizantyjskiej ze wspaniałą kolekcją ikon, wrota Ammochostos w weneckim murze pochodzącym z XVI w. W drodze powrotnej zwiedzimy malowniczą wioskę – LEFKARA, która słynie na całym świecie z ręcznych wyrobów srebra i haftu. Ta położona u stóp gór Troodos wieś może poszczycić się faktem, że właśnie tu narodziła się słynna na całą Europę sztuka robótek ręcznych zwana „lefkaritiko”.
Sama nazwa wsi pochodzi od otaczających ją wapiennych skał: „Białe skały = Lefkara”.

- REJS Z POŁOWEM OŚMIORNIC

Po kwadransie żeglowania zatrzymamy się na połów ośmiornic. Chętni zostaną wyposażeni w sprzęt do łowienia. Reszta grupy może w tym czasie pływać, opalać się lub nurkować z maską. Następnie pożeglujemy w miejsce, gdzie leży wrak promu Zenobia. Doświadczeni nurkowie mogą zejść pod wodę, aby obejrzeć wrak dookoła, inni mogą pływać w maskach ponad nim. Ponadto w trakcie rejsu wzdłuż wybrzeży Larnaki zjemy przepyszny lunch, składający się z dań kuchni lokalnej oraz skosztujemy cypryjskiego wina.

- NOCNA PRZYGODA NA STATKU KORSARZY

Po przybyciu na statek zostaniemy odpowiednio przebrani w kostiumy korsarzy, a specjaliści od charakteryzacji pomogą nam jeszcze bardziej upodobnić się do barwnych postaci. Na pokładzie czeka na nas bufet dań cypryjskich i wina pod dostatkiem. A wszystko przy akompaniamencie muzyki!

- ZAMKI W LIMASSOL

W Limassol zobaczymy dwa zamki - Zamek Kolossi oraz Zamek Limassol. Zamek Kolossi, niegdyś należący do fanatyków krucjat, został wybudowany prawdopodobnie w 1210 roku, a dopiero w 1454 r. przekształcony na obecny wygląd. Dzisiaj tę piękną budowlę obronną w stylu gotyckim można podziwiać zarówno z zewnątrz  jak i wewnątrz oraz napawać się cudownym widokiem z jego murów. Zamek Limassol położony jest niedaleko starego portu w samym sercu historycznego centrum miasta. Jest nieco młodszy niż jego zachodni sąsiad, bowiem wygląd jaki prezentuje dziś zawdzięcza budowniczym z 1590 r. Budowla została zbudowana nad chrześcijańskimi bazylikami, które sięgają aż 4-7 wieku n.e.

- KOURION & OMODOS


Kourion jest starożytnym miastem założonym przez samych Greków w XVI w. p.n.e. Znajdziemy tu starożytny teatr, łaźnie rzymskie, Sanktuarium Apollina, a nawet stadion olimpijski. Z uwagi na tyle perełek Kourion ,nie bez powodu, nosił oraz dalej z dumą nosi miano miasta-państwa. Zwiedzając miasto będzie nam stale towarzyszyć piękny widok na morze oraz pola. Omodos natomiast jest malutką wsią, która kryje jednak w sobie urzekający wyglądem rynek miejski oraz osławiony Klasztor Krzyża Świętego.

- Wizyta w typowym cypryjskim miasteczku OMODOS i degustacja lokalnych specjałów
Omodos, to górskie miasteczko w górach Troodos, a jego początki sięgają czasów,  gdy Cypr znajdował się pod panowaniem imperium bizantyjskiego. Miasteczko słynie m.in. z produkcji białego wina muscat Afamis, jak i tzw. „ekologicznych win” , których produkcja jest pod nadzorem UE. Ponadto warto spróbować dań i przysmaków takich jak wątróbka z cebulą, stifado, grillowana jagnięcina i kurczak, słodkie soujouko, czy domowej roboty chleb. W Omodos skosztujemy tradycyjnej cypryjskiej kuchni w najlepszej odsłonie.

- WYCIECZKA ŚLADEM WIN TROODOS

                      
W obrębie regionu Troodos znajduje się co najmniej kilkanaście winnic. Cypryjskie warunki glebowe oraz klimatyczne są niemal idealne dla uprawy winorośli, zapewniają więc owocom najwyższą jakość. Nic zatem dziwnego, że różnych hodowców winorośli na Cyprze jest tak dużo (w sumie ponad 23 tysiące).

- WYPRAWA OFF ROAD JEEPAMI

Są wśród Was miłośnicy adrenaliny? Trasa wycieczki off road poprowadzi nas przez najpiękniejsze miejsca dzikiego półwyspu Akamas. W programie m.in. morskie jaskinie, spacer w wąwozie Avakas, wizyta na plaży Lara, gdzie zobaczymy stanowisko lęgowe żółwi morskich i łaźnie Afrodyty.

- REJS KATAMARANEM

Taki rejs to świetna okazja do poznania morskiego i nadmorskiego życia cypryjskiego, doznanie zapadających w pamięci widoków wybrzeża, czy relaks poprzez opalanie się na pokładzie katamaranu.