Wyjazd firmowy do Grecji to zawsze strzał w dziesiątkę, a zwłaszcza wyjazd na wyspy greckie. Malownicze plaże, wspaniała przyroda, świetna infrastruktura turystyczna, krystaliczne turkusowo- szmaragdowe morze, góry, gaje oliwne, winnice, architektura, zabytki, zdrowa, prosta i smaczna kuchnia sprawiają, że Grecja to ulubiony cel wakacyjnego wypoczynku, wycieczek integracyjnych i podróży kulinarnych. Każdy znajdzie tu coś dla siebie!
Spośród 2500 wysp największą popularnością wśród turystów cieszą się Kreta, Santorini, Zakynthos, Mykonos, Rodos i jedna z najpiękniejszych, najbardziej zielonych greckich wysp - Korfu, zwana królową Wysp Jońskich. Słynie z rajskich plaż, malowniczych zatok, skał, grot, górzystych krajobrazów, winnic, plantacji oliwek i cytrusów oraz licznych zabytków i wspaniałej architektury. To wyspa - marzenie na wycieczki dla firm, które pozwalają na połączenie wyjazdu integracyjnego i aktywności z odpoczynkiem nad morzem, z firmowym szkoleniem lub konferencją. Korfu na przestrzeni historii przechodziła pod panowanie Królestwa Sycylii, Republiki Weneckiej, Francji i Wielkiej Brytanii i dlatego jest najmniej grecką wyspą spośród wszystkich pozostałych. W stolicy Korfu o tej samej nazwie (po grecku Kerkira) poczujemy atmosferę i odnajdziemy styl architektoniczny zarówno grecki jak i włoski, a nawet brytyjski.
Grecja od kuchni
Kuchnia grecka uchodzi za jedną z najsmaczniejszych na świecie, a jej historia sięga nawet 4000 lat. Nic dziwnego, że pierwsza książka kucharska powstała ok. 330 r.p.n.e. właśnie w Grecji. Na stołach królują ryby i owoce morza, warzywa, liście winorośli, ser feta, baranina, oliwa z oliwek, znakomite i popularne wino retsina, wzbogacone żywicą sosnową i ouzo- wódka z anyżkiem. Skosztujemy również m.in. prawdziwego gyrosu, pity, mousaki, tzatziki, słynnej sałatki greckiej i baklavy. W Grecji wszystkie dania podawane są na stół jednocześnie, ponieważ mają cieszyć nie tylko podniebienie, ale również wzrok i węch. Obfitość i różnorodność potraw oraz znakomite greckie wino to prawdziwa uczta dla zmysłów.
Co zjeść na Korfu?
Na Korfu znajdziemy wszystkie typowo greckie dania, ale warto skosztować również lokalnych potraw, których nie uświadczymy w innych zakątkach Grecji.
Kuchnię na Korfu, z przyczyn historycznych, charakteryzuje silny wpływ kuchni włoskiej, przede wszystkim wszechobecny makaron. Orzeźwiające bezalkoholowe piwo imbirowe z dodatkiem cytryny to spuścizna po panowaniu Brytyjczyków. Z najpopularniejszych potraw korfiańskich koniecznie trzeba spróbować pysznego sofrito- wołowego kotleta w sosie z czosnku, pietruszki i białego wina, pastisady- świątecznego dania z kawałków wołowiny w sosie pomidorowym z cynamonem, bourdeto- ryby w pikantnym sosie pomidorowym i tsigarelli- lokalne polne zioła, (dziki szpinak, szczaw, liście mniszka lekarskiego) gotowane z cebulą i czosnkiem, podawane na ostro.
Korfu dla aktywnych
Wyspa Korfu jest rajem dla miłośników sportów wodnych. Liczne ośrodki nurkowe pomagają poznać barwny podwodny świat, jaskinie i wraki Morza Jońskiego, przyjazne wiatry zachecają do windsurfingu, kitesurfingu i żeglarstwa. Na amatorów golfa czeka profesjonalne, 18- dołkowe pole golfowe w Ropa Valley, a w stolicy Korfu popołudniami obejrzycie mecz krykieta.
1 dzień
Przylot na Korfu, transfer do hotelu, zakwaterowanie. Kolacja powitalna w tradycyjnej tawernie w greckim stylu.
2 dzień
Zwiedzanie stolicy Korfu i pałacu Achillion
Dzień rozpoczniemy od zwiedzania eleganckiej stolicy wyspy, miasta Korfu, gdzie odnajdziemy klimaty greckie, weneckie i brytyjskie. Przespacerujemy się wąskimi uliczkami, (wpisanymi na listę UNESCO), z efektownymi kamienicami, zobaczymy Starą i Nową Fortecę i piękny, największy na Bałkanach, jeden z największych w Europie, plac Spianada. Zwiedzanie zakończymy wizytą w Pałacu Achillion w miejscowości Gastouri. W XIX w. ten neoklasycystyczny pałac był letnią rezydencją austriackiej cesarzowej Sissi, obecnie jest jednym z najważniejszych zabytków wyspy. Zobaczymy imponujące wnętrza pałacu oraz piękny ogród ze wspaniałą kolekcją rzeźb przedstawiających mędrców i bogów greckich. Po południu zapraszamy do skorzystania z uroków plażowania i kąpieli morskiej. Korfu słynie z pięknych piaszczystych, długich plaż, ale znajdziemy tu również urokliwe i kameralne plaże, ukryte w zatokach z krystalicznie czystą wodą.
3 dzień
Wycieczka do Paleokastritsa
Paleokastritsa, perła w koronie Korfu, jedno z najpiękniejszych i najbardziej urokliwych miejsc na wyspie. Ta malownicza wioska słynie z olśniewających, bajecznych krajobrazów i zachwyca absolutnie wszystkich. Dlatego też dzisiejszy dzień spędzimy właśnie tutaj. Paleokastritsa składa się z sześciu zatok, co sprawia, że to idealne miejsce na nurkowanie, snorkling lub zwykłe plażowanie. Dodatkową atrakcją będzie rejs po wodach Paleokastritsy, podczas którego będziemy podziwiać skalistą linię brzegową, klify, błękitne groty i odległe piękne plaże z najbardziej znaną Rajską Plażą, sugestywnie położoną pod białym klifem i dostępną jedynie od strony morza.
Z wizytą w greckiej winnicy
W drodze powrotnej do hotelu zatrzymamy się w winnicy Theotokisa, gdzie poznamy tajniki produkcji lokalnych win oraz ich niuanse smakowe. Produkuje się tu organiczne wina oraz oliwę z oliwek metodą tradycyjną. Wina Theotoky należą do najpopularniejszych i najlepszych na Korfu.
4 dzień
Całodzienny rejs na wyspy Paxos i Antipaxos
Rankiem wyruszymy w rejs, podczas którego zwiedzimy dwie urokliwe wyspy z archipelagu Wysp Jońskich: Paxos i Antipaxos. Na Antipaxos zatrzymamy się na krótki relaks na plaży nie ustępującej niczym plażom na Karaibach. Następnie popłyniemy pod strome klify z jaskiniami, gdzie wpłynie nasza łódź i będziemy podziwiać niezwykłe odcienie wody od jasno błękitnej do turkusowej i szmaragdowej. Po tym unikalnym doświadczeniu udamy się na wyspę Paxos, uważaną za jedną z 20 najpiękniejszych wysp na świecie. Czas wolny na samodzielne przechadzki po krętych, stromych uliczkach i podziwianie malowniczych widoków na sąsiednie wybrzeża.
Wieczór grecki
Nasz pobyt w Grecji na Korfu zakończymy wieczorem greckim w malowniczej wiosce Kinopiastes, jednej z najpiękniejszych na wyspie. Dwory z XVII w, tradycyjne domy malowane w pastelowe kolory, wąskie uliczki, ukryte małe placyki stanowią o niepowtarzalnym kolorycie wioski.
Pożegnalna kolacja w lokalnej tawernie, przy suto zastawionym stole i zabawie w takt greckiej muzyki ludowej.
5 dzień
Transfer na lotnisko, wylot do kraju.
W przypadku przedłużenia pobytu proponujemy wycieczki opcjonalne:
Całodzienna wycieczka do urzekającej i pełnej kontrastów Albanii
Z Korfu popłyniemy do portu Agia Saranda, popularnego letniego kurortu w Albanii. Zwiedzanie rozpoczniemy od stanowiska archeologicznego w Parku Narodowym Butrinti, gdzie zobaczymy doskonale zachowane pozostałości antycznego miasta, m.in. łaźnie rzymskie, ruiny sanktuarium z IV w p.n.e, Acropolis i chrześcijańską Wielką Bazylikę. Kolejną atrakcją będzie Błękitne Oko- cudowne żródło dwóch rzek, bijące z głębokości nawet 55 m. Czas wolny w Agia Saranda na spacer pełną barów i kawiarenek nadmorską promenadą, na zakup pamiątek i albańskiego koniaku, czy tez na zwiedzanie zabytków historycznej części miasta. Powrót na Korfu.
Park wodny- Aqualand
Jeden z najlepszych parków wodnych w Grecji z basenami, zjeżdżalniami, lagunami i jacuzzi gwarantuje świetną zabawę nie tylko dla dzieci.
Kiedy jechać na Korfu?
Sezon turystyczny na wyspie trwa od maja do października. Pozostałe miesiące są chłodniejsze i deszczowe.
Co kupic na Korfu?
Likier z kumkwatu, owocu cytrusowego w smaku przypominającego połączenie pomarańczy z grejpfrutem, uprawianego tylko na tej wyspie.
Oliwa z oliwek hodowanych na Korfu
Wyroby z drewna oliwnego
Lokalny miód tymiankowy
Zestawy przypraw
**Terminy, ceny i realizacja na indywidualne zamówienia grupowe**