Wyjazd integracyjny do Hiszpanii - Barcelona i atrakcje delty i doliny rzeki Ebro

Delta i dolina rzeki Ebro to malowniczy krajobraz południowego krańca Katalonii. Piaszczyste plaże, rzeki do połowu ryb, piękne winnice i pola ryżowe odkryją przed nami moc niezapomnianych wrażeń. W programie wyjazdu integracyjnego do Hiszpanii czeka na nas wiele atrakcji kąpiel z tuńczykami, degustacje najlepszych hiszpańskich dań i win, wizyta w wytwórni ryżu i połów muli. Zobaczymy również stolicę regionu, Barcelonę z urzekającą atmosferą i baśniową architekturą Gaudiego.

1 DZIEŃ                    W DOLINIE RZEKI EBRO

Zbiórka na lotnisku im. F. Chopina w Warszawie, odprawa biletowo bagażowa. Odlot do Barcelony. Przylot na lotnisko w Barcelonie.

Wyprawa na połów tuńczyków

          

Transfer na wybrzeże do miejscowości Amettla de mar w Katalonii, gdzie z małego portu udamy się na połów tuńczyków. W trakcie rejsu będzie możliwość wspólnej kąpieli w basenie z tuńczykami (na miejscu można wypożyczyć sprzęt do nurkowania). Na statku czeka nas mały poczęstunek: surowy tuńczyk i lampka wina Cava, najbardziej znanego hiszpańskiego wina musującego. Po powrocie z wyprawy na tuńczyki, zjemy pyszny obiad z regionalnymi daniami kuchni katalońskiej przy akompaniamencie znakomitych win hiszpańskich.

Wizyta w wytwórni ryżu

Po południu udamy się do regionu pól ryżowych w delcie rzeki Ebro. Odwiedzimy jedną z wytwórni ryżu, który jest eksportowany nawet do Chin. W szerokiej delcie rzeki Ebro już od VIII wieku uprawia się ryż, który stanowi ok. 15 % ryżu w Hiszpanii. Jest to głównie ryż krótki i średni w typie japońskim o unikalnym perłowym kolorze doskonałym do hiszpańskiej paelli.

Połów małży i muli

Dzień zakończymy atrakcją na pełnym morzu - wizytą na farmie małży i muli. Mała, morska farma słynie z hodowli najlepszych muli i małż w regionie. Sympatyczni właściciele złowią dla nas świeże mule i małże, który będziemy mieli okazję od razu spróbować. Nie zabraknie też lampki hiszpańskiego wina musującego Cava, które ze świeżymi małżami smakuje wyśmienicie.

Zakwaterowanie i kolacja w hotelu na wybrzeżu.

2 DZIEŃ                      

W krainie winnic Hiszpanii na Costa Dorada

Dzień rozpoczniemy wizytą w winnicy produkującej wino i oliwę z oliwek od 1917 roku. Zapoznamy się z procesem wytwarzania wina i oliwy z oliwek oraz spróbujemy znakomitego wina i wyjątkowej oliwy. Popołudnie spędzimy w winnicy należacej do rodziny Torres, jednej z najbardziej znanych na świecie hiszpańskich winiarskich marek. Firma powstała w 1870 roku i od tego czasu biznes nieprzerwanie znajduje się w rękach rodziny. Firmą zarządza w tej chwili 4 - te pokolenie Torres'ów, a 5 - te pokolenie już pracuje w firmie. W 2009 roku na butelkach win pochodzących z winnic Torres pojawiła się zielona naklejka z anglojęzycznym napisem „#1 Winery Minimizing Environmental Impact", co można przetłumaczyć jako „winnica, która na świecie w największym stopniu minimalizuje oddziaływanie na środowisko". Powrót do Barcelony. Zakwaterowanie i kolacja w hotelu w Barcelonie.

3 DZIEŃ                     

Największe atrakcje Barcelony w 1 dzień

Dziś odkryjemy  Barcelonę, wyjątkową stolicę Katalonii. W pierwszej kolejności odwiedzimy jedną z największych i najpiękniejszych świątyń świata zaprojektowaną przez Antonia Gaudiego - Sagrada Familia. Budowa tej niezwykłej świątyni rozpoczęła się 120 lat temu i nie została ukończona do dziś z powodu śmierci projektanta, który wydał na nią cały swój majątek i zginął jako żebrak pod kołami tramwaju. Następnie zobaczymy najbardziej znany park Hiszpanii, Park Güell  z baśniową architekturą Gaudiego i bujną roślinnością. Czas na obiad w jednym z barów tapas. Dzień zakończymy spacerem najciekawszą i najbarwniejszą ulicą  Europy – Las Ramblas, gdzie koncentruje się życie kulturalne i towarzyskie miasta. Czas wolny, powrót do hotelu, kolacja*

*Opcjonalnie kolacja z pokazem tańca flamenco w restauracji w Barcelonie.

4 DZIEŃ                 

Kuchnia Katalonii  -  co zjeść w Barcelonie?

Jedzenie kształtuje naszą kulturę i dziś odkryjemy smakowite oblicze Barcelony. Odwiedzimy Mercat de la Boqueria (Targ Boqueria) nazywany spiżarnią Barcelony, z różnorodnymi kolorami i kształtami  typowo katalońskich, ale też egzotycznych owoców i warzyw. Czas wolny na zakupy. Nie zabraknie także smakowania przekąsek w barach tapas (małe przekąski typu: oliwki, małe kanapki z szynką, owoce morza, katalońska kiełbasa). Kuchnia katalońska odzwierciedla dawny, śródziemnomorski sposób przyrządzania potraw, w którym wykorzystuje się aromatyczne górskie zioła, oliwę z oliwek, dziczyznę, drób oraz owoce morza .  

Dzień zakończymy wizytą w zamku na wzgórzu Montjuic, najlepszym punkcie widokowym miasta. Dzięki kolejce linowej pozwalającej w atrakcyjny sposób dostać się do zamku na wzgórzu będziemy mieli okazję podziwiać piękną panoramę miasta o zachodzie słońca.
Powrót na kolację do hotelu.

5 DZIEŃ
Po śniadaniu wykwaterowanie z hotelu i transfer na lotnisko w Barcelonie. Odlot do Polski.

Dodatkowe atrakcje w Katalonii:

- LOT BALONEM nad pięknym krajobrazem Katalonii gwarantujący niezapomniane wrażenia!  

- WYCIECZKA NA ROWERACH ELEKTRYCZNYCH połączona z wizytą w WINNICY w regionie w Penedes, który jest obecnie uznawany za ojczyznę Cavy (musujące wino wykorzystujące metodę szampańską). Od 1960 roku, kiedy to burmistrz Barcelony postanowił, że Penedes będzie dostarczać czerwone wina dla całego miasta, wzrosło znaczenie uprawy czerwonych winogron.

*Terminy, ceny i realizacja na indywidualne zamówienia grupowe*