Kulinarnym szlakiem Andaluzji - wyjazd integracyjny do Hiszpanii

 

Andaluzja, a zwłaszcza prowincja Malagi mieści w sobie wszystkie bogactwa i całą różnorodność kontynentu. Wycieczka rowerowa po ekskluzywnej Marbelli, lekcja gotowania tradycyjnych potraw andaluzyjskich w energetycznej Maladze, degustacja oliwy i przekąsek tapas to znakomita forma budowania dobrych relacji pomiędzy pracownikami podczas integracyjnego wyjazdu firmowego. W naszym programie kulinarnego incentivu w Andaluzji znajdziecie wszystkie największe atrakcje Słonecznego Wybrzeża: znakomitą kuchnię, elegancki świat Marbelli, złoto Andaluzji - oliwę z oliwek z tajnikami jej produkcji, 5000 lat historii Antequery, ślady Fenicjan, Rzymian, dzieje królestwa Maurów i czasów Rekonkwisty. Nie zabraknie również pochodzącego z Andaluzji ognistego flamenco. Nasza kulinarna wycieczka może być idealnym  pomysłem również na wyjazd motywacyjny, bądź wyjazd nagrodowy.

Kulinarnym szlakiem Andaluzji - co zjeść w Hiszpanii?

Kuchnia Andaluzji charakteryzuje się wielką różnorodnością potraw na bazie świeżych produktów lokalnych. Odmiana słynnej na całym świecie szynki, jamon serrano- jabugo, ze świń rasy iberyjskiej, karmionych żołędziami drzewa korkowego, pochodzi właśnie z Andaluzji. Na rozległych równinach wypasane są byki, często przeznaczone do walki corridy, które potem trafiają na restauracyjne stoły. Ze względu na swoje położenie geograficzne (Morze Śródziemne i Ocean Atlantycki), ważne miejsce w andaluzyjskiej kuchni zajmują ryby i owoce morza. Miejscowa oliwa z oliwek nie ma sobie równych, a sherry z Jerez (wzmacniane wino o słonym posmaku), czy wino typu malaga znakomicie podkreślają smak lokalnych potraw. W Andaluzji koniecznie musimy spróbować smażonych w delikatnym cieście sardynek (sardinas fritas), kalmarów, czy ośmiorniczek, ryby z grilla, ziemniaczanej tortilli, paelli (podawanej na wielkiej patelni potrawy z ryżu, owoców morza lub kurczaka, czy królika) i gazpacho (chłodnik z pomidorów z czosnkiem i świeżymi warzywami krojonymi w kostkę). No i oczywiście tapas- małe przekąski z rozmaitych składników.

1 dzień                

Kulinarne atrakcje Malagi - bary tapas

Przylot do Malagi, panoramiczny objazd stolicy wybrzeża Costa del Sol, transfer do  hotelu, zakwaterowanie. Nasz kulinarny incentive w Andaluzji rozpoczniemy  od  wycieczki po barach tapas. W trakcie spaceru po tętniącym życiem porcie z pięknym widokiem na zatokę, słynącym z wielu modnych barów, kafejek, butików i restauracji, odwiedzimy kilka barów z małymi andaluzyjskimi przekąskami- tapas, które przyjęły się w całej Hiszpanii. Kolacja w formie  „ruta de la tapa” pozwoli nam spróbować tych różnorodnych i bezkonkurencyjnych specjałów przy lampce lokalnego wina lub piwa. Powrót do hotelu.

2 dzień                 

Marbella aktywnie - wycieczka rowerowa

Dzisiaj wybierzemy się do eleganckiej Marbelli, jednego z najbardziej  znanych andaluzyjskich kurortów, porównywanych z francuskim Saint –Tropez pod względem ekskluzywności. To tutaj najłatwiej spotkać sławnych i bogatych z całego świata, tutaj sprzedaje się też najwięcej Rolls- Royców w całej Europie. Wielu znanych aktorów i piosenkarzy ma w Marbelli letnie rezydencje, ale żadna nie dorównuje pałacowi dawnego króla Arabii Saudyjskiej Fahda, który jest wierną repliką Białego Domu.
Będziemy zwiedzać Marbellę i jej centrum historyczne w sposób aktywny – w formie wycieczki rowerowej. Zobaczymy piękne wybrzeże i część mauretańską miasta, a także poznamy wiele charakterystycznych zakątków i barów, tajniki hiszpańskiej kuchni i tradycyjnych przekąsek tapas. Czas wolny w Puerto Banus- słynnym porcie jachtowym i eleganckim kompleksie handlowym. Powrót do hotelu w Maladze. Wieczorem kolacja połączona z degustacją produktów lokalnych: oliwy z oliwek, szynki i serów andaluzyjskich.

3 dzień                

Co jeszcze warto zwiedzić na Costa del Sol?

Z wielu Pueblos blancos - białych miasteczek na Costa del Sol wybraliśmy dwa wyjątkowo urokliwe, których absolutnie nie można pominąć. Zaczniemy  wizytą w  najpiękniejszym  andaluzyjskim białym miasteczku  Frigiliana. Spacerując po brukowanych krętych uliczkach, pomiędzy bielonymi domami z czerwoną dachówką i kolorowymi  ukwieconymi donicami, zobaczymy pozostałości po starożytnej twierdzy, która była schronieniem dla ostatnich Maurów, a z wielu punktów widokowych miasteczka będziemy podziwiać zapierające dech w piersiach krajobrazy. Czas wolny na zakupy regionalnych produktów (ceramika, owoce, warzywa, wino).
Drugie z wybranych na dzisiaj miasteczek z zachowanym prawdziwie hiszpańskim charakterem to Nerja słynąca z produkcji owoców mango, papai i największej w Europie produkcji awokado. Pierwotnie była to mała rybacka wioska, obecnie jest to  jedno z najczęściej odwiedzanych miejsc w okolicach Malagi. Spacer po malowniczych uliczkach  starówki i zachwycający widok z wysuniętego w morze skalistego punktu widokowego - Balkonu Europy. Odwiedzimy również jaskinię Nerji, zwaną „prehistoryczną katedrą”. Jaskinia ciągnie się przez prawie 5 km i można tu podziwiać największe na świecie stalagmity. Wiele jej korytarzy i galerii  było sceną dla przedstawień baletowych i innych przedsięwzięć artystycznych. Powrót do Malagi, czas wolny.

Warsztaty kulinarne

Nigdzie tak dobrze nie poznamy smaków Andaluzji, jak podczas wspólnej lekcji gotowania. Pod okiem szefa kuchni samodzielnie przyrządzimy typowe andaluzyjskie dania, jak gazpacho i paella, którymi następnie będziemy się delektować podczas własnoręcznie przyrządzonej kolacji.

4 dzień                 

Płynne złoto Andaluzji - szlakiem oliwy z oliwek

Dzisiejszy dzień zadedykujemy  oliwie z oliwek, zwanej płynnym złotem Andaluzji. Zaczniemy od wizyty w Molino del Hortelano- manufakturze oliwy z oliwek, gdzie zapoznamy się z procesem produkcji oraz zjemy drugie śniadanie składające się z grzanek z oliwą i typowego ciasta oliwkowego, połączone z degustacją oliwy.
Następnym etapem na szlaku oliwy będzie Antequera. Na początek odwiedzimy restaurację-  muzeum narzędzi uprawnych i zjemy tu lunch. Po południu spacer po Antequerze, której historia sięga epoki Brązu i ostatnie 5000 lat ujęte jest w pomnikach megalitycznych, łaźniach rzymskich, ruinach zamku mauretańskiego, gotyckich kościołach, renesansowych fontannach i barokowych dzwonnicach. Wycieczkę zakończymy wizytą w Muzeum Oliwy Hojiblanca, gdzie znajduje się kompletna tłocznia oliwy z XVII w. Powrót do Malagi.

Flamenco show

Wieczorem spotkanie z duchową stroną Andaluzji, czyli kolacja z pokazem flamenco. Właśnie w Andaluzji Cyganie Andaluzyjscy stworzyli zjawisko kulturowe, wpisane na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO, obejmujące niezwykle ekspresyjny, wyrażający różne stany emocjonalne, śpiew i taniec do wtóru muzyki gitarowej.

5 dzień

Wylot z Malagi do kraju. Zakończenie wycieczki.

**Terminy, ceny i realizacja na indywidualne zamówienia grupowe**