Chcecie poczuć klimat prawdziwego południa Włoch? Zapraszamy do Apulli, z małymi, białymi miasteczkami, prawdziwymi perełkami regionu. Bajkowe domki trulli, barokowa architektura, malownicze wybrzeże ( tzw. „włoskie Malediwy”), dziewicze wysepki Tremiti i wyjątkowa kuchnia z winem, oliwkami i serami to najlepsze wizytówki regionu położonego na „obcasie i ostrodze włoskiego buta”. Z Apulii pochodzą znani włoscy piosenkarze: Al Bano ze słynną „Felicita” i Domenico Modugno z ponadczasowym „Volare”. APULIA to ciągle nieodkryty kierunek na wyjazdy firmowe czy też wycieczki kulinarne.
1 dzień Bari - Polignano a Mare
Nasze spotkanie z APULIĄ rozpoczniemy od stolicy regionu, BARI, dawniej jednego z największych ośrodków handlowych między Europą a światem arabskim. Do dziś odbywają się tu znane na całym świecie Międzynarodowe Targi Lewantyńskie, gdzie nadal można spotkać kupców z Bliskiego Wschodu. Zobaczymy najbardziej interesujące zabytki miasta: Bari Vecchia, starówkę z jej życiem toczącym się na ulicy, XIII-wieczny zamek cesarza Fryderyka II, Katedrę, Bazylikę Św. Mikołaja z barokowym nagrobkiem królowej Polski Bony z panującej w Bari dynastii Sforzów i piękny Teatr Petruzzelli. A na zakończenie spacer po najdłuższej i najpiękniejszej we Włoszech morskiej promenadzie z widokiem na niebieskie łódki z rybackimi sieciami. Z wielu urokliwych małych miasteczek w bliskich okolicach Bari pokażemy Wam prawdziwą perłę, POLIGNANO A MARE, zbudowane na morskich grotach z piaszczystą plażą między skalistymi klifami i domami wyrastającymi na nadmorskich skałach. W porcie zobaczymy pomnik urodzonego w Polignano Domenico Modugno, twórcy znanego przeboju „Volare”. Wyjątkową atrakcją będzie przejażdżka łodzią po jaskiniach, pozwalająca poznać miasto i jego historię od strony morza. Odważni mogą też spróbować skoków z klifów do morza!
Wieczorem kolacja z degustacją regionalnych przysmaków i pokazem tradycyjnego salentyńskiego tańca „pizzica” przybliży nam jeszcze bardziej historię i smaki włoskiego regionu APULIA. Zakwaterowanie w hotelu, nocleg.
2 dzień Największe atrakcje Apulii – Groty Castellana, Ostuni i Dolina bajkowych Trulli
Dzisiaj zobaczymy najciekawsze atrakcje turystyczne Apulii. Zaczniemy od zwiedzania Grot Castellana, największego w całych Włoszech kompleksu jaskiń, powstałych około 100 milionów lat temu. Trasy o długości 20 km kryją podziemne jeziora i komnaty pełne cudownych stalaktytów i stalagmitów. Widoki nie z tej ziemi! W labiryncie krasowych jaskiń znajdziemy najpiękniejszą jaskinię świata – Białą Grotę. Nie można tu robić zdjęć, więc warto zobaczyć ją na własne oczy…
Następny obowiązkowy punkt wizyty w Apulii to bajkowa DOLINA TRULLI z najbardziej znanym miasteczkiem ALBEROBELLO, wizytówką regionu. Domki o stożkowych dachach, budowane z wapiennych łupków bez użycia zaprawy murarskiej, rzemieślnicze warsztaty, sklepiki z pamiątkami położone wzdłuż wąskich uliczek sprawiają wrażenie, że właśnie znaleźliśmy się w jakimś bajkowym miasteczku z białymi domkami krasnoludków. Zwiedzanie Alberobello proponujemy w formie gry miejskiej (team building) - „poszukiwanie skarbu” ( czas trwania ok. 3 godz.). Jest to doskonały sposób na integrację zespołu i odkrywanie miasteczka w niebanalny sposób. Wieczór spędzimy w OSTUNI, białym, kamiennym miasteczku z widokiem na Adriatyk, na dolinę trulli i gaje oliwne. Miasteczko wieczorem zmienia się w jeden duży elegancki deptak. Kolacja w jednej z lokalnych restauracji. Powrót na nocleg do hotelu.
3 dzień - APULIA OD KUCHNI – LECCE, barokowa perła Włoch
Pokażemy Wam dzisiaj największe skarby SALENTO, dla ducha barokową perłę Włoch, a dla podniebienia smaki Salento na szlaku wina primitivo. Półwysep Salentyński z dostępem do dwóch mórz, z kilometrami pięknych plaż, białych klifów i turkusowej wody nazywany jest często Malediwami Europy. LECCE to jedno z najciekawszych miast Apulii, nazywane „Florencją południa”. Historyczne centrum zachwyca olbrzymią ilością barokowych kościołów, kamienic i pałaców, a dla wielu miłośników sztuki jest mekką baroku „ na końcu świata”. Żeby było oryginalniej, miasto zwiedzimy rikszami.
W następnej części dnia czeka nas prawdziwa kulinarna przygoda: degustacja oliwy z oliwek (ponad połowa włoskiej oliwy pochodzi z Apulii) , delikatnego w smaku sera caciocavallo, maślanej burraty - rozkoszy dla podniebienia i czerwonego wina Primitivo di Manduria. Odkryjemy Apulię od kuchni i sprawdzimy nasz talent kulinarny odwiedzając słynne gospodarstwa agroturystyczne, czyli masserie, często bardzo luksusowe i uczestnicząc aktywnie w lekcji gotowania. Ten „smakowity” dzień zakończymy wspólną kolacją na bazie ugotowanych samodzielnie przez nas dań wznosząc toast za udany dzień, bo teraz już wiemy jak smakuje południe Włoch! Buon appetito!
Powrót na nocleg do hotelu.
4 dzień
W zależności od pory roku i zainteresowań mamy dla Was 2 propozycje na spędzenie ostatniego dnia :
PÓŁWYSEP GARGANO - WYSPY TREMITI
Dzisiaj popłyniemy z Półwyspu Gargano promem na wyjątkowej urody archipelag Wysp TREMITI. Półwysep Gargano z urwistymi klifami, pięknymi plażami i grotami to najciekawsza przyrodniczo – krajobrazowa część Apulii. W głębi lądu natomiast opuncja, migdałowce, gaje oliwne i Park Narodowy Gargano z gęstym lasem tysiącletnich buków Foresta Umbra. Wyspy Tremiti to jedyne wyspy na Morzu Adriatyckim : San Domino, San Nicola, Capraia, Cretaccio i Pianosa, z których tylko dwie pierwsze są zamieszkane. Historia wysp sięga czasów średniowiecza, gdzie według legendy został pochowany Diomedes - grecki bohater wojny trojańskiej. Nazywane „ostatnim rajem na ziemi” z lazurowym morzem, białymi wapiennymi skałami, śródziemnomorską roślinnością i wieloma rafami koralowymi są wyjątkowym miejscem dla turystów i miłośników nurkowania.
MATERA , miasto wykute w skale
Mały region Basilicata graniczący z Apulią ma dla nas prawdziwą perłę, miasteczko MATERA, które trzeba koniecznie zobaczyć. Najstarsze ślady osadnictwa pochodzą sprzed 400 tys.lat, z epoki kamienia i uważane są za jedno z pierwszych w historii ludzkich osiedli. Matera podzielona jest na dwie części: odnowioną Sasso Barisano i Sasso Caveoso z charakterystycznymi „ sassi”- unikatowymi domostwami drążonymi w skałach i wąwozach. Domostwa te sięgają czasów bizantyńskich, kiedy budowano tu skalne kościoły w późniejszych czasach przerobione na schronienia dla ludzi i inwentarza. Jeszcze do niedawna mieszkali tu ludzie…Miasto rozsławił Mel Gibson filmem „Pasja”, ponieważ bez specjalnych zabiegów odgrywało Jerozolimę.
Będąc w Materze, nie można przegapić położonego nieopodal małego miasteczka ALTAMURA.
ALTAMURA – smak średniowiecznego chleba
To średniowieczne miasteczko słynie z chleba kształtem przypominającego serce, posiadającego od roku 2005 unijny certyfikat jakości (DOP) , oznaczający, że dany produkt wytwarzany jest zgodnie z restrykcyjnymi wymaganiami określającymi pochodzenie składników oraz miejsce produkcji. W trakcie naszej wizyty odwiedzimy Muzeum Wina, gdzie będziemy mieli okazję spróbować lokalnego wina i słynnego chleba oraz zobaczymy Katedrę ze Świętego Cesarstwa Rzymskiego. Ciekawostką jest, że w okolicy Altamura ( w jaskinii Lamalunga) odnaleziono szczątki neandertalczyka ( tzw. człowiek z Altamura) sprzed ok. 200 000 lat. Szczątki można zobaczyć w jaskini do dziś.
Powrót do hotelu. Pożegnalna kolacja w regionalnej restauracji z zabawą taneczną z DJ-em .
5 dzień Bari- Warszawa
Transfer na lotnisko w Bari, powrót do Warszawy.
^^Terminy ( najlepiej od połowy kwietnia do końca września) , ceny i realizacja na indywidualne zamówienia grupowe^^