Zabieramy Was na wyprawę do kulinarnego i winnego zagłębia Włoch, jedynego godnego rywala Toskanii. Zwiedzimy urokliwe miasteczka regionu Langhe i Roero: Barolo, Alba, Canelli i Asti, a także stolicę Piemontu -Turyn.
Skoncentrujemy się na degustacjach i poznawaniu tajników produkcji i smaków słynnych win: Barolo, Alta Langa, Barbaresco Coste Rubin, Roero Arneis, Piemonte Barbera, Langhe Nebbiolo, Moscato d`Asti i innych .
Uczestnicząc w warsztatach kulinarnych nauczymy się również samodzielnego przygotowania włoskiej pizzy oraz skosztujemy turyńskiego specjału Bicerin. Wybór włoskiego regionu Piemont na wyjazd integracyjny lub wycieczkę nagrodową dla firm będzie absolutnym strzałem w dziesiątkę.
Jakich win warto spróbować w Piemoncie i dlaczego?
Piemont, obok Toskanii, uznawany jest za perłę winiarstwa we Włoszech. Wspaniałe warunki klimatyczne i geograficzne pozwalają na uprawę wielu lokalnych szczepów winorośli, z których najpopularniejszym jest Nebbiolo. Wyrabia się z niego słynne wina Barolo, „króla win i wino królów” oraz wino Barbaresco. Innymi popularnymi szczepami są Barbera i Dolcetto, z których produkuje się również znakomite czerwone wina. Na całym świecie niezwykle popularne są także białe piemonckie wina, z winogron Moscato. Są to przede wszystkim musujące Spumante D`Asti i Moscato D`Asti. Inne wyborne, ale nie musujące białe wina to Roero Arneis i Gavi z winogron Cortese. Stolica Piemontu – Turyn jest światowym centrum produkcji wermutów, czyli wzmacnianych win z dodatkiem ziół i przypraw korzennych.
1 dzień – poniedziałek Warszawa - BAROLO- MUZEUM WINA
godz. 06.15 spotkanie z pilotem na lotnisku w Warszawie Okęcie ( LOT wylot godz. 07.50)
Przylot do Mediolanu Malpensa o godz.10.00
Transfer do hotelu w okolicach Barolo/Cherasco, zakwaterowanie, lunch.
Po południu, wybierzemy się do ślicznego miasteczka Barolo na zwiedzanie Muzeum Wina Barolo, słynnego WIMU, najbardziej innowacyjnego muzeum wina we Włoszech i jednego z najważniejszych na świecie. To interaktywne muzeum pozwala nie tylko na poznanie historii produkcji wina, ale ukazuje relację i zależności pomiędzy nami i tym szlachetnym trunkiem. Welcome drink i zwiedzanie muzeum.
Jeżeli czas pozwoli, warto również odwiedzić muzeum korkociągów.
Czas wolny na spacer uliczkami Barolo, jednego z bardziej sugestywnych włoskich średniowiecznych miasteczek. Powrót do hotelu na kolację.
2 dzień- wtorek WINNICA FONTANAFREDDA- SERRALUNGA D`ALBA- ALBA
Winnica Fontanafredda, niegdyś własność Vittorio Emanuele II- pierwszego króla Włoch, to wizytówka Piemontu. Winnica zajmuje powierzchnię 120 ha, a wino produkowane jest nieprzerwanie od 1878 roku. W arystokratycznej atmosferze Fontanafredda poznamy proces produkcji wyśmienitych win regionu Langhe. Na zakończenie wizyty degustacja win i lekki lunch.
Po południu zwiedzimy również urocze, położone wśród winnic Piemontu, miasteczka Serralunga D'Alba i Alba.
Alba, miasteczko 100 wież z pięknym średniowiecznym centrum, znana jest na całym świecie jako stolica trufli i główna siedziba Ferrero, producenta m.in. nutelli.
Czas wolny, powrót do hotelu na kolację.
3 dzień- środa WINNICA DOGLIANI- ASTI - CANELLI
Dzisiejszy dzień rozpoczniemy od odwiedzin w winnicy w Dogliani www.caneuva.com ,
gdzie spróbujemy win lokalnej produkcji, w tym oczywiście również Barolo, a także piemonckich serów, wędlin i pieczywa. Następnym etapem na naszej kulinarnej trasie będzie miasteczko Asti, słynące z produkcji najlepszych serów, słodkiego nugatu (torrone)- „dumy Piemontu” , a także lekkiego, znanego na całym świecie, musującego wina D'Asti. Zwiedzimy tu także fabrykę, gdzie produkuje się torrone i czekoladę. Przy lampce Moscato D`Asti zapoznamy się z kolejnymi etapami produkcji i spróbujemy smaków tych słodkości .
Na zakończenie zwiedzania regionu Langhe& Roero- degustacja renomowanych win w winnicy www.coppo.it w miasteczku Canelli- światowej stolicy win musujacych. Miasteczko słynie również z historycznych piwnic wydrążonych w tufie pod miastem, które nazywane są "podziemnymi katedrami". Tu także produkuje się dojrzewający w pieczarach skalnych ser Castelmagno i ser Gorgonzola, grissini (chrupiące paluszki), a na słodko- „gianduiotto” – praliny z orzechami laskowymi. Powrót do hotelu na kolację.
4 dzień- czwartek TURYN –LEKCJA PIZZY –BICERIN
Po śniadaniu i wykwaterowaniu z hotelu, około godz. 08.00 udamy się do Turynu, pierwszej stolicy zjednoczonych Włoch. To nowoczesne, tętniące życiem miasto obfituje w barokowe pałace, bogate kościoły, eleganckie bulwary- pozostałości po dawnych władcach Turynu. Symbolami miasta są znane nam marki jak FIAT, kawa Lavazza, Juventus, a także Całun Turyński.
Wizytę w stolicy Piemontu rozpoczniemy od lekcji przygotowania pizzy w Rosso Pomodoro. Po lekcji i obiedzie , na który składać się będzie przygotowana przez uczestników kursu pizza , lekka przystawka i deser, spotkanie z lokalnym przewodnikiem i zwiedzanie najważniejszych zabytków miasta. A na zakończenie naszej kulinarnej podróży skosztujemy Merenda Reale, aromatycznego specjału turyńskiego, jakim jest bicerin – czekolada, kawa i śmietanka tworzące trzy odrębne warstwy, serwowany w wysokiej szklance oraz typowych lokalnych słodkości.
Najpóźniej o godz. 16.00 wyjazd z Turynu na lotnisko Milano Malpensa, wylot liniami LOT do Warszawy o godz. 19.45, planowany przylot do Warszawy Okęcie godz. 21.50
ZAKOŃCZENIE PODRÓŻY.
**Terminy, ceny i realizacja na indywidualne zamówienia grupowe**