Wycieczka na Madagaskar- pieprz, wanilia i lemury

Madagaskar, afrykańskie wyspiarskie państwo, nazywane przez jego mieszkańców ”lądem na końcu świata”, o niezwykle ciekawej historii, jest największą wyspą na Oceanie Indyjskim i czwartą pod względem wielkości na świecie. Chociaż podróż z Europy jest długa, ale obcowanie z unikalną roślinnością i zwierzętami, w tym przede wszystkim bliski kontakt z lemurami, zrekompensuje Wam trudy podróży w ponad 100 %. Gwarantujemy, że czeka Was wspaniała przygoda.   
Z endemiczną, jedyną na świecie, fauną i florą, którą zobaczymy tylko na Madagaskarze, białymi piaszczystymi plażami, pięknymi tropikalnymi lasami, pyszną lokalną kuchnią i przyjazną ludnością spędzimy niezapomniane chwile. „Mora- Mora” (łagodnie, łagodnie) to tutejsza maksyma i styl życia, który udziela się również turystom i sprzyja dobremu samopoczuciu i relaksowi. Wiele grup etnicznych, każda z własnym dialektem, stylem, muzyką, architekturą to kosmopolityczna mieszanka stanowiąca o kolorycie wyspy.
Pokażemy Wam egzotyczny Madagaskar, trochę „poza turystycznym szlakiem”.
W programie dla grup zorganizowanych, który polecamy na wyjazdy firmowe jak i wycieczki turystyczne zawarliśmy mnóstwo różnorodnych atrakcji. Oprócz zwiedzania Antananarywy, stolicy Madagaskaru, poznania niezwykłej kultury mieszkańców wyspy, czeka Was wspinaczka na najwyższy szczyt regionu Anosy- Pic St Louis, lekcja surfingu, trekking po malowniczym półwyspie Evatra, wizyta w ogrodzie botanicznym i bliskie spotkanie z lemurami m.in. w rezerwacie przyrody Nahampoana, no i oczywiście relaks na białej, piaszczystej plaży.

Fort Dauphin- nieodkryte skarby Południowego Madagaskaru

Fort Dauphin (Tolanaro) jest jednym z najpiękniejszych i najciekawszych miejsc Madagaskaru. Położony 1000 km od stolicy wyspy Antananarywy, łączy morze i góry, plaże, przyrodę i historię w jednym miejscu. Miasto leży u stóp łańcucha górskiego Anosyenne z najwyższym szczytem Pic St. Louis. Widok ze szczytu na całą okolicę z górami i lazurowymi zatokami Oceanu Indyjskiego zapiera dech w piersiach. Znajdziemy tu wszystkie atrakcje turystyczne na wycieczkę marzeń i odpoczynek: liczne rezerwaty przyrody z egzotycznymi lemurami i piękną endemiczną roślinnością, białe plaże, które wprost zachęcają do kąpieli i uprawiania sportów wodnych, odnajdziemy historyczne ślady okresu kolonialnego związanego z Francuzami, Portugalczykami i Holendrami. Zobaczymy piękne kolonialne budynki, najstarszy fort na Madagaskarze i odwiedzimy miejscowe bary, kluby, restauracje. Również miłośnicy kuchni mają do dyspozycji wspaniałe egzotyczne owoce, najświeższe homary, ostrygi i inne owoce morza z porannych połowów. Niewątpliwą zaletą tego odległego miejsca jest również to, że rzadko można spotkać tu innych turystów, co pozwoli nam poznać prawdziwe życie Madagaskaru i jego mieszkańców!

Madagaskar dla aktywnych

Madagaskar to idealne miejsce dla miłośników sportów wodnych. Panują tu doskonałe warunki dla windsurfingu, kitesurfingu, nurkowania np. w poszukiwaniu wraków pirackich statków, czy wędkarstwa. W wielu miejscach można tez obserwować wieloryby. Miłośnicy pieszych wędrówek i trekkingu również znajdą tu malownicze zróżnicowane trasy, zarówno w górach jak i w licznych parkach narodowych i rezerwatach. Coraz większą popularnością wśród turystów cieszą się również skoki ze spadochronem, paralotniarstwo, wycieczki rowerami górskimi, a nawet motocross. Będąc na Madagaskarze warto również poznać narodowe dyscypliny sportowe, jak petanka (gra w kule) i moraingy- tradycyjną sztukę walki na gołe pięści.

Co zjeść na Madagaskarze?

W kuchni Malgaszy, mieszkańców Madagaskaru, króluje ryż. Jest on obecny nie tylko na stołach, ale również w kulturze, a nawet na monetach malgaskich. Bezkresne pola ryżowe to nieodłączny element pejzażu Madagaskaru. Wyspa dzierży palmę pierwszeństwa na świecie pod względem rocznej konsumpcji ryżu- to ok. 135 kg na głowę. Ryż spożywany jest na śniadanie (owsianka z ryżu „vary sosoa”), obiad i kolację, dodatki w postaci mięsa i ryb zdają się być niedużym akcentem. Na deser dostaniemy ciasteczka ryżowe (mofo gasy), a posiłki popijemy napojem z ryżu (przypalony ryż na dnie garnka zalany wrzątkiem). W kanałach irygacyjnych pól ryżowych mieszkają ryby, m.in. trondro gasy, które są  cennym źródłem białka. Oczywiście, jak to na wyspie, nie brakuje ryb i owoców morza z Oceanu Indyjskiego. Ostrygi, homary, ośmiornice, tuńczyk, miecznik i wiele innych gatunków zadowolą nawet najbardziej wybredne podniebienia. Nieodłącznym elementem posiłków są również owoce tropikalne: ananasy, mango, papaje, banany, dżakfruty. Z napoi alkoholowych najbardziej popularny jest lokalny rum z trzciny cukrowej i wino palmowe. Na Madagaskarze są również idealne warunki do uprawy przypraw. Wanillia z Madagaskaru pokrywa 80% zapotrzebowania rynków światowych. W malgaskich potrawach nie brakuje również kurkumy, czarnego, czerwonego, zielonego pieprzu, cynamonu i goździków, które podkręcają charakter miejscowych dań.

Wyprawa na Madagaskar – program

1.    Dzień – Warszawa- Antananarywa
Wylot z Warszawy w godzinach porannych, przylot do Antananarywy z przesiadką w Paryżu, w późnych godzinach wieczornych. Transfer do hotelu, zakwaterowanie, nocleg.

2.    Dzień-  zwiedzanie stolicy Madagaskaru - Antananarywy
Po późniejszym śniadaniu udamy się na zwiedzanie stolicy Madagaskaru- Antananarywy. Zobaczymy najciekawsze zabytki miasta m.in. Pałac Królowej Ranavalony, który służył jako siedziba władców w XVII i XVIII w., jezioro Anosy, ze zbiornikiem wodnym w kształcie serca, Pałac Andafiavaratra, w XIX w. siedziba premiera, obecnie muzeum, w którym przechowuje się obiekty uratowane z pożaru Pałacu Królowej, Katedrę Niepokalanego Poczęcia Maryi Panny, w której Jan Paweł II beatyfikował Wiktorię Rasoamanarivo. Czas wolny w centrum miasta, powrót do hotelu, kolacja.

3.    Dzień- Antananarywa- Fort Dauphin – Lanirano-Evatra- Lokaro
Wczesnym rankiem transfer na lotnisko i przelot do Fort Dauphin. Transfer do hotelu, pozostawienie bagaży i po chwili odpoczynku udamy się jeepami 4x4 nad jezioro Lanirano, które lokalna społeczność  uważa za święte, a zamieszkujące kiedyś w nim krokodyle, za swoich przodków. Przesiądziemy się na łodzie motorowe i popłyniemy do malowniczej wioski Evatra. Lunch w formie pikniku nad brzegiem jeziora. Po lunchu udamy się na trekking po półwyspie Evatra, miniemy tradycyjne wioski, pola ryżowe, poprzez góry dotrzemy do malowniczych, dziewiczych plaż, aż do Lokaro, jednej z najpiękniejszych plaż na świecie. Czas  wolny na plażowanie. Powrót do hotelu na kolację.

4.    Dzień- Pic St. Louis I lekcja surfingu
Dzisiaj czeka nas kolejny dzień pełen wrażeń. Zaczniemy od wspinaczki na najwyższy szczyt Anosyenne Pic St. Louis. Chociaż szczyt nie jest wysoki, 529 m n.p.m., to wspinaczka może być męcząca (polecamy doświadczonym miłośnikom wędrówek górskich). Nasz wysiłek zostanie nagrodzony jednym z najpiękniejszych widoków na Madagaskarze. Po południu lekcja surfingu dla chętnych i czas na plażowanie. Kolacja w hotelu.

5.    Dzień- Ogród botaniczny Saiadi Park – Rezerwat Nahampoana – rejs w buszu
Dzień rozpoczniemy wizytą w ogrodzie botanicznym Saiadi, gdzie obejrzymy roślinność typową dla regionu Anosy: palmy, eukaliptusy, palisandry, alokazje olbrzymie (tzw uszy słonia), drzewa liczi, mango, orchidee, dzbaneczniki i wiele innych. Spotkamy tez niektóre gatunki lemurów i krokodyle. Następnie udamy się do rezerwatu Nahampoana. Na powierzchni 50 ha lasu będziemy podziwiać endemiczną, występującą tylko na Madagaskarze, faunę i florę, m.in.: lemury (żyje tu 5 gatunków lemurów), żółwie, kameleony, węże, a na koniec czeka nas krótki rejs pośród buszu, gdzie przy odrobinie szczęścia zobaczymy smocze jaszczurki.
W drugiej części dnia zwiedzimy interesujące muzeum Fort Flacourt w Fort Dauphin. Fort był zbudowany w 1643 roku w celu obrony przed atakami z morza.  W salach muzealnych poznamy 1000 lat historii regionu Anosy oraz jego kulturę. Powrót do hotelu, kolacja.    

6.    Dzień- Fort Dauphin- odpoczynek na plaży
Dzień do dyspozycji własnej, np. relaks na plaży. Wieczorem pożegnalna kolacja z występami folklorystycznymi.  
                             
7.     Dzień- Fort Dauphin- Antananarywa- Park lemurów

Po wczesnym śniadaniu transfer na lotnisko i przelot do Antananarywy. Transfer do hotelu, pozostawienie bagaży. Na pożegnanie z Madagaskarem odwiedzimy Park Lemurów, położony w niedalekiej odległości od miasta. Poznamy tu jeszcze więcej gatunków lemurów, zobaczymy kameleony, iguany i żółwie promieniste.  Powrót do hotelu, czas wolny. Po południu lunch.  Późnym wieczorem przejazd na lotnisko i nocny wylot do Warszawy z przesiadką w Paryżu.

8.     Dzień
Przylot do Warszawy w godzinach popołudniowych. Zakończenie wycieczki.

 

**Terminy, ceny i realizacja na indywidualne zamówienia grupowe**